Tapahtumainfo

Tapahtumainfo yleisölle

Taitaja2017 Helsinki – ammattitaidon suomenmestaruuskilpailut Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.5.2017. Tapahtumaan on vapaa sisäänpääsy.


Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma Taitaja2017 Helsinki, järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.5.2017. Toukokuussa Helsinki on täynnä tämän päivän ja tulevaisuuden huippuosaajia. Nelipäiväinen tapahtuma koostuu SM-ammattitaitokilpailuista, yläkoululaisten kädentaitokilpailusta ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailusta. Mestaruuksia ratkotaan yli viidelläkymmenellä eri ammattialalla ja kilpailijoita on mukana yli viisisataa.

Alle 21-vuotiaat tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailevat SM-ammattitaitokilpailun mitaleista yli viidelläkymmenellä eri ammattialalla. TaitajaPLUS ammattitaitokilpailun pääosassa ovat erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat. Lisäksi yläkoululaisten kädentaitokilpailu, Taitaja9-finaali, järjestetään samanaikaisesti Messukeskuksessa. Taitaja9-kilpailu on hyväntuulinen ja reipas tapahtuma, joka tempaa mukaansa niin 7.-9. -luokkalaiset kilpailijat kuin kannustusjoukotkin.

Messukeskuksessa nähdään kansainvälisiä kilpailijoita, lajikohtaisia tapahtumia, seminaareja, ammatti- ja yritystori, sekä paljon muuta. Taitaja2017-tapahtuman osassa kilpailulajeista myös lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijat kokeilevat osaamistaan. Kaikki tämä on rakennettu teemalla ”kaupunki kaupungissa”.

Taitaja2017 teema on ”Kaupunki kaupungissa”

Helsingin Messukeskukseen rakennetaan kaupunki pienoiskoossa. Taitaja2017 Helsinki-tapahtumassa yleisöllä on ainutkertainen tilaisuus tutustua eri ammattialoihin ja miten merkittävä rooli osaamisella on laadukkaiden palvelujen tuottamisella kaupungissa. Taitaja2017 Helsinki -tapahtuman kilpailualueet ovat Helsingin kaupunginosien mukaan nimettyjä alueita, joissa esitellään yrittäjyyden ja palvelutoiminnan kautta eri ammattialojen osaajia ja taitajia. Tapahtuma-alueella kiertäminen on matka ammatillisen osaamisen ytimeen.

Ole ylpeä omasta osaamisestasi – Ole Hyvä!

Kilpailualueiden viereen rakennetuilla ”Ole hyvä” -tehtäväpisteillä, on mahdollista kokeilla eri ammatteihin liittyviä taitoja ja kokea tekemisen iloa. Jokaisen Taitaja2017-kilpailulajin yhteyteen rakennetaan oma ”Ole hyvä” -tehtäväpiste, jossa ohjausta ja opastusta antavat opiskelijat ja opinto-ohjaajat. Tehtäväpisteet ovat saaneet nimensä tapahtuman sloganilta ”Ole hyvä!”, joka viestii hyvistä tavoista, kohteliaisuudesta ja siitä, että me kaikki olemme hyviä ja ylpeitä osaamisestamme. Taitaja2017 Helsinki slogan puhuttelee ”ole hyvä – olen hyvä”.

Elinkeinoelämä merkittävässä roolissa tapahtuman onnistumiselle

Taitaja2017 Helsinki -tapahtuma järjestetään pääkaupunkiseudun oppilaitosten yhteistyön voimin ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä satojen eri ammattialojen yritysten kanssa. Elinkeinoelämän osallistuminen tapahtuman järjestämiseen ja rakentamiseen on tärkeä osa tapahtumaa. Mukana olevat yritykset viestivät nuorille kiinnostuksesta heidän ammattitaidosta sekä sen kehittämisestä ja samalla tuovat esille omaa brändiä. Samalla vuorovaikutus nuorten ja yritysten välillä madaltuu ja kynnys ottaa yhteyttä nuorta kiinnostavaan yritykseen esimerkiksi kesätyön merkeissä madaltuu. Kautta aikain Taitaja-tapahtuman yhteistyökumppanit ja pääyhteistyökumppanit ovat mahdollistaneet Taitaja-toiminnan kehittämisen ja kasvamisen. Kiitos siitä kuuluu kaikille useille sadoille yrityksille, jotka haluavat olla mukana toteuttamassa ammatillisen koulutuksen näyteikkunaa, eli Taitaja-tapahtumaa.

Taitaja2017-tapahtuman kilpailijat, kilpailulajit ja tehtävät

Tapahtuman kaikki kilpailijat ja kilpailulajit finaalitehtävien kuvauksineen löytyvät lajit -osiosta, täältä.

Mukana lukio- ja ammattikorkeakoulukilpailijoita

Vuoden 2017 kilpailuihin tulleet sääntömuutokset mahdollistavat myös entistä laajemman osaamisen näyttämisen Taitaja-tapahtumassa. Kilpailijoiden yläikärajaa nostettiin yhdellä vuodella (21-vuoteen) ja osaan kilpailulajeista ammattikorkeakoulu- ja lukio-opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua kilpailijoiksi ensimmäistä kertaa Taitaja-historiassa (Ensimmäinen Taitaja-tapahtuma järjestettiin vuonna 1988 Hämeenlinnassa). Helsingin Messukeskuksessa tullaan näkemään useita lukiokilpailijoita, jotka pääsevät näyttämään osaamisensa SM-kilpailijoiden rinnalla.

Taitaja2017 Helsinki –tapahtuma kiinnosti myös kansainvälisesti. Kansainväliseksi kilpailijaksi ilmoittautui helmikuun määräaikaan mennessä lähes 100 kilpailijaa, sekä yli 100 muita KV-kilpailuun liittyviä henkilöitä. Yhteensä ilmoittautuneita on lähes 200. Kansainvälisiä kilpailijoita saapuu Helsinkiin mm. Kanadasta, Brasiliasta, Kiinasta ja Venäjältä. Lisäksi myös Suomen ammattitaitomaajoukkueen kilpailijoita nähdään tapahtumassa, valmentautuessa kohti WorldSkills-kilpailua.

Kaikki kilpailulajit järjestetään Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuman teema on ”kaupunki kaupungissa” ja kilpailualueet on nimetty teeman mukaisesti tunnettujen Helsingin kaupunginosien mukaisesti. Tervetuloa citydallailemaan Messukeskukseen!

Juhlavuoden Taitaja-mitali

Osana Taitaja-järjestämissopimusta Taitaja2017 Helsinki järjesti mitalikilpailun, johon pystyivät osallistumaan kaikki opiskelijat ammattikouluista, lukioista, ammattikorkeakouluista, sekä yliopistoista. Tarkoituksena saada Taitaja- tapahtumalle juhlavuoden kunniaksi arvoisensa mitalit, sekä tulevaisuuden Taitaja-mitalit. Teemana oli itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Suomi 100.

Kilpailuehdotuksista valikoitui voittajaksi Lapin yliopiston teollista muotoilua opiskeleva Aki Leinosen Hexagon mitali. Mitali kuvastaa käsityöalalla tarvittavia kuutta eri aistia: näkö-, kuulo-, tunto-, haju- ja makuaistia. Lisäksi kuudentena aistina intuitio.

Palkintolautakunnassa mitalikilpailun voittajasta päättämässä oli edustusta opetusalan, elinkeinoelämän, sekä opiskelijaedustajia. Asiantuntijana toimi suunnittelija Mikko Paakkanen.

Tervetuloa Stadiin!

Stadi toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi Suomen suurimpaan ja kansainvälisimpään ammattitaidon tapahtumaan. Odotamme paikalle yli 80 000 vierailijaa ja ammattialoihin tutustujaa. Olethan yksi heistä?