Taitaja9

TAITAJA9-KILPAILU:
”VOITTAKAA ITSENNE, OPPIKAA UUTTA”

Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä järjestettävä Taitaja9-kilpailu on tarkoitettu peruskoulun 7–9-luokkalaisille. Nuoret kilpailevat eri kouluaineissa, joiden takaa löytyy jokin ammattiala ja yhtenä kilpailun tavoitteena onkin toimia ammatillisen koulutuksen markkinointina.

Tuoreen Nuorten tulevaisuusraportti 2017 -tutkimuksen mukaan sukupuoli ohjaa vahvasti nuoren kiinnostusta eri toimialoja kohtaan. Tyttöjä kiinnostaa eniten terveyspalvelun ammatit, poikia teknologiateollisuus.

”Kilpailun paras joukkue tarvitsee niin tietoa, taitoa kuin kaikkea tekemistä nivovaa tiimityötä. Meille kilpailun järjestäjille on tärkeää, että kaikki kilpailijat voittavat itsensä ja oppivat uutta”, sanoo Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry:sta.

Nuoret tarvitsevat neuvoja

”Sukulaisten ja ystävien tuki ammatinvalinnassa on nuorelle arvokasta, mutta esimerkiksi vanhempien käsitykset työelämästä saattavat olla vanhentuneita, jolloin niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Nuoret tarvitsevat kannustusta ja esikuvia elävästä elämästä uskaltaakseen tehdä omannäköisiään valintoja”, muistuttaa Taloudellinen tiedotustoimisto TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

Nuorten lähipiirin merkitystä ei voi aliarvioida, mutta silti kaikki mahdolliset kanavat on syytä ottaa käyttöön ja niistä Taitaja9-kilpailu on yksi.

”Tämä kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, joten tämä on nyt 15. kerta, kun kisa järjestetään. Tämän vuoden kilpailun erityispiirteenä näkyy sekä Suomi100-teema että maamme hallituksen kärkihankkeet, kuten digitaalisuus ja tekniikka”, Matikainen toteaa.

Taitaja9-kilpailun finaali ratkeaa tänään tiistaina klo 15.15.