Taitaja2017 kilpailulajien voittajien fiilikset (1/4)

Taitaja-tapahtuman finaalit olivat korkealaatuiset. Kilpailijoilla näytti olevan hyvä fiilis ja kilpailualueilla oli tekemisen meininkiä. Tapahtuman jälkeen, on hyvä kysyä omien lajiensa voittajilta, eli mestareilta: ”mitkä ovat fiilikset voiton jälkeen”.

Kaikkien lajien SM-kultaa voittaneilta on kysytty samat kysymykset. Kilpailijoilta saatuja vastauksia esitellään lyhyessä neljän (4) uutisartikkelin juttusarjassa. Lajien mestareilta kysyttiin vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

1)     Mitkä fiilikset voiton jälkeen?

2)     Miten aiot hyödyntää voittoa?

3)     Mitä jäi päällimmäisenä mieleen Taitaja2017-tapahtumasta?

4)     Mitä terveisiä haluat lähettää ensi vuoden järjestäjille tai kilpailijoille?

5)     Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi. Juhlavuoden teema on YHDESSÄ. Mitä sinun mielestäsi tämä tarkoittaa?

Janne Jakkila, 104, Kuljetuslogistiikka

1. Kyllähän se hyvältä tuntuu. Kyllähän se vain niin tuntuu mukavalta voittaa.

2. Ehkä sillei, että johonkin töihin hakee, voisi työnantajalle kertoa. Varsinkin jos työnantaja tietää kilpailuhommista, niin on jonkinlainen mainos, että tietää alasta ja on saanut voiton.

3. Omat kilpailutehtävät, hyvä tunnelma, kova kilpailu – kuitenkin kilpailukavereiden kanssa kerkesi jutella, mukavat tunnelma kilpailupaikalla.

4. Täysillä loppuun asti, ei passaa luovuttaa!

5. Työelämässä tulee kollegoiden kanssa toimeen ja asiakkaiden kanssa ja muiden kanssa tulee toimeen, jos miettii alan kannalta. Kilpailutehtävissä aika ”yksinäistä”.

Janne Jakkila (Lapin ammattiopisto) Kuljetuslogistiikka Taitaja2017 Helsinki / Kuvaaja Janette Partonen/ Stadin ammattiopisto

 

 

Aleksi Kiuru, 105, Metsäkoneen käyttö

1. Tosi hyvät. Miten voi paremmin kuvata.
2. Työnhaussa voitto on oma valttikorttinsa. Voittoa voi työelämässä hyödyntää hyvin. Itse olen jo mukana työelämässä.
3. Parhaiten jäi mieleen seuraavat asiat: Palkintogaala. Päätösjuhla. Se kun pääsi ykköskorokkeelle.

Aleksi Kiuru
Etelä‐Savon ammattiopisto Metsäkoneenkäyttö
Taitaja2017 Helsinki Finaali Kuva: Skills Finland / Egert Konsa / Stadin Ammattiopisto

Katariina Komulainen, 202, Painotekniikka

1. Sanoin kuvailemattomat! En usko vieläkään että voitin SM kultaa. Ehkä pikku hiljaa alkaa jäädä päähän.
2. Nauttia.
3. Siis ihan mahtavan huikee kokemus!
4. Uskaltakaa poistua mukavuus alueiltanne ja hypätä tuntemattomaan.
5. Että Taitaja -kilpailu ei ole myös kilpailu vaan tapahtuma tutustua uusiin ihmisiin. Olla yhdessä.

Katariina Komulainen (Stadin ammattiopisto), Painotekniikka, Taitaja2017 Helsinki / Kuvaaja Elina Ylisoivio / Stadin ammattiopisto

Elias Salonen, 203 Painotuotteen suunnittelu

1. Fiilikset voiton jälkeen on tosi huimat! Ihan huippua olla suomen paras omassa ammatissaan.
2. Voittorahojen puolesta osa menee Heinäkuun Interrail -reissua varten, osan laitan säästöön.
3. Päällimmäisenä mieleen jäi todella vaativat kisasuoritukset ja mukavat tuomarit.
4. Ensivuoden kilpailijoille voin sanoa, että treenaavat lujasti ennen kisoja ja että lukevat ohjeet huolella moneen kertaan.
5. Mä tulkitsisin juhlavuoden teeman niin, että pidetään kaikki porukassa ja hyväksytään kaikki erilaiset ihmiset.

Elias Salonen / Kuvaaja Pekka Nummela / Stadin ammattiopisto

Jesse Sivonen, 206, Verkkosivujen tuottaminen

Fiilikset on hyvät, mutta en voittoani ole kovin ylistänyt. Koti kaupungilleni palattuani arki jatkui. Sen verran tuli juhlittua, että töissä juotiin kakkukahvit voiton kunniaksi. Parasta ja yllättävää on ollut se, kuinka moni asiasta tiesi. Kun joku onnittelee saavutuksesta, tulee hyvä vaikkakin hieman kiusallinen olo ja muistaa, että olen minä kuitenkin Suomen mestaruuden saavuttanut ja siitä pitäisi olla ylpeä. Mutta pieni ääni sisälläni sanoo, että pystyt sinä parempaan, ja niin minä pyrinkin kehittymään tällä alalle edelleen paremmaksi ja paremmaksi. Sitten vaan etsimään mitä seuraavaksi tavoitella.

Aion ehdottomasti hyödyntää voittoa työnhaussa. Ja ehkä jo lähempänä harjoittelu paikan haussa. En usko, että voiton kehuskelulla muualla on kovinkaan hyödyllistä. En kuitenkaan halua ihmisten ajattelevan minua mitalin kautta vaan minuna itsenäni.

Päällimmäisenä palkintojen jaon lisäksi jäi mieleen hälinä ja ihmisten paljous kilpailun aikana Messukeskuksessa. Se ei häirinnyt keskittymistäni millään lailla, mutta on outoa kuinka moni kävi töllistelemässä minua ja mitä minä tein. En usko, että monikaan katsoja tajusi mitä oli tekeillä, koska meidän lajia ei järjestetty katsojien näkökulmasta vaan tärkeämpää oli, että kilpailijalla on itsellään hyvä olla ja tehdä rauhassa.

Ensi vuonna verkkosivujen tuottamisen voisi järjestää niin, että se nappaisi myös katsojan kiinnostuksen. Tuotoksia, tuotantovaiheita ja suunnitelmia voisi esitellä niin katsojilla olisi jotain katsottavaa. Lisäksi heiteltiin sellaista ideaa, että koska puolet arvioinneista perustuu mielipiteisiin niin, miksi yleisö ei voisi myöskin jotenkin osallistua arviointiin.

Juhlavuoden (Suomi 100v) teema YHDESSÄ tarkoittaa mielestäni sitä, miten yhdessä voi saavuttaa jotain suurempaa ja merkityksellisempää, mikä yksinään ei ole välttämättä mahdollistakaan.

Jesse Sivonen/ Kuvaaja: Pasi Henriksson/ Stadin ammattiopisto