Taitaja-kisaan osallistuminen kertoo ammattiylpeydestä

Janina Lehtinen on toisen vuoden puhdistuspalvelualan opiskelija Turun ammatti-instituutista. Janina osallistuu tänä vuonna alansa TaitajaPLUS-kilpailuun jo toistamiseen. Mikä saa kilpailijat palaamaan areenalle uudelleen? Viime vuoden finaalissa Seinäjoella pronssille sijoittuneella nuorella naisella on paljon viisasta sanottavaa kisoista.

”Mistähän sitä aloittaisi”, Janina nauraa ja aloittaa listauksen hyvistä asioista, joita Taitajiin liittyy. ”Kisakokemus on todella kasvattava. Jo pelkkä reissu itsessään oli niin mahtava kokemus, että päätin lähteä uudelleen mukaan. Taitaja-kisoihin osallistuessa pääsee uusiin paikkoihin ja tutustumaan uusiin ihmisiin.”

Hyväntuulinen Janina toteaa Taitaja-kisaamisen olevan enemmänkin leikkimielistä. ”Ei leikkiä, mutta ei missään nimessä ’hampaat irvessä’ -vakavaa. Kuitenkin tietyllä tavalla tavoitteellista.”

”Kilpailun paras anti on se, että saa omasta työskentelystään rehellistä palautetta ja tietää, missä asioissa suoritustaan pystyy jatkossa parantamaan. Oman ammattitaidon kehittyminen ja kehittämään oppiminen on tässä ykkösasia”, Janina painottaa.

Kisaan Janina valmistautui koneiden käyttöä harjoittelemalla sekä välineiden tunnistamista treenaamalla. Harjoittelua oli mahdollista tehdä myös ihan arkipäivän aikana, esimerkiksi kaverin kanssa ostoskeskuksissa kävellen ja samalla pintamateriaaleja tentaten.

Jännittämistä ei Janinan mukaan kannata stressata ennakkoon. ”Jännittäminen itse asiassa auttaa keskittymään kisasuoritukseen”, kisakonkari tietää.

Janinan viesti kisaan osallistumista miettiville on päivän selvä. ”Olen sanonut ihan törkeän monelle, että lähtekää ihmeessä kisaan mukaan. Uudet ihmiset ja uusi kokemus ovat arvokkaampia kuin arvaatkaan.”

Janina viittaa tulevaisuuden työmarkkinoihin. ”Kun pääset kertomaan cv:ssä tai työhaastattelussa osallistumisestasi Taitaja-kisoihin, annat hyvän kuvan itsestäsi työnantajalle. Kisaan osallistuminen kysyy rohkeutta ja kertoo samalla korkeasta työmoraalista ja tahdosta kehittää omaa osaamista. Itse ainakin kerron innoissani siitä, että olen sijoittunut pronssille Taitaja2016-kisoissa”, Janina kertoo tyytyväisenä ja jää odottamaan Taitaja2017-vuoden sijoitustaan iltaan.

”Suosittelen kisoja lämpimästi kaikille, jotka haluavat näyttää oman osaamisensa maailmalle!”

Anne Laitinen

Keskuspuiston ammattiopisto