”Täällä on hyvä, rento stadilainen ilmapiiri”

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen iloitsee hyvin sujuneesta Taitaja2017 Helsinki -tapahtumasta. Helsingin Messukeskuksessa järjestetyissä kilpailuissa kiteytyy yhteinen tavoite kehittää uusia ammattiopetukseen liittyviä ratkaisuja koko maahan. Taitaja2017:n kaltainen suurtapahtuma ei synny sormia napsauttamalla. Torstaina viimeiseen päivään ehtinyt kilpailu kaikkine järjestelyineen on ollut monen ihmisen päätyö jo parin vuoden ajan. Toimialajohtaja iloitseekin kisojen hyvästä ”rennon stadilaisesta” tunnelmasta ja järjestelyjen toimivuudesta.

”Kun kaikki on sujunut mutkattomasti, nuorten tarjoamalle huippuosaamiselle on ollut tilaa”, Pohjolainen sanoo.

”Oli upeaa saada järjestää Taitaja-kilpailu Helsingissä varsinkin näin Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Mukana yhteistyössä on ollut iso joukko toimijoita, kuten Helsingin kaupunki, yrityksiä ja ammatillisen koulutuksen järjestäjiä. Verkostoituminen tuotti hienon lopputuloksen.”

Tapahtuman oheisseminaareissa on käsitelty työn muuttumista ja ammatillisen koulutuksen uudistumista. Liisa Pohjolainen toivoo, että keskusteluissa ei jumiuduttaisi vain organisaatioihin vaan mietittäisiin, miten esimerkiksi juuri koulutusreformi haastaa kehittämään opetuksen malleihin uusia ratkaisuja.

”Helsingissä olemme pohtineet muun muassa sitä, miten koko kaupunki voi olla oppimisen ympäristönä.”

Esimerkkinä tästä Pohjolainen mainitsee Kampin kauppakeskuksessa viime vuonna järjestetyn Popupcollege-tapahtuman, jossa Stadin ammattiopiston yrittäjyyden opiskelijat ideoivat, tuottivat ja myivät erityyppisiä palveluja asiakkaille ja kauppakeskuksen yrittäjille.

”Olemme myös etsineet tapoja siihen, miten voi oppia samalla kun tekee hyvää. Oppilaat ovat olleet muun muassa SPR:n apuna vastaanottokeskuksissa ja järjestäneet palveluita omakotitaloasukkaille.”

Pohjalainen sanoo katsovansa luottavaisena tulevaisuuteen. Opetuksessa on oltava isoja visioita ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla.

Taitaja2017-tapahtuma päättyy torstai-iltana tulosten julkistamiseen

Torstaina ohjelmassa on muun muassa Reformissa rajat rikki – ammatillisen koulutuksen tulevaisuus -seminaari, jossa ovat mukana Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Opetusalan ammattijärjestön koulutusjohtaja Heljä Misukka ja Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula.

Rehellisiä ja rohkeita omakohtaisia tarinoita elämän eteen tuomista haasteista ja niiden ratkomisesta kuullaan torstain Global Dignity 2017 -keskustelussa. Mukana ovat muun muassa yritysvalmentaja Henkka Hyppönen, urheilija Leo-Pekka Tähti, yrittäjä, kirjailija ja juontaja Ronja Salmi, yrittäjä Evon Söderlund sekä joukkoliikennesuunnittelija Laura Sundell.