Suomalainen koulutus

Professori Jouni Välijärvi:
”Ei ole niin väliä mitä opiskelet, kunhan teet sen kunnolla”


Me tiedämme, että suomalainen peruskoulu on maailman huippua. Olemme kaikki kuulleet PISA-tutkimuksista ja sen Suomea mairittelevista tuloksista. Ja totta se on, suomalainen peruskoulu on edelleen menestynyt, vaikka laskua viime vuosina onkin tullut. Olemme edelleen maailman huippumaita lastemme peruskoulutuksen järjestäjinä. Taitaja2017-tapahtuman kolmipäiväisessä suurseminaarissa käsiteltiin keskiviikkona suomalaisen koulutuksen tulevaisuutta.

Suomi on vastannut hyvin siihen haasteeseen, että on ollut välttämätöntä siirtyä yhä avoimempaan tietoon. Tieto on julkista, se on jaettavaa ja jaettua. Tieto ja koulutus ovat ihmisten ulottuvilla. Joka päivä.

”Meidän tulee jatkossa pyrkiä siihen, että jokaisella suomalaisella on toisen asteen tutkinto taskussaan. Nopeasti muuttuvassa maailmassamme ei ole niin tärkeää, mitä opiskelet, kunhan teet sen kunnolla”, toteaa professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta.

Tyytyväiset oppilaat ja opettajat

Suomalaisen peruskoulun yksi vahvuus on se, että koulujen välinen ja sisäinen vaihtelu on maassamme hyvin pieni. OECD-maista vain Islannissa tuo vaihtelu on pienempi, kun esimerkiksi Ruotsissa tilanne on toisenlainen.

Maamme peruskoululaiset ovat lähtökohtaisesti tyytyväisiä elämäänsä. Koulu ei luonnollisestikaan ole tässä ainoa tekijä, mutta se on monien muiden asioiden mahdollistaja.

”Myös opettajat pitävät työtään pääsääntöisesti tärkeänä ja heidän ammattiaan myös arvostetaan Suomessa”, Välijärvi sanoo.

Koulutuksen tavoitteena sivistys

Tulevaisuuden kannalta pedagogiikan uudistuminen on välttämätöntä. Vanhat keinot eivät enää riitä, opettajan ja oppilaiden roolit muuttuvat ja kehittyvät. Koulutus tähtää sivistykseen, se on elinikäistä ja elämänlaajuista. Suomen tulevaisuuden oppilaitoksen tulee tähdätä voimakkaaseen yhteisöllisyyteen ja yhdessä tekemiseen.

”Koulutukseen tulee olla vahva tahtotila ja intohimo”, Välijärvi naulaa.

Karttakepin aika on ohi, porkkanaa vielä tarvitaan!

Taitaja2017-tapahtuman Kaupunki kaupungissa -seminaari jatkuu torstai-iltapäivään asti. Katso koko ohjelma: http://taitaja2017.fi/seminaari/