Sinnikkyys vei Juulian Roihuvuoresta New Yorkiin

Juulia Peuhkuri, 25 vuotta.
Ompelijamestari, opiskelee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa muotiliiketoimintaa. Työskentelee Vera Wangilla New Yorkissa hää- ja juhlapukujen suunnittelijana. Kultaa EuroSkills-kilpailussa 2012, 5. sija WorldSkills-kilpailussa 2011, Taitaja-finalisti 2009 ja 2010.

Juulia Peuhkurin tarina todistaa, että haaveet voivat toteutua sinnikkyydellä. Hän halusi suunnittelijaksi maailman kuuluisimman hääpukusuunnittelijan eli Vera Wangin ateljeeseen New Yorkiin.

Reilu vuosi sitten hänet hyväksyttiin sinne harjoittelijaksi. Kuukauden kuluttua hänen pestinsä vakinaistettiin. Nyt Juulia työskentelee muodin huipulla, asuu Manhattanilla ja jakaa kahden amerikkalaisen nuoren naisen kanssa ihanan asunnon, jossa on muun muassa kattoterassi. Miten unelmasta tuli totta?

Alun perin Juulia halusi näyttelijäksi. Kun hän ei päässyt Kallion ilmaisutaidon lukioon Helsingissä, edessä oli vaihtoehto B. Se tarkoitti muotilukiota eli kaksoistutkintoa Itäkeskuksen lukiossa ja Roihuvuoren ammattikoulun pukuompelulinjalla.

”Päätin heti alussa, että ompelijan ammattitutkinnon suoritettuani hankin myös suunnittelijan koulutuksen”, Juulia kertoo.

Roihuvuoressa hän panosti ompelutekniikkaan. Kun koulu loppui jouluna 2010, hän jäi vielä puoleksi vuodeksi kouluun harjoittelemaan ompelemisen erikoistekniikoita. Samalla hän treenasi ammattiin opiskelevien Taitaja-kilpailuihin.

Syksyllä 2011 Juulia lähti Lontooseen puoleksi vuodeksi London College of Fashion -kouluun. Siellä ollessaan hän edusti Suomea WorldSkills-kilpailussa, jossa sijoittui viidenneksi. Seuraavana vuonna edessä oli ompelijoiden EuroSkills-kisa. Sen Juulia voitti parinsa kanssa. Voittoja edelsi hillitön harjoittelu.

”Lontoossa kilpailutehtävänä oli ommella jakku. Harjoittelin koko kesän tehden yhden jakun joka päivä.” Sekuntikello kaulassaan Juulia otti aikaa, kuinka kauan vei esimerkiksi taskun ompeleminen. Hän hioi työn jälkeä samalla kun kiristi vauhtia. Tärkeää oli oppia tekemään nopeita päätöksiä työn etenemisestä. EuroSkills-kisassa voitto tuli punaisella villasekoitemekolla, jossa oli kolme peplum-kerrosta lantiolla.

Kilpaileminen toi pisteitä ammattitutkintoon, ja Juuliasta tuli ompelijamestari keväällä 2013. Hän pyrki Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun. Kun ovet eivät auenneet, oli keksittävä uusi jatkosuunnitelma.

Esiintymisasuja poppareille, hääpukuja nykiläisille

Kuva: Elisa Lepistö

Juulia perusti oman yrityksen ja ryhtyi valmistamaan vaatteita mittatilaustyönä. Hänen asiakkaitaan olivat esimerkiksi poptähdet Saara Aalto ja Antti Tuisku, joille hän ompeli esiintymisasuja.

Koska yrittäjyys kiinnosti Juuliaa, hän päätti hakea ja pääsi Jyväskylän ammattikorkeakouluun, jossa saattoi opiskella tradenomiksi nimenomaan muotiliiketoiminnan kärjellä.

Mutta miten päästä Vera Wangille? Se Juulian oli vielä ratkaistava. ”Jyväskylästä se ei onnistuisi. Olisi päästävä ainakin New Yorkiin”, Juulia mietti. JAMKista ei vielä kukaan ollut koskaan ollut vaihto-oppilaana New Yorkin Parsons School of Designissa, mutta Juulia halusi olla ensimmäinen. Hän aloitti sinnikkään kirjeenvaihdon kouluun. Kolmantena vuonna Jyväskylässä häntä lykästi. New Yorkista ilmoitettiin, että Juulia on tervetullut oppilasvaihtoon.

Loppu on kai myös jo onnea. Parsonsin vaihto-oppilaana hänet hyväksyttiin Vera Wangille.

”Ehkä monipuolisuuteni teki vaikutuksen. Osaan ommella ja piirtää ja tunnen liiketoimintaa sekä hallintoa”, Juulia tuumaa.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin Juulialla jo on. Muutama vuosi opissa maailmalla, ja sitten voisi olla jo oman vaatebrändin aika.

Entä missä Juulia on hyvä? ”Ehkä sanoisin, että olen hyvä organisoimaan asioita, leipomaan ja tarttumaan haasteisiin.”