204
Tietojenkäsittely, yksilökilpailu

204_tietojenkasittely

Lajivastaavat

OKSANEN RISTO

Risto Oksanen
Suomen Liikemiesten Kauppaopisto
risto.oksanen@businesscollege.fi
044 775 6375

HOKKANEN HANNU

Hannu Hokkanen
Suomen Liikemiesten Kauppaopisto
hannu.hokkanen@businesscollege.fi
044 775 6403

Yleiskuvaus

Kilpailun aikana kilpailijat tekevät tehtäviä Microsoft Office -ohjelmistolla. Kilpailijan on osattava myös ohjelmistojen asetusten muuttaminen ja työpisteen ergonomian säätäminen tarkoituksenmukaisesti.

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat Liiketalouden ja Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkinnon perusteisiin. Vaatimustaso on tutkinnon perusteiden kiitettävän (K3) tason mukainen.

Kilpailun aikana kilpailijat tekevät tehtäviä työvälineohjelmilla (Word, Excel ja PowerPoint) ja osaavat myös näillä kehitysympäristöillä laatia tietokantasuunnittelua ja suorittaa tiedon hakua tietokannoista. Kilpailijan on osattava myös ohjelmistojen asetusten muuttaminen. Tehtävissä tulee ottaa huomioon yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.

Osaamisvaatimukset

Kilpailutehtävät noudattelevat tietokoneen käyttäjän AB-kortti- tai ECDL Advanced -tutkintojen vaatimusten tasoisia. Tutkinnon ei tarvitse olla suoritettuna.

Semifinaalissa on käytössä Microsoft Officen työvälineohjelmat: taulukkolaskenta (Excel), tekstinkäsittely (Word) ja esitysgrafiikka (PowerPoint). Makrojen nauhoitusta Excel-tehtävissä voi olla.

Finaalissa on osuus, jossa hyödynnetään ulkoisia tietokantoja. Kilpailusuoritus finaalissa hyväksytään myös Advanced-kortin tutkintosuoritukseksi. Tutkintojen vaatimustasosta löytyy lisätietoja osoitteista http://www.tieke.fi ja http://www.ecdl.fi.

Vanhoja kilpailutehtäviä ja tehtäväesimerkkejä löytyy osoitteista http://www.skillsfinland.fi/fi/component/tehtavapankki3/ ja http://www.taitaja.com.

Kilpailijalta edellytetään englannin kielen taitoa. Ohjelmistot ovat englanninkielisiä ja tehtävissä käsiteltävät tiedostot ovat englanninkielisiä. Käytössä on englanninkieliset Microsoft Office 2016 ja Windows-käyttöjärjestelmä.

Lajiohjausryhmä 2017

Risto Oksanen, lajivastaava, Suomen Liikemiesten Kauppaopisto
Hannu Hokkanen, varavastaava, Suomen Liikemiesten Kauppaopisto
Riitta Mahlamäki, Koulutuskeskus Sedu
Harri Hautala, Suomen Liikemiesten Kauppaopisto
Petteri Pyykkönen, Ammattiopisto Tavastia
Samuli Mikkonen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto
Juhani Kuivaniemi, Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä
Miina Rantala, ECDL Finland Oy
Elias Erämaja
(22.10.)

Lajin yhteistyökumppanit: