Lajiesittelyssä: CAD-suunnittelu

cad3

Cad-suunnittelun Lajivastaava ja teknisen suunnittelun opettaja Maarit Pylkkänen, sekä teknisen suunnittelun (suunnitteluassistentti) opiskelija Belinda Ruokolainen tietävät CAD-suunnittelusta paljon. Belinda on yksi monista semifinaaliin matkaavista nuorista Taitajista. Arkkitehti-opinnoista haaveileva Belinda on kilpailuhenkinen ja halu näyttää oma osaaminen tulee vahvasti esille.

Tekninen suunnittelu

Maarit Pylkkänen on toiminut pitkään infrapuolen työmailla töissä. Opettajana hän aloitti kuusi vuotta sitten Stadin ammattiopistossa. Pylkkäsen mukaan teknisen suunnittelun ala vaatii tarkkaavaisuutta, huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Kärsivällisyyttä tarvitaan, koska piirustuksia muokataan miljoonia kertoja. Lisäksi tarvitaan matemaattista osaamista ja kolmiulotteista hahmottelukykyä. Kysyttäessä millaisena hän näkee alan kymmenen vuoden kuluttua, Pylkkänen toteaa alan menevän yhä enemmän teknisemmäksi. 3D mallintaminen tulee lisääntymään ja samalla malleihin liittyy muuta tietoa, eli tietomallintaminen kehittyy. Tietomallintamisessa ohjelma kertoo suunnitteluassistentille esimerkiksi mitä materiaalia tarvitaan, tai paljonko tätä materiaalia tarvitaan.

CAD-suunnittelu lajina

CAD-suunnittelu on yksilökilpailu. Pylkkänen toteaa, että mikäli kilpailija hallitsee ohjelmat hyvin, ei ole mitään hätää. Mahdollisia harjoitteluvinkkejä Pylkkänen antaa muutaman kilpailijoille: kannattaa harjoitella projektioiden tekemistä, että ymmärtää mikä on projektio ja mitä ohjelmassa näkyy. Lisäksi kilpailijan pitäisi osata Inventorissa tehdä kokoonpano ja kiinnittää osat oikein, sekä onnistua tekemään animaatio.

Tuleva Taitaja2017 Helsinki –tapahtuma tulee olemaan yleisön kannalta mielenkiintoinen. Pylkkänen kuvailee, että CAD-suunnittelun kilpailun seuraamisen lisäksi yleisöllä on upea tilaisuus päästä näkemään ja kokemaan ”Ole hyvä” –tehtäväpisteillä millaista historiassa taaksepäin tehtiin asioita mm. piirtämällä tusseilla. Lisäksi katsaus tulevaisuuteen on mahdollista, kun virtuaalilasien avulla voi aidosti kävellä piirustuksen (mallinnuksen) sisällä. Lisäksi 3D-printteri tulee olemaan ahkerassa käytössä yleisön iloksi.

Arkkitehtiopinnot suunnitelmissa

Stadin ammattiopistossa teknisen suunnittelun (suunnitteluassistentti) YO-pohjaisessa koulutuksessa opiskeleva Belinda Ruokolainen kiinnostui arkkitehtuurista opiskellessaan Helsingin kuvataidelukion teknisen piirtämisen kursseja. Valmistumisen jälkeen hän haluaa jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa, tavoitteenaan arkkitehtuuriopinnot. Teknisen suunnittelun perustutkinto antaa uravalinnalle hyvän pohjan. Nuori Taitaja tietää mitä haluaa ja vastaukset ovat kuin ammattilaisen sanomina. Päämäärätietoisuutta tarvitaan myös vapaa-ajalla, sillä harrastuksena Belindalla on lenkkeileminen Rottweiler Rokin kanssa.

cad1
Belinda Ruokolainen

Kilpailemaan lähteminen jännittää hieman

Belinda toteaa, että hän on kilpailuhenkinen ja osallistuminen tulee varmasti olemaan hyvä kokemus. Tuleva semifinaali jännittää kuitenkin hieman. Tuleviin koitoksiin Nuori Taitaja toteaa valmistautuvan mm. koulutehtävien ja työssäoppimisen avulla. Parasta mukaan lähtemisessä on kavereiden ja opettajien kannustus. Belinda kuvailee hyvän suunnitteluassistentin ja CAD-suunnittelijan olevan tarkka ja kärsivällinen, joka pystyy toimimaan joko itsenäisesti ja tiimissä.

Missä olen hyvä?

Belinda toteaa olevansa hyvä oppimaan mallinnusohjelmien käyttöä, tarkka ja kärsivällinen. Nuori taitaja toteaa myös, että hänellä on into oppia uutta. – Tämä myös näkyy, sillä nuori Taitajamme ei ole vielä ehtinyt edes semifinaaleihin, kun häntä pyydetään jo messuille esittelemään omaa lajiaan. Katsotaan, jos saamme Studia messujen haastattelun kotisivuille kaikkien ihasteltavaksi.

cad2

Belinda kannustaa haastattelun lopuksi kaikkia tutustumaan CAD-suunnitteluun Helsingin messukeskuksessa 15.–18.5.2017. Tervetuloa!