Kim kiertää maailmaa kameran takana

Kim Koponen, 27 vuotta
Ohjaaja, kuvaaja, Pablo Films
Opiskellut av-alaa Heltechin AV-viestinnän yksikössä (nykyisin Stadin ammattiopisto)
Taitaja2007-kisoissa kultaa

Tiimillä on koko lentokenttä käytössä. Suomalainen ammattilaisskeittaaja Arto Saari ja viisi huippua maailmalta ottavat skeittilaudoillaan kiitoradan haltuun. Kameran takana häärää Kim Koponen, helsinkiläisen tuotantoyhtiö Pablo Filmsin perustajajäsen.

Kuva: Kai Kuusisto

Helsingistä kotoisin oleva Kim on hyvä esimerkki siitä, miten harrastuksestaan voi tehdä ammatin. Kim kuvasi nuorena kavereiden kanssa lumilautavideoita ja halusi oppia siitä lisää. Yläasteen jälkeen tie veikin Heltechin AV-viestinnän yksikköön (nykyisin Stadin ammattiopisto).

Koulussa piti olla oma-aloitteinen. Koulu tarjosi kaluston käyttöön ja sitä sai hyödyntää omiin juttuihin, joiden kautta oppi parhaiten. Kim jatkoikin skeitti- ja lumilautavideoiden kuvaamista. Lopputyönään Kim teki Ponke’s-liikkeelle skeittileffan. Koulu tarjosi työvälineet itsensä kehittämiseen ja antoi pohjan yrittämiselle. Kim tutustui siellä myös tulevaan yhtiökumppaniinsa. ”Oli hyvä veto mennä opiskelemaan.”

Kim osallistui Taitaja-kisaan 2007 ja voitti sen työparinsa kanssa. Työelämään siirryttyään Kim palkittiin luovan suunnittelun Vuoden huiput -kilpailussa Vuoden Junior -palkinnolla.

Kuva: Kai Kuusisto

Assarihommista ohjaajaksi

Vuonna 2008 Kim oli perustamassa Pablo Filmsiä. Liikkeelle lähdettiin lumilauta- ja skeittivideoiden kanssa, nykyisin kiireisenä pitävät mainosfilmit, dokkariaiheiset projektit ja musiikkivideot. Esimerkiksi Stigin ja Huoratronin kanssa on tehty paljon yhteistyötä. Nykyisin Pablo työllistää jo kymmenkunta ihmistä.

”Jos tällä alalla saa idean ammattikoulusta, niin mulle sanottiin, että sun pitää sitten hakea sen jälkeen suoraan Taikiin. Mä en kokenut sitä fiksuna, ja nyt kilpailen niiden kanssa, jotka ovat Taikin käyneet.” Tärkeää on ollut lähteä ihan pohjalta liikkeelle. ”Tein tosi pitkään assaritason juttuja mm. kamera-assistenttina. Kannattaa käydä kaikki perusjutut läpi ennen kuin siirtyy taiteellisesti vastuullisempiin hommiin.”

Intia, Dubai, Jenkit, Islanti, Meksiko. Siinä viimeaikaisia reissukohteita, seuraavaksi työ vie Japaniin. Matkustamisen lisäksi parasta työssä on haasteet ja kehittyminen, se ettei toimi mukavuusalueella. Kim haluaakin koko ajan oppia uutta ja pitkään kuvattuaan aikoo seuraavaksi keskittyä enemmän ohjaamiseen. 

Entä missä Kim on hyvä? ”Mä koen olevani hyvä visualisoimaan tarinoita.”