Jaakko toteuttaa unelmaansa puuseppänä omalla tehtaalla

Jaakko Järvi, 23 vuotta
Puuseppä, osakas Puulon Oy:ssä
Valmistunut Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta puualan artesaaniksi. Kultaa EuroSkills 2016 -kilpailussa, edusti Suomea WorldSkills-kilpailussa 2015.

Kuvaaja Skills Finland / Mathias Falk

Pojat istuivat autossa ja miettivät, että tarvitsevat uusia suunnittelijoita, mutta ketä lähestyä. Pohtivat, kuka on suurin ja mahtavin suunnittelija Suomessa ja kaikilla tuli sama nimi mieleen. Puhelin siis käteen ja yhteistyötä ehdottamaan.

Jaakko Järvellä on ollut elämässään selvät sävelet. Hän on nimittäin aina halunnut puusepäksi. Jo ala-asteella Jaakko luki Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, päätti hakea kouluun ja sinne myös pääsi. ”Ihan super koulu”, Jaakko toteaa entisestä opinahjostaan. Siellä hän oppi käyttämään nykyajan laitteita ja sai pohjaa oikeastaan kaikkeen aina tuotteen suunnittelusta valmistukseen.

Nyt Jämsänkoskelta kotoisin oleva Jaakko toimii kahden kaverinsa kanssa yrittäjänä ja työllistää 15 henkeä. Jaakon opiskelukaveri Olli Hietajärvi oli huonekalufirmassa työssäoppimisessa kun hänelle tarjottiin yritystä ostettavaksi. Jaakko ja toinen opiskelukaveri Tomas Nordström lähtivät mukaan ja näin Kuhmoisissa toimiva Puulon Oy sai nuoret jatkajat.

Mikä sai nuoren miehen lähtemään yrittäjäksi? ”Olen yrittäjäperheestä. Isälläni on maansiirtoyritys ja isovanhempanikin olivat yrittäjiä. Kun Olli kysyi mukaan, ei epäilyttänyt, koska olin jo aika pitkälle miettinyt oman yrityksen perustamista.”

Parasta työssä on käsillä tekeminen ja itsensä toteuttaminen. Tuotannosta vastaavana Jaakko on itse valmistamassa huonekaluja. Toki osakkaan työnkuvaan kuuluu kaikkea muutakin laskutuksesta henkilöstöhallintoon. Jaakko on 23 vuotta ja toimii esimiehenä 30 vuotta puualalla työskennelleille ammattilaisille. ”Olihan se alkuun haaste ottaa tilanne haltuun, mutta olemme saaneet vakuutettua heidät, että hyvissä käsissä ovat.”

Kisamenestyksellä luottoa

”Mukavaahan tää on”, Jaakko toteaa yrittäjyydestä. Yrittäjyydessä on hyvät ja huonot puolensa. Vapaus tuntuu hyvältä, mutta vastuu ja kiire laittavat venymään. Välissä on kuitenkin hetkiä, jolloin tuntuu, että palkansaajana olisi helpompaa. Yrittäjyyden jakaminen kahden kaverin kanssa on ollut hyvä ratkaisu. ”On ollut mukavaa, kun voi jakaa ilot, surut ja paineet.”

Jaakko on testannut taitojaan myös kilpailuissa ja menestynytkin. 2015 Jaakko osallistui WorldSkills-kilpailuun ja voitti kultaa puuseppälajissa EuroSkills 2016 -kilpailussa. Nuoren yrittäjän roolissa kisamenestyksestä on ollut apua siinä, että asiakkaat voivat luottaa siihen, että ammattitaitoa löytyy.

Kuka oli se legendaarinen suunnittelija, kenet pojat keksivät kontaktoida autossa istuessaan? ”Eero Aarnio tietenkin”, Jaakko vastaa. Aarnio kiinnostui saman tien. ”Eero innostui siitä, että olemme nuoria ja innokkaita, kuten oli hänkin aikoinaan.” Ensimmäinen yhteistyön tulos, puinen tuoli, esiteltiin juuri ja uusiakin tuotteita on suunnitteilla.

Entä Missä Jaakko on hyvä? ”Mulla on hyvät hermot.”