Huikeassa Taitaja9 Helsingin paikalliskilpailussa oli mahtava tekemisen meininki 15.-16.11.2016!

Helsingin Taitaja9-paikalliskilpailu 15.–16.11.2016

matkailualan(kuva Nikolas Palonen)

Yläkoululaisten kädentaitokilpailu, Taitaja9-paikalliskilpailuja on käyty loka-marraskuun aikana pitkin Suomea. Nyt 15.–16.11.2016, oli viimein Helsingin paikalliskilpailun vuoro. Stadin ammattiopiston Kullervonkadun toimipaikassa nähtiinkin tavallista vilkkaammat koulupäivät, kun kahden päivän aikana lähes 70 kolmen hengen sekajoukkueista (tyttö-poika) koostuneita, 7.-9.-luokkalaisia, elävöittivät kilpailupaikkaa aktiivisuudellaan ja innostuksellaan. Joukkueiden lukumäärä onkin ennätyksellisen suuri, mitä Helsingin paikalliskilpailussa on koskaan aiemmin nähty. Omaa kilpailuvuoroa odottaessa, yläkoululaisilla oli mahdollisuus viettää vapaa-aikaa kilpailualueen yhteyteen järjestetyllä Taitaja2017 Helsinki –messutapahtumassa. Kilpailijoiden ihasteltavaksi paikalle oli myös tuotu näytille Taitaja9-kilpailun pääpalkinto, jollaisen 16.5.2017 järjestettävän finaalin voittajajoukkueen jäsenet saavat jokainen omansa.

t9palkinto
Vau! Mikä pääpalkinto odottaa Taitaja9-finaalin voittajia. Kelpaisi varmaan sinullekin. Finaali käydään Taitaja2017 -tapahtuman yhteydessä 16.5.2017.

Kilpailupaikalla kaikki järjestelyt on tehty. Tehtäväpisteillä tuomareina toimivat opiskelijat odottavat ja DJ soittaa musiikkia. Kilpailijoita kuulutetaan tehtäväradalle. Taitaja9-kilpailua on aina mahtavaa seurata vierestä. Alussa joukkueet saattavat olla hieman jännittyneitä, mutta päästyään kilpailemaan radalle, mahdollinen jännitys unohtuu. Innostus kokeilla uutta näkyy ja keskittyminen tehtäviin on huipussaan. Kilpailutehtävät esittelevät konkreettisella tavalla eri aloja, mutta niiden tekemiseen ei tarvita sellaisia taitoja, joita yläkoululaisilla ei jo olisi. Tehtävinä päivän alkuerissä oli mm. rahanlaskentaa, paikkakuntien tuntemista kartalta, napin ompelua, sekä muuttolaatikon kokoamista. Tiimityön tärkeys näkyy ja nuoret oivaltavatkin sen erinomaisesti. Toinen osaa jo jonkin asian ja muut toimivat apuna kyseisessä tehtävässä.

aika(kuva Nikolas Palonen)

-Ulla, Venla, Veera ja Tuisku ovat kasiluokkalaisia ja samasta koulusta, mutta kilpailevat eri joukkueissa. Nuoret naiset kertovat, että pieni kilpahenkisyys saattaa näkyä, mutta tärkeintä on pitää hauskaa. Tämä on kuin erilainen koulupäivä! Heidän mukaansa tiimityön tärkeys korostui tehtäväradalla. Myös tehtävien monipuolisuus oli havaittavissa, sillä kysyttäessä mikä oli heidän mielestään hauskin ja haastavin tehtävä – jokainen nimesi eri tehtävät.

-Pakilan yläasteen Vilho, Pyry, Toivo ja Aapo olivat myös samaa mieltä. Erilainen koulupäivä on kiva asia. Nuorten mielestä kivointa kilpailun lisäksi, olivat myös jaossa olleet Stadin ammattiopiston lippikset. Nuoret koristelivat lippikset hauskasti ”Ole hyvä” –merkein. – Olisikohan ammattiopistojen lippikset seuraava uusi trendivillitys?

untitled-5
Taitaja9 kilpailijat muodin suunnannäyttäjinä since 2016′

Alkuerät ja päivän lopuksi finaali

15.–16.11. Helsingin paikalliskilpailussa joukkueet kilpailivat ensin alkuerissä, jonka jälkeen parhaiten menestyneet joukkueet osallistuivat päivän lopuksi järjestettävään finaaliin. Alkueristä finaaliin päässeiden joukkueiden riemunkiljahdukset kaikuvat pitkin Kullervonkadun toimipaikkaa. Tämä on tärkeä juttu. Pienen tauon jälkeen kilpailijat kutsutaankin jo tehtäväradalle. Kilpailutehtävät ovat vaihtuneet ja ihmetys on jälleen näkemisen arvoinen. Tällä kertaa näytetään osaaminen mm. hiusten kampauksessa & letityksessä, sekä parkkikiekon kasaamisessa.

Kilpailupäivät päättyvät n. kello 15. Joukkueet ovat väsyneitä, mutta iloisia. Tapahtuma on silmin nähden onnistunut ja mm. Pitäjänmäen koulun nuoret kiittivätkin, mahdollisuudesta osallistua näin hauskaan kilpailuun. Samalla tutustuu muihin ja näkee eri kouluja. Seiskat ja kasit aikovat ensi vuonna ehdottomasti osallistua uudestaan!

Helsingin paikalliskilpailun kuvausryhmä

Helsingin paikalliskilpailun on dokumentoinut valokuvin ja videolla, upea kuvausryhmä yli oppilaitosrajojen. Ammattiopisto Luovin, Stadin ammattiopiston, sekä Prakticumin AV-viestinnän opiskelijat näyttivät osaamisensa ja ammattitaitonsa. Innolla odotamme kuvia tästä tapahtumasta. Ammattiopisto Luovilta kaksi opiskelijaa oli jopa suorittamassa ammattiosaamisen näyttöä. Aivan huikeata. Kiitos! Kuvia tullaan lisäämään mm. Instagramiin. Seuraa siis Taitajaa!

Aluekilpailuun päässeet kerrotaan Taitaja2017.fi –sivustolla myöhemmin

Helsingin paikalliskilpailusta jatkoon päässeet joukkueet kerrotaan Taitaja2017.fi –sivustolla ensi viikolla. Jatkoon päässeet joukkueet matkaavat Helsingissä pidettävään aluekilpailuun, jossa panoksena on pääsy Helsingin Messukeskuksessa 16.5.2017 järjestettävään Taitaja9-finaaliin

Taitaja2017 Helsinki -messutapahtuma innosti tutustumaan eri ammattialoihin

Paikalliskilpailun yhteyteen järjestetyssä Taitaja2017 Helsinki -messutapahtumassa oli mahdollisuus viettää aikaa ja tutustua eri ammattialoihin. 7.-9.-luokkalaisille olikin hyvin tarjolla erilaista nähtävää ja koettavaa messualueella. Monet eri messupisteet houkuttelivatkin kävijöitä. ”Ole Hyvä”–pisteillä innokkaat pääsivät kokeilemaan eri ammattialojen toiminnallisia tehtäviä. Tekniikan ja asennuksen pisteellä arvailtiin alaan liittyvien kuvien ja tutkintojen yhteyttä. Hyvinvoinnin pisteellä taas ihmeteltiin, kuuluuko työväline ”X” kosmetologille vai lääketeknikolle. Tekniikan ja logistiikan pisteellä jaossa olleet Stadin ammattiopiston ”kone ja metalli” pipot ja lippikset herättivät kiinnostusta nuorten keskuudessa.

messut
”Ole hyvä” -pisteille kävijöitä riitti. Tässä ihmetellään tekniikan ja logistiikan, sekä tekniikan ja asennuksen tehtäviä.

Tapahtumassa mukana oli myös näyttävästi The Mesta.net. Lisäksi messualueella oli oiva tilaisuus kuulla enemmän koulutusmahdollisuuksistaan Helsingin liikemiesten kauppaopiston ja Keskuspuiston ammattiopiston esittelypisteillä, tai viettää vapaa-aikaa joko pelaten biljardia tai pöytätennistä. Kaikkien suurin kiinnostuksen kohde oli hiusalan opiskelijoiden järjestämä kampauspiste, jossa oli mahdollista laittaa ”tukka hyvin” – esimerkiksi joukkuekuvaa varten!

Taitaja9-kilpailu

Taitaja9 on koko yläkoulun 7.-9.-luokkalaisten oma kädentaitokilpailu. Aiemmin peruskoulun 9.-luokkalaisille tarkoitettu kilpailu on nyt koko yläkoulun kisa. Kilpailussa on mahdollisuus kokeilla kädentaitojaan tehtävissä, jotka tutustuttavat hauskalla tavalla tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden aloihin. Kolmivaiheisessa kilpailussa edetään paikalliskilpailujen kautta aluekilpailuihin, joista finaaliin selvinneet joukkueet kilpailevat 16.5.2017 järjestettävän Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä.

kisa
Napin ompeleminen oli joidenkin joukkueiden mielestä kivoin tehtävä

Taitaja9-kilpailu liikuttaa koko Suomen yläkouluja

7.-9.-luokkalaisten kädentaitokilpailujen paikalliskilpailuja on järjestetty ympäri Suomea. Kiinnostus Taitaja9-kilpailuun näyttää vahvistuvan vuosi vuodelta – tästä osoituksena esimerkiksi Helsingin paikalliskilpailun runsas osallistujamäärä. Nuorten innostusta vahvistaa myös koko yläkoulun kilpailuksi muuttaminen. Voi sanoa, että ”Taitaja9 on elämys, joka kannattaa kokea”. Lue Skills Finlandin Liina Luukkosen hyvä artikkeli asiasta täällä: