Ensimmäinen valokuvanäyttely kymmenille tuhansille messuvieraille

Essi Suomalainen valmistuu parin viikon kuluttua media-assistentiksi Keskuspuiston ammattiopistosta. Alun perin skeptisesti ammatilliseen erityisoppilaitokseen suhtautunut Essi on nauttinut opiskelustaan suuresti.

 

”Olen ollut vaihdossa, päässyt vierailemaan lukuisissa paikoissa ja nyt tämä.” Essi viittaa Taitaja2017-kisojen yhteydessä toteuttamaansa valokuvanäyttelyyn, joka on samalla hänen näyttönsä. ”Harva pääsee toteuttamaan ensimmäisen näyttelynsä Messukeskuksessa kymmenille tuhansille ihmisille”, nuori nainen sanoo. ”Iso kiitos kaikesta kuuluu opettaja Jari Kautolle, joka on ollut uskomaton tuki koko opintojen ajan.”

Suomi 100 -valokuvanäyttely koostuu viidestä valokuvasta sekä videosta

Valokuvasarja nostaa esille Suomen itsenäisyyden 100-vuotisesta historiasta viisi merkittävää käännekohtaa, jotka ovat tehneet Suomesta sellaisen kuin se on nykypäivänä. Valokuvissa näkyy Suomen historian eri aikakausilta viisi työläistä.

”Nämä studiomuotokuvat ovat ammattiosaamiseni näyttötyö. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä viidestä merkkihenkilöstä, mutta halusin valita tavallisia ihmisiä Suomen historiasta, jotka ovat työstäneet kohti parempaa Suomea.”

Essin yhteistyökumppaneina ovat toimineet Stadin ammattiopiston maskeeraajaopiskelijat, kuvat tulostanut Artproof ja pukuvuokraamo Artistiasu.

Teosta täydentää video, jolla mallit kertovat henkilöiden taustoista ja siitä, miten asiat ovat vaikuttaneet nykypäivään sekä mitä henkilöiden teot itselle merkitsevät.

”Henkilökohtaisesti minulle läheisin aihe on 70-luku. Suurin osa suvustani on ollut siirtolaisina Ruotsissa. Siellä minun isäni äiti sekä isä ovat tavanneet toisensa. Molemmat vanhempani ovat syntyneet Ruotsissa, mutta tuntevat olevansa täysin suomalaisia.”

Essi Suomalainen (s. 1997), valmistuva media-assistentti, on erikoistunut valokuvaukseen. Kokemusta Essillä on häistä, ristiäisistä, hautajaisista, perhepotreteista sekä monista lapsikuvauksista. Valokuvaus on Essin intohimo. ”Se tekee minut onnelliseksi!”. Essin haaveena on jatkokouluttautuminen AMK:ssa ja opiskelu tai työskentely ulkomailla.

Anne Laitinen

Keskuspuiston ammattiopisto