Emeliina valloittaa maailmaa kisaamalla

Emeliina Papinniemi, 21 vuotta. Leipuri-kondiittori, suorittaa oppisopimuksella kondiittorikisällintutkintoa Saimaan ammattiopistossa Sampossa. Osallistuu lokakuussa 2017 WorldSkills-ammattitaitokilpailuun Abu Dhabissa. Suomen kokkimaajoukkueen jäsen 2015–2016. Kultaa ja Taitajien Taitaja Taitaja2015-kilpailussa, 2014 5. sija

Kun kondiittori-leipuri Emeliina Papinniemi nykyisin vierailee entisessä koulussaan Saimaan ammattiopistossa Sampossa Lappeenrannassa, hän on tähti. Uudetkin opiskelijat tunnistavat hänet ja seuraavat innostuneina hänen uraansa. Monelle Emeliina on esikuva.

Imatralla kasvanut Emeliina valmistui ylioppilaaksi ja leipuri-kondiittoriksi keväällä 2015. Ylioppilaskirjoitukset Kimpisen lukiossa osuivat lähes yksiin Taitaja-kisojen kanssa, ja niissä Emeliina oli päättänyt menestyä. Edellisen vuoden viides sija oli jäänyt harmittamaan.

Harmitus tuotti tulosta: Vuonna 2015 Emeliina voitti kondiittorien ensipalkinnon. Hänet valittiin myös Taitajien taitajaksi eli koko kilpailun kaikkien lajien parhaaksi kilpailijaksi. Lakkiaisissa oli monta syytä juhlaan, sillä hullummalta ei tuntunut sekään, että kisan tuomaristossa istunut turkulainen MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala tarjosi Emeliinalle heti töitä. Emeliina muutti Turkuun.

Kilpailuista ammattitaitoa ja opiskelumotivaatiota

Peruskoulussa Emeliina oli musiikkiluokalla ja soitti klarinettia. Muita harrastuksia oli partio. Iltapäivisin koulupäivien jälkeen hänellä oli tapana leipoa ystäviensä kanssa. ”Teimme kakkuja, keksejä, pipareita, milloin mitäkin. Se oli kivaa”, Emeliina muistelee.

Häntä alkoi kiinnostaa kondiittorin ammatti. Koska lukioon jatkaminen tuntui myös fiksulta vaihtoehdolta, Emeliina päätti lähteä suorittamaan kaksoistutkintoa. Se oli järkivalinta mutta tarkoitti myös pitkiä koulupäiviä. Hän asui edelleen kotona Imatralla ja matkusti päivittäin kouluun Lappeenrantaan.

Emeliina aloitti koulun syksyllä 2012. Heti seuraavana talvena opettaja houkutteli hänet osallistumaan Taitaja-semifinaaleihin. Siitä kilpailu-ura alkoi.

”Ilman muuta kilpaileminen on syventänyt ammattitaitoani. Se on lisännyt sekä opiskelumotivaatiota että kiinnostusta omaa ammattia kohtaan.”

Abu Dhabin kisoihin valmistautumisessa on nyt meneillään urheilutermein peruskuntokausi. Suklaatöihin erikoistunut Emeliina harjoittelee rentoon tahtiin heinäkuulle saakka. Silloin julkistetaan kilpailutehtävät ja harjoittelun tahti kiihtyy.

Abu Dhabin kisojen aikoihin Emeliina valmistuu myös kondiittorikisälliksi. Sen jälkeen edessä on mahdollisesti mestarin tutkinto. ”Vielä en osaa tarkasti sanoa, mitä tulevaisuudessa haluan tehdä. Oma yritys on yksi vaihtoehto. Sitä ennen haluaisin ehkä töihin ulkomaille.”

Missä Emeliina on hyvä? ”Olen hyvä sorminäppäryyttä vaativissa asioissa. Olen myös hyvä kuuntelemaan.”