Anu Kiiskinen – Matkailijan silmin

Anu Kiiskinen on matkailulajin lajivastaava Taitaja2017-kilpailussa. Alan opettajaksi hän on päätynyt pitkän työhistorian kautta. Laaja kokemus on tarttunut töistä eri osastoilla aina Karibianmeren risteilyaluksilta Helsingin Hotel Kämpiin.

Kiiskinen pitää matkailualaa mielenkiintoisena esimerkiksi laajojen työllistymismahdollisuuksien vuoksi. Alalla voi työskennellä missä tahansa työtehtävissä matkailupalveluiden ketjun eri vaiheissa.

– Voit myydä ja markkinoida matkoja, työskennellä matkailuneuvonnassa, hotelleissa, ravintoloissa tai erilaisissa ohjelmapalveluyrityksissä. Alan monissa eri toimipaikoissa.

Kiiskisen mukaan alalle soveltuakseen opiskelijoiden toivotaan olevan hyväkäytöksisiä, positiivisia, aktiivisia, iloisia ja hyvän englannin kielen taidon omaavia. Sekä ryhmätyö että yksin tekemisen taito ovat huomattavan tärkeitä, kun ottaa alan luonteen huomioon.

– Kulttuurien tuntemus katsotaan myös eduksi, eli on kiinnostunut matkailusta ja matkustamisesta, ja näkee Suomen ja meidän palvelut matkailijan silmin.

Taitajissa matkailualan kilpailussa on kyseessä parikilpailu. Se perustuu siihen, että kilpailulajissa yhdistyvät kaksi koulutusohjelmaa: matkailuvirkailija sekä matkailupalvelujen tuottaja.

Kiiskinen selventää, että tehtävät jaottuvat eri päiville pääsääntöisesti siten, että yhtenä päivänä on enemmän matkailuvirkailijan puolta. Matkailuohjelman ja tarjouskirjeen laadintaa, sekä matkan suunnittelua ja sen esittelyä. Toisena päivänä taas matkailupalveluiden tuottajien koulutusohjelmaan liittyviä tehtäviä, esimerkiksi erilaisten aktiviteettien ohjausta ja kehittämistä.

– Kolmas päivä on sitten yleensä ollut yhdistelmä näistä.

Taitajateemat näkyvät matkailualalla Kiiskisen mukaan muun muassa yrittäjyyden ja lähiruoan suosimisena. Aktiviteetin suunnittelussa otetaan huomioon ryhmän hallinta, sekä ryhmän turvallinen toiminta. Taitajateemat näkyvät pieninä osina kaikissa tehtävässä.

Työhyvinvointi on Kiiskisen mukaan myös tärkeää.

– Parikilpailussa näkee hyvin nopeasti, miten parin yhteistyö sujuu. Jakautuuko työ tasapuolisesti ja arvostavatko he toisiansa työnteossa.

Kiiskisen mukaan Taitaja2017-kilpailussa yleisö voi odottaa mielenkiintoisia esityksiä.

– Meillä pitäisi olla tulossa hyvin näyttävä lajialue. Meidät löytää Taitaja2017 Kampin kaupunginosasta, ja sehän sijaitsee lähellä tapahtumatoria. Tulkaa katsomaan!

 

Haastattelu: Panu Niemi
Teksti: Waldemar Blommendahl

Stadin Ammattiopiston AV-viestinnän opiskelijat