T9 Mästare9

Grenansvarig

PAJULAHTI PETRI

Petri Pajulahti
Stadin ammattiopisto
petri.pajulahti@stadinao.fi
050 329 6216

Empty photo

Vesa Löytynoja
Suomen Liikemiesten Kauppaopisto
vesa.loytynoja@businesscollege.fi
040 824 9924

Allmän beskrivning

Mästare9 är en händighetstävling för grundskolans klass 7-9

Tävlingen som tidigare enbart var avsedd för niondeklassare är numera till för alla elever i årskurs 7-9. Med tävlingen vill man på ett roligt och inspirerande sätt lyfta fram kännedomen om de branscher som kräver händighet, särskilt inom teknik, textil och huslig ekonomi.

Mästare9 är en tredelad tävling där första steget är de lokala kvaltävlingarna. Sedan går de bästa lagen vidare till regionala finaler och slutligen till den stora Mästare9-finalen. Över 1000 skolelever deltar årligen i de lokala kvaltävlingarna med målsättningen att vinna Finska mästerskapet i tävlingen för högstadieelever. Varje år arrangeras hundratals lokala och regionala tävlingar runt om i landet. Mästare9-finalen går av stapeln i samband med Mästare2017 i Helsingfors 15–18.5.2017.

I tävlingen har skoleleverna i klasserna 7-9 möjlighet att ge prov på sina kunskaper i händighetsuppgifter som på ett spännande sätt ger inblick i branscherna för teknik, textil och huslig ekonomi. De lag som klarar sig bäst i de lokala kvaltävlingarna har chansen att visa sina kunskaper vid den regionala finalen i Helsingfors den 26.1.2017 vid Helsinki Business College i Böle. Därifrån går de bästa lagen vidare till Mästare9-finalen som arrangeras i Mässcentret i Helsingfors 15–18.5.2017.

I Mästare9 deltar man som tremanna blandlag (flickor och pojkar). Alla deltagare går på årskurs 7-9.

Att sätta ihop ett lag

  1. Lagets medlemmar kan komma från olika klasser, men de måste vara från samma skola.
  2. I laget kan ingå elever från olika årskurser (7-9).
  3. I den lokala kvaltävlingen kan flera lag från samma skola delta.
  4. Lagets kapten anmäler sitt lag till den läroanstalt som arrangerar kvaltävlingen i enlighet med givna anvisningar.

Inga förhandskunskaper eller någon särskild träning behövs för att delta i Mästare9. En nypa lekfullhet och en dos intresse om olika yrken räcker gott och väl!