503 Cateringkock
, en partävling

Grenansvarig

KAIKKONEN ARJA

Arja Kaikkonen
Stadin ammattiopisto
arja.kaikkonen@edu.hel.fi
040 334 5702

AJOSENPÄÄ KIRSI-MARJA

Kirsi-Marja Ajosenpää
Stadin ammattiopisto
kirsi-marja.ajosenpaa@edu.hel.fi
040 334 5694

Allmän beskrivning av tävlingsgrenen

En cateringkock planerar, tillverkar och serverar smakliga, tilltalande och hälsosamma måltidshelheter åt sina kunder, även med beaktande av specialdieter. Planering och genomförande av fest- och temamåltider hör till verksamheten inom branschen.

Vid tillverkningen av maträtterna iakttas hygien, hållbar utveckling, miljöaspekter, arbetssäkerhet, egenkontroll och samarbete.

Tävlingsuppgifterna baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga (3) i grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen (1.8.2015), med betoning på uppgifter för cateringkock.

Semifinaluppgifterna och finaluppgifterna grundar sig på följande examensdelar:

  • Att verka inom logi- och restaurangverksamhet
  • Tillredning av lunchrätter
  • Tillredning av mat i portioner
  • Kaféservice
  • Verksamhet inom service- och utdelningskök
  • Snabbmatsservice
  • Matproduktion i storkök
  • Tillagning av beställnings- och festmat

Arbete som kräver spetskompetens

Krav på kunnande

En framgångsrik tävlande inom grenen cateringkock:

  • kan göra en arbetsplan
  • tillagar god mat hygieniskt, ekonomiskt och arbetssäkert i enlighet med näringsrekommendationerna
  • tillreder mat med hänsyn till målgruppen och kan presentera produkterna för kunder
  • behärskar olika matlagningstekniker
  • hanterar och behandlar livsmedel som är förädlade i olika stadier
  • har grundkunskaper i yrkesspråk på det andra inhemska språket och engelska
  • kan samarbeta med andra
  • tillämpar principerna för hållbar utveckling både i teori och i arbete
  • kan genomföra en kundtillställning enligt uppgift och tema
  • kan använda Word och Excel-program

behärskar de väsentliga teorifärdigheterna inom branschen

Grenens styrgrupp 2017

Arja Kaikkonen, grenansvarig, Stadin ammattiopisto
Kirsi-Marja Ajosenpää, vice grenansvarig, Stadin ammattiopisto
Kari Jaakkola, Raision seudun koulutuskuntayhtymä
Minna Luomanen, Koulutuskeskus Sedu
Riitta-Liisa Rinnemäki, Sastamalan koulutuskuntayhtymä
Annukka Halonen, Sastamalan koulutuskuntayhtymä
Teemu Sirainen, Laurea-ammattikorkeakoulu
Elina Hirvonen, Ravintola Pihka
Pia Sahanen, Antell Catering
Arja Mäkinen, HUS Ravioli
Merja Lahdenkauppi, Opetushallitus
(22.10.)