102 Bilskadereparation
, en individuell tävling

Grenansvarig

KAURANEN TIMO-PEKKA

Timo-Pekka Kauranen
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
timo-pekka.kauranen@keuda.fi
050 415 0700

JÄRVINEN PEKKA

Pekka Järvinen
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
pekka.jarvinen@keuda.fi
050 439 7866

Allmän beskrivning av tävlingsgrenen

Tävlingsuppgifterna i grenen baserar sig på kriterierna för kravnivån berömliga (3) i utbildningsprogrammet för bilplåtslagare.
En bilplåtslagare ska till exempel behärska kundbetjäning, kunna göra en skadeanalys och göra upp en kostnadskalkyl för reparation av en krockskadad bil, använda ett mätsystem, rikta ytplåtar med olika ytriktningsmetoder, byta delar som ska svetsas, byta delar som är fastskruvade, reparera delar av plast samt byta glas.
En bilplåtslagare färdigställer alla de ytor som ska repareras så långt att bilen är färdig att överlämnas åt billackeraren.

Krav på kunnande

Centralt kunnande i yrket är reparation av kollisionsskador. En kollision kan skada bilens teknik, kaross och dess kosmetiska ytor.
Det är nödvändigt att känna till olika karossmaterial och behärska metoderna för reparation av dessa i bilar med modern säkerhetsteknik. För att ett tryggt och säkert slutresultat ska kunna uppnås är det nödvändigt att man kan tolka biltillverkarnas anvisningar rätt och att man följer anvisningarna.
Färdigheter i svetsning med olika svetsutrustningar utgör en mycket viktig del av karossreparationer. Den tävlande ska också behärska användningen av olika mät- och testapparater. Till yrket hör också att utrusta bilen efter lackeringen och säkerställa kvaliteten.

Grenens styrgrupp 2017

Timo-Pekka Kauranen, grenansvarig, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Pekka Järvinen, vice grenansvarig, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Jussila Joni, inCar OY
Mikko Neuvonen, Würth Oy
Varila Juhani, 3M
Wiman Jari, Oulun seudun ammattiopisto
Timo Repo, Opetushallitus
Seppo Kreivi, Prestia
Teuvo Särkkä, ESEDU
(22.10.)