Mästare2017 feeling efter segern (4/4)

Finalerna i Mästare-evenemanget var högklassiga. De tävlande verkade ha en bra feeling och på tävlingsområdena rådde full aktivitet. Efter evenemanget är det på sin plats att fråga segrarna i de egna grenarna, det vill säga mästarna, ”vad har du för feeling efter segern”.

Vi har ställt samma frågor till alla som vann FM-guld i alla de olika grenarna. Svaren presenteras kortfattat i en artikelserie på fyra (4) nyhetsartiklar. Grenmästarna fick besvara följande frågor:

1) Vad har du för feeling efter segern?
2) Hur tänker du dra nytta av segern?
3) Vad kommer du bäst ihåg från Mästare2017-evenemanget?
4) Vad skulle du vilja ge för hälsningar till nästa års arrangörer eller tävlande?
5) Året 2017 firas som ett hundraårsjubileum för Finlands självständighet. Jubileumsårets tema är TILLSAMMANS. Vad anser du att det betyder?

Joonatan Kivelä, 602, Elektronik

1. En mäktig feeling, segern kom lite som en överraskning, men som en glad sådan.
2. Vid jobbsökning och utveckling av den egna förmågan.
3. Det stora antalet olika grenar och åskådare, tävlingsområdet var också jättestort.
4. Till arrangörerna: Keep up the good work, evenemanget var välarrangerat och tävlingen var trevlig. Till de tävlande: Gå helt in för att eftersträva segern, viljestyrkan har en stor betydelse och kom ihåg att njuta.
5. Jag anser att temat tillsammans på ett fint sätt samlar ihop människor och inspirerar till att bekanta sig med nya människor och att hjälpa andra, för vi bor alla i det självständiga Finland och tillsammans klarar vi av vad som helst.

Joonatan Kivelä (Oulun seudun ammattiopisto) Elektronik, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland

Sini Kivioja, 604, laborant

1) Feelingen är verkligen bra och ibland kan jag inte ännu heller tro att jag vann FM-guld.
2) Jag kommer att anteckna segern i min CV och försöka få bättre möjligheter när jag söker jobb eller en utbildningsplats. Dessutom, om det känns att någonting inte lyckas, så försöker jag komma ihåg att jag då en gång segrade.
3) Den egna spänningen, den trevliga stämningen i mässcentrum, de skickliga tävlande, de många ungdomarna och möjligheterna.
4) Till de tävlande lycka till, det går bra och det lönar sig inte att spänna sig för mycket. Njut! Det är inte alla som får denna möjlighet. Till tävlingsarrangörerna – måltiderna kunde läggas upp på annat sätt, vi hamnade att använda största delen av vår matpaus till köande.
5) Vi spelar ett just spel och stöder varandra. Teamet från vår egen skola hade en god sammanhållning och atmosfären i hela mässcentrum var trevlig.

Sini Kivioja (Keski-Pohjanmaan ammattiopisto) laborant, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Lassi Tuuliniemi / Luovi

Jere Rönkkö, 607, Maskinmontering och underhåll

1. En bra feeling så klart. Segern stärkte mitt självförtroende.
2. Jag drar nytta av min seger när jag söker jobb.
3. Jag kommer ihåg evenemanget för de goda arrangemangen. Det var lätt att röra sig på evenemanget, man fann det man behövde med mycket liten ansträngning. Det var också en fin stämning i hallen.
4. Till de tävlande vill jag säga att det må gå hur det går men det är en fin prestation att få tävla om det finländska mästerskapet. Arrangörerna ska enligt min åsikt göra sina egna grejer, men det lönar sig att lära av misstag.
5. Jubileumsårets tema ”tillsammans” anser jag betyder det att fastän vi alla är på olika nivåer så tävlar vi tillsammans. Någon ska ju också tilldelas de andra placeringarna. Det blir ingen tävling om man är ensam.

Jere Rönkkö (Ylä-Savon ammattiopisto) Maskinmontering och underhåll, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Julianna Ahto / Stadin Ammattiopisto

Markus Honkonen, Pyry Lukkari, Sanna Kiviaho, Mästare9

1. Feelingen: Häftig och lite överraskad.
2. Utnyttjas: Vid jobbsökning och när vi ska ta oss fram (med skotern)
3. Vi kommer bäst ihåg den goda atmosfären mellan lagen och spänningen
4. Hälsningar till Mästare9-lagen: Skaffa er en god sammanhållning, var inte alltför säkra för tävlingssituationen kan hastigt ändra. Hälsningar till arrangörerna: Skyltningen till de rätta platserna kunde vara bättre.
5. Temat TILLSAMMANS: Prestationerna utförs som lag, inte som individer. Och alla beaktas.

Markus Honkonen, Pyry Lukkari, Sanna Kiviaho (Äänekoski) Mästare9, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Veera Lindberg / Stadin ammattiopisto