Mästare2017 feeling efter segern (3/4)

Finalerna i Mästare-evenemanget var högklassiga. De tävlande verkade ha en bra feeling och på tävlingsområdena rådde full aktivitet. Efter evenemanget är det på sin plats att fråga segrarna i de egna grenarna, det vill säga mästarna, ”vad har du för feeling efter segern”.

Vi har ställt samma frågor till alla som vann FM-guld i alla de olika grenarna. Svaren presenteras kortfattat i en artikelserie på fyra (4) nyhetsartiklar. Grenmästarna fick besvara följande frågor:

1) Vad har du för feeling efter segern?
2) Hur tänker du dra nytta av segern?
3) Vad kommer du bäst ihåg från Mästare2017-evenemanget?
4) Vad skulle du vilja ge för hälsningar till nästa års arrangörer eller tävlande?
5) Året 2017 firas som ett hundraårsjubileum för Finlands självständighet. Jubileumsårets tema är TILLSAMMANS. Vad anser du att det betyder?

Severi Vihtamäki, 407, Husbyggnad, Timmermansarbete

1. En bra, men lite förbryllad feeling för jag hade inte kunnat vänta mig en seger
2. Om den skulle ge mer arbete och bättre lön
3. Det fina skollag som hade en god teamanda
4. Tävlande, ni ska göra ert jobb ordentligt och snabbt så går det bra
5. Tillsammans kan det finnas mycket förmåga i en människa? Eller genom att göra saker tillsammans lyckas allt?

Severi Vihtamäki (Jyväskylän ja Jämsän ammattiopisto) Husbyggnad, Timmermansarbete, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Niko Lampinen / Keuda

Veikko Tahvanainen, 410, Anläggning av grönområde

1) Segern kändes otrolig, kanske till och med orealistisk. När man har gjort en lång arbetsinsats och i slutet får ett sådant här erkännande av kunnandet och har framgång, så finns det ingen bättre känsla överhuvudtaget.
2) När man segrar i FM-tävlingen i sin egen yrkesbransch finns det stora möjligheter att få arbete. Jag är också intresserad av företagsamhet, och i tävlingsevenemanget fick jag många erfarenheter och flera goda bekanta inom branschen.
3) Mästare2017-evenemanget hade otroligt fina ramar, särskilt på det egentliga grenområdet. Hela tiden fanns det åskådare och några kända ansikten utanför grenen stannade också kvar i minnet. Stämningen var också riktigt god och eftersom jag för andra gången var i finalen kunde jag i stället för att spänna mig även njuta av tävlingen och hela resan.
4) En av de viktigaste sakerna ur den tävlandes synvinkel är att det är lätt att ta sig fram och det att man inte behöver tänka på något annat än tävlingsuppgiften. Jag önskar andra tävlande lycka till och kunnandets glädje i den följande tävlingen, vi ses i Tammerfors!
5) I tävlingsuppgiften i vår gren kunde man bra se hur man kan göra saker tillsammans. Man måste göra jobb tillsammans med grannen för att arbetet skulle gå framåt. Men av att göra saker tillsammans kommer jag också att tänka på förberedelserna. Jag är hemma från Norra Karelen och här tränade jag också inför tävlingen, och det fanns ett avstånd till grenens övriga tävlande och tränare, men om jag behövde hjälp eller få information om någonting så fanns det alltid någon som kunde hjälpa i rätt riktning. Under tävlingen hade alla en god sammanhållning och man retade inte de andra tävlandena och uppfattade dem inte som motståndare. Alla deltog och tävlade mot varandra, men tillsammans.

Tack ännu en gång för en oförglömlig tävling!

Veikko Tahvanainen (Pohjois-Karjalan ammattiopisto) Anläggning av grönområde, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Vilho Malmi / Stadin Ammattiopisto

Kaisla Heimala, 502, restaurangkock

1. En verkligt bra feeling. Jag har deltagit i fyra tävlingar och äntligen blev det seger!
2. Åtminstone har träningen och jobbet som föregick segern lärt mig jättemycket. Jag vill också fortsätta att tävla.
3. Uppgifterna var utmanande och trevliga. Domarfeedbacken var konstruktiv och det var kul att vänta på den i slutet av dagen.
4. Det lönar sig alltid att ha egna drömmar som mål och att uppnå dem.
5. Man klarar sig ensam, men med samarbete uppnår man mer.

Kaisla Heimala (Perho) restaurangkock, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Liia Faerholm / Keuda

Emilia Jokinen, 503, Cateringkock

1. Jag tror att jag inte ännu har uppfattat att jag tillsammans med mitt par Tiia är Finlands bästa cateringkock, en häftig feeling!
2. Segern ger en hel del meriter ur jobbsökningssynvinkel
3. En verkligt välarrangerad tävling och stämningen var verkligen god!
4. Arrangera tävlingen på samma sätt som i Helsingfors så blir det garanterat en bra tävling. Till de tävlande: Lite spänning är bra och ta inte tävlingen alltför allvarligt
5. Sammanhållning och evenemang som arrangerats tillsammans för alla.

Emilia Jokinen (Savon ammatti- ja aikuisopisto) Cateringkock, Taitaja2017 Helsinki / Bild: taitaja2017.fi