Mästare2017 feeling efter segern (1/4)

Finalerna i Mästare-evenemanget var högklassiga. De tävlande verkade ha en bra feeling och på tävlingsområdena rådde full aktivitet. Efter evenemanget är det på sin plats att fråga segrarna i de egna grenarna, det vill säga mästarna, ”vad har du för feeling efter segern”.

Vi har ställt samma frågor till alla som vann FM-guld i alla de olika grenarna. Svaren presenteras kortfattat i en artikelserie på fyra (4) nyhetsartiklar. Grenmästarna fick besvara följande frågor:
1) Vad har du för feeling efter segern?
2) Hur tänker du dra nytta av segern?
3) Vad kommer du bäst ihåg från Mästare2017-evenemanget?
4) Vad skulle du vilja ge för hälsningar till nästa års arrangörer eller tävlande?
5) Året 2017 firas som ett hundraårsjubileum för Finlands självständighet. Jubileumsårets tema är TILLSAMMANS. Vad anser du att det betyder?

Janne Jakkila, 104, Transportlogistik

1) Nog känns det ju bra. Det känns ju nog bara så skönt att få vinna.
2) Kanske på det sättet att när man söker något jobb så kunde man berätta det till arbetsgivaren. Speciellt om arbetsgivaren känner till tävlingarna så är det en slags reklam att man känner till branschen och har vunnit.
3) De egna tävlingsuppgifterna, den goda stämningen, den hårda tävlingen – ändå hann man prata med tävlingskamraterna, trevlig stämning på tävlingsplatsen.
4) För fullt ända till slut, man ska inte ge upp!
5) Att man i arbetslivet kommer överens med sina kolleger och kunder och med andra, om man tänker på det ur branschens synvinkel. I tävlingsuppgifterna är man ganska ”ensam”.

Janne Jakkila (Lapin ammattiopisto) Transportlogistik Taitaja2017 Helsinki / Bild Janette Partonen/ Stadin ammattiopisto

Aleksi Kiuru, 105, Användning av skogsmaskin

1) Verkligt bra. Hur skulle den bättre kunna beskrivas.
2) När man söker arbete är segern ett eget trumfkort. Segern kan väl utnyttjas i arbetslivet. Själv är jag redan med i arbetslivet.
3) Bäst kommer jag ihåg följande saker: Prisutdelningsgalan. Avslutningsceremonin. Att man fick stiga upp på den högsta pallen.

Aleksi Kiuru
Etelä‐Savon ammattiopisto Användning av skogsmaskin
Taitaja2017 Helsinki Finaali Bild: Skills Finland / Egert Konsa / Stadin Ammattiopisto

Katariina Komulainen, 202, Tryckteknik

1. Obeskrivlig! Jag kan inte ännu heller tro att jag vunnit FM-guld. Kanske det småningom börjar gå in i mitt huvud.
2. Njuta av den.
3. Alltså en alldeles enorm erfarenhet!
4. Våga lämna er bekvämlighetszon och hoppa ut i det okända.
5. Att Mästare -tävlingen inte bara är en tävling utan också ett evenemang där man kan bekanta sig med nya människor. Vara tillsammans.

Katariina Komulainen (Stadin ammattiopisto), Tryckteknik, Taitaja2017 Helsinki / Bild Elina Ylisoivio / Stadin ammattiopisto

Elias Salonen, 203, Planering av trycksaker

1. Feelingen efter segern är helt svindlande! Det är helt toppen att vara bäst i Finland i sitt eget yrke.
2. För vinstpengarnas del går en del till en Interrail -resa i juli, en del sparar jag.
3. Bäst kommer jag ihåg de verkligt krävande tävlingsprestationerna och de trevliga domarna.
4. Till nästa års tävlande kan jag säga att de ska träna hårt före tävlingen och att de ska läsa anvisningarna noggrant flera gånger.
5. Jag tolkar jubileumsårets tema så att vi alla ska hålla ihop och godkänna alla olika människor.

Elias Salonen (Kainuun ammattiopisto), Planering av trycksaker/ Bild Pekka Nummela / Stadin ammattiopisto

Jesse Sivonen, 206, Produktion av webbsidor

Jag har en bra feeling, men jag har inte särskilt höjt min seger till skyarna. Efter att jag återvänt till min hemstad har vardagen fortsatt. Så pass mycket firade jag att vi på jobbet hade kaffe och tårta för segern. Det bästa och överraskande har varit det att så många kände till saken. När någon gratulerar till prestationen får jag en bra, fastän också lite generad känsla och så kommer jag ihåg att jag ju ändå har blivit finländsk mästare och det borde jag vara stolt över. Men en liten röst inom mig säger att du kan nog bättre, och så strävar jag efter att utvecklas och bli bättre och bättre i denna bransch. Sen får jag bara söka efter vad jag i det följande ska eftersträva.

Jag kommer absolut att dra nytta av segern när jag söker jobb. Och kanske redan närmare än så när jag söker praktikplats. Jag tror inte att det är så värst nyttigt att skryta över segern på annat håll. Jag vill ändå inte att människorna ska tänka på mig via medaljen utan på mig som mig själv.

Förutom prisutdelningen kommer jag bäst ihåg ståhejet och den stora mängden människor under tävlingen i Mässcentrum. Det störde inte min koncentration på något som helst sätt, men det är märkligt hur många som kom för att titta på mig och vad jag gjorde. Jag tror inte att så värst många åskådare förstod vad som var på gång, eftersom vår gren inte hade arrangerats ur åskådarnas synvinkel utan det var viktigare att den tävlande hade det bra och fick arbeta i fred.

Nästa år kunde produktionen av webbsidor arrangeras så att den också skulle fånga åskådarens intresse. Produkterna, produktionsskedena och planerna kunde presenteras så att åskådarna skulle ha någonting att se på. Dessutom framkastades en sådan idé att eftersom hälften av bedömningen bygger på åsikter så varför kunde inte publiken då också på något sätt delta i bedömningen.

Jubileumsårets (Finland 100 år) tema TILLSAMMANS betyder enligt min åsikt hur man tillsammans kan uppnå något större och betydelsefullare än vad som kanske nödvändigtvis inte är möjligt heller om man är ensam.

Jesse Sivonen (Pohjois-Karjalan ammattiopisto) Produktion av webbsidor/ Bild: Pasi Henriksson/ Stadin ammattiopisto