Mästare2017 feeling efter segern (2/4)

Finalerna i Mästare-evenemanget var högklassiga. De tävlande verkade ha en bra feeling och på tävlingsområdena rådde full aktivitet. Efter evenemanget är det på sin plats att fråga segrarna i de egna grenarna, det vill säga mästarna, ”vad har du för feeling efter segern”.

Vi har ställt samma frågor till alla som vann FM-guld i alla de olika grenarna. Svaren presenteras kortfattat i en artikelserie på fyra (4) nyhetsartiklar. Grenmästarna fick besvara följande frågor:

1) Vad har du för feeling efter segern?
2) Hur tänker du dra nytta av segern?
3) Vad kommer du bäst ihåg från Mästare2017-evenemanget?
4) Vad skulle du vilja ge för hälsningar till nästa års arrangörer eller tävlande?
5) Året 2017 firas som ett hundraårsjubileum för Finlands självständighet. Jubileumsårets tema är TILLSAMMANS. Vad anser du att det betyder?

Enni Lehtinen, 302, Frisering

1) Otrolig feeling, känslan kan inte beskrivas i ord! Det hårda arbetet belönades bättre än jag ens vågade föreställa mig.
2) Möjligen kunde jag i framtiden delta i tävlingar min gren.
3) Bäst kommer jag ihåg känslan av lättnad när det första tävlingsarbetet hade blivit klart.
4) Njut redan av det att ni får vara med och delta i ett så här fint evenemang! Ha roligt och gör ert bästa!
5) Jubileumsårets tema ”TILLSAMMANS”. Jag är ganska dålig på att svara kort på sådana här frågor, men Finland är en hundraårig gemenskap som tillsammans har besegrats, tillsammans byggts upp, tillsammans utvecklats och tillsammans har fostrats.

Enni Lehtinen (Kouvolan seudun ammattiopisto) Frisering, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Sonja Paasimaa/ Stadin ammattiopisto

Essi Kuuva, 304, Floristik

1) Feelingen efter segern är ganska overklig men ändå god.
2) Segern kommer jag att utnyttja åtminstone när jag söker min blivande arbetsplats.
3) Från evenemanget kommer jag bäst ihåg den avspända atmosfären och de glada människorna.
4) Gör ditt bästa och kom ihåg att njuta av det du gör!
5) Jubileumsårets tema TILLSAMMANS betyder enligt min åsikt att vi gör saker tillsammans i grupp.

Essi Kuuva (Keudan ammattiopisto) Floristik, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Eerika Leinonen / Stadin Ammattiopisto

Susanna Vesanto, 308, Visuellt försäljningsarbete

1. Toppenfeeling. En obeskrivlig feeling; man kan inte ännu riktigt tro att det här är sant.
2. Förhoppningsvis kan jag dra nytta av segern till exempel när jag söker jobb, för det har varit en fin erfarenhet och jag har lärt mig mycket om mitt eget sätt att arbeta tack vare Mästare-tävlingen.
3. Den goda feelingen hos alla tävlande och domare. Hela gänget hade en god sammanhållning och det att alla tävlande förenades av åtminstone den saken att de var yrkeskunniga i sin egen bransch och att alla hejade på varandra.
4. Tävlingsarrangemangen var bra och bäst kommer jag ihåg enbart positiva saker. Kämpatag till alla blivande tävlande! Det kommer att bli mäktiga tävlingar i Tammerfors.
5. Tillsammans får man stora saker till stånd. Alla strävar mot samma mål med en bra feeling.

Susanna Vesanto (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu) Visuellt försäljningsarbete, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Veera Lindberg / Stadin Ammattiopisto

Serena Kirvesmäki, 310, Företagsamhet

1. En bra feeling, tävlingen gick bra på alla sätt och vi gav allt för uppgifterna. Man kan inte vara annat än nöjd.
2. Säkert de färdigheter i arbetslivet som jag lärde mig och utvecklade i tävlingen. Dessutom är säkert inte FM-guldet till skada t.ex. om jag söker samarbetspartner o.d. för mitt eget företag.
Man kan också ha nytta av den när man söker jobb.
3. Atmosfären av aktivitet. Alla satsade för fullt, men ändå med ett leende på läpparna.
4. Arrangörer, ta modell av de tidigare arrangörerna och ta vara på de saker som har fungerat. Men lär er också av tidigare ”misstag”, och försök göra förbättringar.
Tävlande, var noggranna med tävlingsuppgifterna, men man behöver inte göra jobbet med blodsmak i munnen. Som helhet är tävlingen strålande, så det lönar sig inte att använda energi på att bli stressad.
5. Vi ska satsa på att alla har det bra. Vi bör komma ihåg att tillsammans får vi mer till stånd än om man är ensam.

Serena Kirvesmäki (Jyväskylän ja Jämsän ammattiopisto) Företagsamhet, Taitaja2017 Helsinki / Bild: Skills Finland / Meri Hämäläinen / Stadin Ammattiopisto