P4- Finaali

P4 TaitajaPLUS – kokki Finaali

Taitaja2017 Helsinki –tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.5.2017. Tältä sivulta löydät P4- Kokin finaalikuvauksen, sekä finalistit.

Finalistit


Niklas Fahlström
Keskuspuiston ammattiopisto


Salla Saarinen
Rasekon ammattiopisto


Suet Shing
Keskuspuiston ammattiopisto


Elena Kantsila
Keskuspuiston ammattiopisto


Erno Koivisto
Keskuspuiston ammattiopisto


Heidi Helenius
Rasekon ammattiopisto


Kansainvälinenkilpailija
Ricky Mailloux
Skills Canada – Nova Scotia
Canada


Kansainvälinenkilpailija
Liam Crane
Skills Canada – Nova Scotia
Canada

Finaalin aikataulu ja paikka

Kilpailupaikka on Messukeskus, kaupunginosa Kamppi.

15.5.2017 klo 15.00 Kilpailutehtävän ohjeistus, ennakkotehtävä ja keittiöihin tutustuminen. Arvotaan kilpailujärjestys. Kukin pari kilpailee varsinaisena kilpailupäivänä neljä tuntia. 16.5.2017 klo 15. – 19.00 kilpailevat ensimmäiset kaksi paria.

Arviointi ja tuomaripalaute klo 19.30 –20.00. 17.5.2017 klo 07.00 – 11.00 kilpailevat toiset kaksi paria. Arviointi ja tuomaripalaute klo 11.30–12.00. 18.5.2017 palkintojen jako ja päättäjäiset.

Finaalikoordinaattorit Lajivastaava Terhi Muhli, Keskuspuiston ammattiopisto terhi.muhli@keskuspuisto.fi puh. 0400 250 462

Varalajivastaava Marjut Nyström, Keskuspuiston ammattiopisto marjut.nystrom@keskuspuisto.fi, puh. 040 198 9318

Kilpailijamäärä ja tuomarit

Finaaliin osallistuu kolme kilpailijaparia ja yksi kansainvälinen kilpailijapari. Kilpailussa on kolme tuomaria, joista yksi on päätuomari. Tuomareista yksi on oppilaitoksen edustaja (ammatillinen erityisopettaja) ja kaksi muuta tuomaria ovat työelämän edustajia.

Päätuomari: Ammatillinen erityisopettaja Jaana Manninen, Ammattiopisto Luovi, Tampere

Tuomarit, työelämän edustajat: Ravintolapäällikkö Nina Sihvonen, Antell-Catering, Helsinki ja keittiömestari Teemu Miinalainen, Eurest, Helsinki

Kilpailutehtävän rakenne

Kirjallinen ennakkotehtävä tehdään ohjeistuksen yhteydessä 15.5. Kilpailupäivänä tehtävänä on valmistaa, viimeistellä ja laittaa tarjolle lautasannokset kuudelle ruokailijalle. Kilpailijat valmistavat alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan.

Suunnittelu ja toteutus

Ennakkotehtävä 15.5.

  • Ennakkotehtävä sisältää kysymyksiä aihepiireistä kestävä kehitys, yrittäjyys, työhyvinvointi ja työssäjaksaminen
  • Työparit suunnittelevat työnjaon ja ajoituksen
  • Ruokaohjeisiin merkitään mille erityisruokavalioille ne soveltuvat (L, VL, M ja G)
  • Kilpailijat saavat ohjeet kuinka omavalvontaa toteutetaan kilpailutehtävässä.

Kilpailupäivä, kilpailuaika 4 h

  • Valmistetaan ruoka-annokset kuudelle ruokailijalle määräaikaan mennessä.
  • Toteutetaan omavalvonta ohjeen mukaan.
  • Annokset kootaan ja viimeistellään vapaasti.
  • Kilpailuavustajat vievät kolme annosta tuomaripöytään ja yhden annoksen esittelypöytään määrättyinä kellonaikoina 15 min välein (alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka).
  • Siistitään työpiste ja työvälineet kilpailuajan puitteissa.

Ohjeet kilpailijalle

  • TaitajaPLUS on tarkoitettu opiskelijoille, joilla opinnoissaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma.
  • Kilpailijan pitää todistaa henkilöllisyytensä (myös Kela-kortti käy).
  • Kilpailijoilla tulee olla muistiinpanovälineet.
  • Kilpailija käyttää elintarvikelain edellyttämää kokin työasua. Työasussa voi näkyä kilpailijan nimi ja oppilaitos sekä mahdolliset yhteistyökumppanit.
  • Kilpailijoilla voi olla mukanaan halutessaan henkilökohtaiset veitset.
  • Omien sähköisten pientyövälineiden käyttö on kielletty.
  • Matkapuhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö kilpailun aikana on kielletty.
  • Kilpailuavustajat (Keskuspuiston ammattiopistosta)
  • Avustaja auttaa kilpailussa tarvittavien raaka-aineiden ja pientyövälineiden löytämisessä keittiöstä.
  • Hän tarkistaa ennen kilpailujen alkua, että kaikki kilpailijoiden raaka-aineet ovat valmiina, ja työvälineet ovat kunnossa. Jos jotain puuttuu, puutteet tulee ilmoittaa, kun raaka-aineita kerätään keittiöihin. Jos kilpailutilanteessa huomataan puutteita, niistä tulee heti kertoa kilpailujen järjestäjälle ja päätuomarille.
  • kilpailuavustaja tarkistaa keittiön kunnon ennen kilpailujen alkua ja laittaa valmiiksi roskapussit, kertakäyttökäsineet sekä noutaa raaka-ainekorit esille.
  • Huolehtii kilpailuparin roskien pois viemisestä kilpailuajan päättyessä.
  • Toimii kilpailijoiden oppaana. Välittää tarvittaessa kilpailijoiden viestin tuomareille.
  • Huolehtii tuomariston tai lajivastaavien hänelle erikseen määräämistä tehtävistä.

Kilpailuavustaja EI saa:

  • Kilpailuavustaja on avustava henkilö, jonka työn osuus ei saa näkyä varsinaisessa kilpailusuorituksessa.
  • Kilpailuavustaja ei saa auttaa kilpailuparia työvaihepuhtaanapidossa.
  • Kilpailuavustaja ei saa neuvoa tai muuten opastaa kilpailuparia työsuorituksen aikana.

Kilpailussa valmistettavat ruokalajit
(Taitajaplus_kokki_reseptit / ruokalajit löytyvät tästä liitteestä)

Alkuruoka: Waldorfin salaatti TAI tuorepinaattikeitto

Pääruoka: Raparperikuorrutettu kirjolohi TAI ruiskuorrutettu kirjolohi & lämmin kasvislisäke

Jälkiruoka: Mustikkakukko ja vaniljakastike TAI vaniljajäätelö (valmis)

 

Tehtävän laajuus ja käytettävissä oleva aika

 

Jokaiselle kilpailuparille varataan neljä tuntia työskentelyaikaa mahdollisimman tasapuolisissa oloissa. Tämä aika sisältää myös työpisteen siistimisen.

Arviointi

 

Työprosessin hallinta                                                                                                       Pisteet 35

·         ajoitus ja työtehtävän suunnittelu 5
·         hygienia ja työasun siisteys 5
·         annosruokien kokoaminen ja esillelaitto 10
·         työympäristön siisteys ja järjestys 5
·         työturvallisuus 5
·         oman työn arviointi (itsearviointilomake) 5

Työmenetelmien, – välineiden ja materiaalin hallinta                                        Pisteet 30

 

·         annosruokien valmistus erilaisilla menetelmillä 10
·         maukkaat ja tasalaatuiset annosruoat 10
·         taloudellinen raaka-aineiden käyttö ja hävikin huomioiminen 5
·         koneiden ja laitteiden käyttö sekä niiden puhdistus 5

Työn perustana olevan tiedon hallinta                                                                    Pisteet 15

  • ennakkotehtävä 5
  • omavalvonta 5
  • kestävän kehityksen mukainen toiminta 5

Elinikäisen oppimisen avaintaidot                                                                   Pisteet 20

 

·         yhteistyö parin kanssa 10
·         uusissa tilanteissa toimiminen 5
·         työergonomia 5

Yhteensä

100 pistettä

 

Lajin yhteistyökumppanit

 

Lajivastaavat

p4_kokki_terhi_muhli

Terhi Muhli
Keskuspuiston ammattiopisto
terhi.muhli@keskuspuisto.fi
040 025 0462

p4_kokki_marjut_nystrom

Marjut Nyström
Keskuspuiston ammattiopisto
marjut.nystrom@keskuspuisto.fi
040 198 9318

Yleiskuvaus

Kokki esivalmistaa, valmistaa ja tarjoilee maukkaita, ravitsevia ja tasalaatuisia annosruokia. Kokki työskentelee hygieenisesti, taloudellisesti ja aikatauluja noudattaen. Hän noudattaa työelämänpelisääntöjä ja työturvallisuusmääräyksiä sekä toimii yhteistyössä parinsa kanssa.

Tehtävä sisältää tehtävänannon mukaisesti annosruokien valmistuksen perusosaamista sekä ateriasuunnittelua. Kilpailutehtävä toteutetaan pareittain.

Arvioinnissa huomioidaan annosten maku, ulkonäkö, luovuus ja ravitsemussuositukset.  Lisäksi otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, omavalvonta, työturvallisuus ja yhteistyö.

Osaamisvaatimukset

Lajin kilpailutehtävä perustuu hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (ruokapalvelun osaamisala) annosruokien valmistuksen tutkinnonosan ammattitaitovaatimuksiin (H2-taso) ja työelämän osaamisvaatimuksiin.

Taitaja PLUS lajiohjausryhmä 2017

Terhi Muhli, lajivastaava, Keskuspuiston ammattipuisto
Marjut Nyström, varavastaava, Keskuspuiston ammattipuisto
Nina Sihvonen , 6170@antell.fi
Erja Kärnä, erja.karna@oph.fi
Virpi Tapanimäki, virpi.tapanimaki@luovi.fi
Matti Kauppinen, matti.kauppinen@skillsfinland.fi
Mikko Laakkonen, mikko.laakkonen@pam.fi
Anu Kilkku, anu.kilkku@keskuspuisto.fi

 

Tuomarit

Jaana Manninen, Päätuomari, Ammattiopisto Luovi
Nina Sihvonen, Antell-Catering
Teemu Miinalainen, Eurest