N3
Robotiikka, yksilökilpailu

n3_robotiikka

Lajivastaavat

Keijo Salonen
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä
keijo.salonen@jao.fi
040 341 5711

Jukka Jokinen
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä
jukka.jokinen@jao.fi
040 341 5696

Osallistuminen

Myös lukio-opiskelijat voivat osallistua tähän lajiin.

Yleiskuvaus

Robotiikka on nopeasti kehittyvä tulevaisuuden ala, jolta on lupa odottaa paljon.  Robotiikka on jo nyt tärkeä osa teollisuutta ja useita muitakin aloja. Robotiikan sovelluksia on laajasti käytössä valmistavassa teollisuudessa, maataloudessa, liikenteessä, kaivoksissa ja terveydenhuollossa. Täysin omat sovellusalueensa ovat turvallisuussektori, sotilaskäyttö ja avaruusteollisuus. Robotit menevät sinne mihin ihmistä ei voida lähettää. Robotit pelastavat ihmisiä raunioista ja matkaavat toisille planeetoille.
Robotti on kyberfysikaalinen järjestelmä, jossa mikroprosessorin ohjaama elektroniikka vuorovaikuttaa ympäristönsä kanssa. Robotti havainnoi ympäristöä erilaisilla antureilla ja muuttaa omaa liiketilaansa toimilaitteiden välityksellä. Päätökset robotin käyttäytymisestä määrää sen sisältämä ohjelmointi. Mikroprosessori noudattaa kaikissa toimissaan ohjelmamuistinsa sisältämiä käskyjä. Näitä käskyjä kutsutaan ohjelmakoodiksi. 

Osaamisvaatimukset

Robotiikan keskeisin ammattitaitovaatimus on ohjelmointitaito.
Kilpailutehtävissä ratkotaan erilaisia robotiikan ongelmia ohjelmoimalla. Tarkoituksena on ohjata robottia erilaisissa tilanteissa muuttuvassa ympäristössä.
Kilpailussa käytetään alustana Matrix Technology Solutions kehittämää Formula AllCode robottia. Formula AllCode robottia voidaan ohjelmoida millä tahansa ohjelmointikielellä, joka vain tukee sarjaliikenneyhteyttä.

Lajiohjausryhmä 2017

Keijo Salonen, lajivastaava, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä
Jukka Jokinen, varavastaava, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä
Raimo Mäkelä, Salon seudun koulutuskuntayhtymä
Jarmo Salo, Koulutuskeskus Salpaus
Jouko Pussinen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Teuvo Kinnunen, JJJ-Automaatio Oy
Timo Haiko, eläkeläinen / Jyväskylän ammattiopisto

Lajin yhteistyökumppanit