N1 Kaupunkiviljely, yksilökilpailu
Lajivastaavat
Osallistuminen
Myös ammattikorkeakouluopiskelijat voivat osallistua tähän lajiin.
Yleiskuvaus
Kaupunkiviljely on urbaanissa ympäristössä tapahtuvaa, tällä hetkellä yleensä pienimuotoista viljelyä. Tuotanto tapahtuu lähellä kuluttajaa, jolloin kuluttajat pääsevät suoraan näkemään ja joissain tilanteissa myös osallistumaan tuotantoon. Kaupunkiviljelyssä hyödynnetään jättömaita ja muita vajaakäytössä olevia tiloja. Tuotantokasveja viljellään peltoviljelyn lisäksi myös astiaviljelynä. Muita etuja kaupunkiviljelyratkaisuissa ovat mm. ravinteiden kierrättäminen sekä hukkalämmön hyödyntäminen.
Ammatillinen kaupunkiviljely on Suomessa vasta aluillaan. Toimivia ratkaisuja on kuitenkin olemassa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Kattokasvihuoneet ja kerrosviljelmät mahdollistavat hukkatilojen käytön tuotantokäyttöön kaupunkien ydinkeskustoissakin. Myös koko ajan yleistyvät viherseinät tarjoavat mahdollisuuden myös ravintokasvituotantoon.
Osaamisvaatimukset
Kaupunkiviljelyn kilpailutehtävässä kilpailijalta tarvitaan normaalia viljelyn osaamista; tuotantokasvien lisäystä, kasvunsäätelyä ja hoitotöitä, sadonkorjuuta, kauppakunnostusta sekä tuotteiden markkinointia. Lisäksi kilpailijan tulee osata hallita kasvutekijöiden säätelemistä niin kasvualustoissa kuin kasvatusilmastossa.
Lajiohjausryhmä 2017
Taina Perkiö, varavastaava, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Susanna Aro, MTK
Virpi Väre, Hämeen ammatti-instituutti
Ansa Palojärvi, Luonnonvarakeskus
Robert Jordas, Robbes Lilla Trädgård
Minna Kontkanen, Dodo ry
Paula Ilola, Siemenperunakeskus Oy
Lajin yhteistyökumppanit