503 Cateringkokki, parikilpailu
Lajivastaavat
Yleiskuvaus
Cateringkokki suunnittelee, valmistaa ja tarjoilee maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkailleen myös erityisruokavaliot huomioiden. Juhla- ja teemaruokailujen suunnittelu ja toteuttaminen kuuluvat alan ammattilaisen toimintaan.
Tuotteiden valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat, työturvallisuus, omavalvonta sekä yhteistyö.
Kilpailutehtävät perustuvat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon perusteiden 1.8.2015 voimaan tulleiden kiitettävään tasoon (K3) painottuen cateringkokin tehtäviin.
Semifinaali- ja finaalitehtävät pohjautuvat seuraaviin tutkinnon osiin:
- Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen
- Lounasruokien valmistus
- Annosruokien valmistus
- Kahvilapalvelut
- Palvelu- ja jakelukeittiötoiminnot
- Pikaruokapalvelut
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Huippuosaajana toiminen
Osaamisvaatimukset
Menestyvä cateringkokkikilpailija:
- osaa tehdä työsuunnitelman
- osaa valmistaa hyvää ruokaa hygieenisesti, taloudellisesti, työturvallisesti ja ravitsemussuosituksia soveltaen
- osaa laittaa ruokaa tarjolle kohderyhmä huomioiden sekä esitellä tuotteet asiakkaalle
- osaa eri ruoanvalmistustekniikat
- osaa käsitellä ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
- osaa ammatillisen toisen kotimaisen kielen ja englanninkielen perustaidot
- osaa toimia yhteistyössä muiden kanssa
- toteuttaa kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
- osaa toteuttaa tehtävän ja teeman mukaisen asiakastilaisuuden
- hallitsee atk-taidot; osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia
- hallitsee ammattialan keskeisen teoriaosaamisen
Lajiohjausryhmä 2017
Kirsi-Marja Ajosenpää, varavastaava, Stadin ammattiopisto
Minna Luomanen, Koulutuskeskus Sedu
Riitta-Liisa Rinnemäki, Sastamalan koulutuskuntayhtymä
Annukka Halonen, Sastamalan koulutuskuntayhtymä
Teemu Sirainen, Laurea-ammattikorkeakoulu
Elina Hirvonen, Ravintola Pihka
Pia Sahanen, Antell Catering
Arja Mäkinen, HUS Ravioli
Merja Lahdenkauppi, Opetushallitus
Lajin yhteistyökumppanit
Metsä Tissue Oyj
Kronfågel