502
Ravintolakokki, yksilökilpailu

502_ravintolakokki

Lajivastaavat

KORHONEN ISMO

Ismo Korhonen
Stadin ammattiopisto
ismo.korhonen@edu.hel.fi
040 334 5704

IKÄHEIMO TANELI

Taneli Ikäheimo
Stadin ammattiopisto
taneli.ikaheimo@edu.hel.fi
040 334 5700

Yleiskuvaus

Ravintolakokki toimii kilpailujen aikana ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille ruokalajeja annoskorttien mukaan. Lisäksi ravintolakokin ammatillisiin vaatimuksiin liittyvät à la Carte-, juhla- sekä teemaruokailujen suunnittelu ja toteuttaminen. Annoksissa ja menukokonaisuuksissa huomioidaan maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia.

Ruokalajien valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonta.

Lajin kilpailutehtävät perustuvat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon kokin koulutusohjelman kiitettävän tason (K3) vaatimuksiin painottuen ravintolan keittiötehtäviin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa. Tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Osaamisvaatimukset

Ravintolakokkikilpailija osaa valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin, kansainvälisyyden ja gastronomian vaatimukset. Hän hallitsee ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot. Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava yrittäjyys, taloudellisuus, hygieenisyys, muuttuvat tilanteet, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta. Lisäksi tarvitaan toisen kotimaisen ja englannin kielen perustaidot.

Ravintolakokkilaji, hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, ruokapalvelun osaamisala, kokki:

  • majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen
  • lounasruokien valmistus
  • annosruokien valmistus
  • pikaruokapalvelut
  • a la carte ruokien valmistus (finaalissa)
  • tilaus- ja juhlaruokien valmistus (finaalissa)

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset:

  • osaa laatia ja tulkita annoskortteja sekä tehdä työsuunnitelmia omasta työskentelystään
  • osaa vastaanottaa, varastoida ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
  • käsittelee ja käyttää eri jalostusasteilla olevia elintarvikkeita
  • taito esivalmistaa ja valmistaa lounas-annos- ja a la carte – ruokia hygieenisesti, kannattavasti sekä erilaisilla
  • ruoanvalmistusmenetelmillä ja tekniikoilla
  • laittaa annoksia ja ateriakokonaisuuksia esille asiakkaat huomioiden
  • toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti huolehtien tuotteiden laatuvaatimuksista,
  • turvallisuudesta, terveellisyydestä sekä esteettisyydestä
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyky
  • ammatillisen ruotsin- ja englanninkielen perustaidot
  • hallitsee kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
  • atk-taidot; osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia 

 

Lajiohjausryhmä 2017

Ismo Korhonen, lajivastaava, Stadin ammattiopisto
Taneli Ikäheimo, varavastaava, Stadin ammattiopisto
Sari Forss, SASKY koulutuskuntayhtymä
Marita Mäenpää, Koulutuskeskus Sedu
Juha Niemiö, Suomen keittiömestarit ry
Juha Rissanen, Suklaatäplä
Arto Oinonen, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Mikko Martikainen, Viking Line
Milla Visuri, Helsingin Kaupunki
Heli Hyvänen, Hok-Elanto
Risto Tepponen, Katuruokayhdistys ry
Merja Lahdenkauppi, Opetushallitus
502
(22.10.)

Lajin yhteistyökumppanit