408
Talonrakennus, muuraus ja laatoitus, yksilökilpailu

408_talonrakennuslaatoitus

Lajivastaavat

Ruohonen Mika

Mika Ruohonen
Stadin ammattiopisto
mika.ruohonen@edu.hel.fi
040 675 3694

Vähäkuopus Kalle

Kalle Vähäkuopus
Stadin ammattiopisto
kalle.vahakuopus@edu.hel.fi
040 355 9156

Yleiskuvaus

Muurari on yksi rakennusalan vaativimmista ja perinteisimmistä käsityöammateista. Muurarit työskentelevät rakennusliikkeiden palveluksessa sekä itsenäisinä ammatinharjoittajina. Ammatissa tarvitaan monipuolisia kädentaitoja, eri työtekniikoiden hallitsemista, suunnittelutaitoja ja huolellisuutta. Muurarit tekevät pääasiassa tiili- ja harkkomuurauksia, joista tehdään rakennusten perustuksia sekä ulko- ja sisäseinien ja pilareiden muurausta. Tiilistä tehdään myös tulisijoja.

Muurarin ammatti edellyttää suunnittelu- ja organisointikykyä sekä huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Työssä tarvitaan sopeutumista erilaisiin työtilanteisiin sekä vaihteleviin oloihin ja muurarin tulee pystyä itsenäiseen työskentelyyn, mutta myös ryhmätyöhön.

Muurauksessa käytetään työvälineinä muurauskauhaa, vasaraa, kuminuijaa, muurauskelkkaa, laastisekoitinta, vesivaakaa, luotilankaa jne. Raskaiden materiaalien siirroissa ja nostoissa käytetään apuna koneita.

Muurarin työnkuvaan voi kuulua usein myös rappaus- ja laatoitustyöt. Laatoittajat asentavat kivi-, betoni-, tiili- ja keramiikkalaattoja seiniin, lattioihin ja ulkotiloihin. Laatoittaja tekee usein myös märkätilojen vedeneristystyöt.

Työturvallisuussäännösten tunteminen ja noudattaminen on tärkeää.

Kilpailu on yksilökilpailu, mutta kilpailijalla on tehtävästä riippuen tarvittaessa käytettävissä järjestäjän varaama avustaja.

Osaamisvaatimukset

Kilpailutehtävät pohjautuvat rakennusalan perustutkinnon seuraavien tutkinnon osien kiitettävän tason (K3) vaatimuksiin:

  • runkovaiheen työt
  • perustustyöt
  • muuraus
  • laatoitus

Lajiohjausryhmä 2017

Mika Ruohonen, lajivastaava, Stadin ammattiopisto
Kalle Vähäkuopus, varavastaava, Stadin ammattiopisto
Jari Kiikka, Koulutuskeskus Sedu
Jukka Ruuskanen, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto
Jouni Oravisjärvi, Koulutuskuntayhtymä Tavastia
Ari Backlund, E. Vuorio Oy
Hannu Korhonen, Jyväskylän ammattiopisto
Hannu Toivanen, Etelä-Savon ammattiopisto
Jarmo Järvinen, Rakennusliitto
Lauri Pakkanen, Rakennusteollisuus

Lajin yhteistyökumppanit: