405- semifinaali

Putkiasennus

 

Semifinaalin aikataulu ja paikka

7.2.-9.2.2017 klo 8.30-16.00 (huom. ilmoittautuminen klo 7.50)
Tampereen seudun ammattiopisto
Koivistontie 31, talotekniikan työsalit
33820 Tampere

Sisäänkäynti talotekniikan pääovi.

Tiistai 7.2.2017 klo 7.45-16.00, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu Tampereen kaupunki, Espoon seudun koulutusyhtymä Omnia, Stadin ammattiopisto Helsingin kaupungin opetusvirasto, Jyväskylän ammattiopisto Jyväskylän koulutusyhtymä, Huittisten ammatti- ja yritysopisto satamalan koulutusyhtymä, Turun ammatti-instituutti Turun Kaupunki (13 kilpailijaa)

keskiviikko 8.2.2016 klo 7.45-16.00, Koulutuskeskus Sedu Seinäjoen koulutusyhtymä Sedu, Vaasan ammattiopisto Vaasan kaupunki, Ylä-Savon ammattiopisto Ylä-Savon koulutusyhtymä, Nivalan ammattiopisto Jokilaaksojen koulutusyhtymä, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä. (16 kilpailijaa)

Torstai 9.2.2017 klo 7.45-16.00, Etelä-Savon ammattiopisto Etelä-Savon Koulutus Oy, Saimaan ammattiopisto, Sampo Etelä-Karjalan koulutusyhtymä, Kainuun ammattiopisto Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos, Ammattiopisto Lappia Kemi-Torniolaakson koulutusyhtymä Lappia, Luksia Länsi-Uudenmaan ammattiopisto Länsi-Uudenmaan koulutusyhtymä, Pohjois-Karjalan ammattiopisto Pohjoiskarjalan koulutusyhtymä, Lapin ammattiopisto Rovaniemen koulutusyhtymä, Savon ammatti- ja  aikuisopisto Savon koulutusyhtymä, Optima samkommun Optima samkommun. (15 kilpailijaa)

Semifinaalikoordinaattori

Petri Jyrinki
petri.jyrinki@tampere.fi
040 868 7694

 

lisätietoa

Kilpailuaikataulu

7:50  Ilmoittautumisaika. Kilpailijan on todistettava henkilöllisyytensä ilmoittautumisen yhteydessä
8:15  Info
8:45  Kilpailuaika
11:30  Lounas
12:45  Kilpailu
15:45  Kilpailu päättyy
16:00  Loppuinfo

Kilpailijamäärä

Semifinaalikarsintaan ilmoittautui 44 kilpailijaa ja karsinnat järjestetään kolmena päivänä.

Semifinaaleista Taitaja2017-finaaliin Helsinkiin pääsee 8 kilpailijaa.

Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Esimerkkitehtävänä käytetään vahnoja tehtäviä:

SKILLSFINLANDIN SIVUILLA OLEVA DROPBOX LINKKI VANHOIHIN TEHTÄVIIN

Päätuomari esittelee varsinaisen kilpailutehtävän ja tarkemmat arviointiperusteet aamun yleisinfossa.

Semifinaalitehtävä on kaksi osainen. Moduulit ovat hitsaus- ja asennustyö. Molempien tehtävien työaika on sama. Mittatarkkuus on +/- 2 mm

HITSAUSTYÖ:

Työssä katkotaan annettuihin mittoihin mustaa DN32 ja DN25 putkea. Hitsauksessa käytetään puikkohitsausta, jolla hitsataan putken päähän teräslevy ja yksi DN 32 putken päittäissauma.

Kaasuhitsauksella hitsataan valmiiden käyrien ja DN32 putken päittäisliitoksia sekä yksi haaroitus DN32/DN25. Hitsausjärjestys ja asento ovat vapaat. Kilpailija täyttää työn vedellä ja mikäli esiintyy vuotoja ja työaikaa on jäljellä, hän saa korjata samoja, mutta sähköisten työkalujen käyttö on kielletty. Saumoista täytyy olla kuonat puhdistettuna. Työssä on käytettävissä Kemppi 1500 tai vastaavia koneita. Kilpailija saa käyttää myös omaa tuomaansa hitsauskonetta (valovirta tai 16A 3-vaihde). Kukin kilpailija tuo omat puikot, langat ja tarvittavat suojaimet ja kolmijalan.

ASENNUSTYÖ:

Työssä käytetään DN10 mustaa putkea ja Cu12 putkea. Työhön tulee yliheittoja ja muita suunnan muutoksia, jotka tehdään taivutintyökalua käyttäen. Työssä ei käytetä tulityömenetelmiä. Liitosmenetelminä käytetään kierreliitoksia ja puserrusliittimiä. Työ koe ponnistetaan 2 bar paineilmalla. Työ asennetaan levy seinälle jalkaruuvein ja eristetyin kannakkein. Mittatarkkuus on +/- 2 mm. Työ perustuu edellisten vuosien semifinaalitöihin.

 

Tehtävien laajuus ja käytettävissä oleva aika


Molempien moduulien työaika on 2:45 h. Työt tehdään annettujen työpiirustusten mukaisesti

Kilpailutehtävän arviointikriteerit

Piirustusten mukainen mittatarkkuus on +/- 2 mm (täydet pisteet), +/- 2-4 mm (puolet pisteistä). Työn tulee olla kuvan mukainen ja symmetrinen. Molempien töiden tulee olla pitäviä

Hitsaustyöstä maksimipisteet ovat n. 40 pistettä ja asennustyöstä n. 60 pistettä.

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Kaksi tuomari mittaa hitsauksia ja arvioi saumojen laatua sekä tarkistavat työn pitävyyden. Kaksi tuomari mittaa töitä ja yksi tekee kirjauksia. Avustavat opiskelijat suorittavat painekokeen paineilmalla.

Arvioinnissa toteutetaan pisteparemmuusjärjestystä 3 päivän osalta.

Mikäli 8.ja 9. kilpailija ovat tasapisteissä, ratkaistaan loppukilpailupaikka seuraavasti;

1.Asennustyön pistemäärän perusteella.

2.Painekokeen perusteella, asennus/hitsaus.

3.Kaarihitsauksen pisteytyksen perusteella.

 

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

 

Materiaalit lueteltu edellisessä kohdassa kuten työvaiheet.

Hitsaustyössä kullakin kilpailijalla on käytössä hitsauspöytä ja hitsauskoppi tai vastaava.

Asennustyössä on kullekin riittävä työtila ja kukin kilpailija tuo tullessaan työpöydän jossa on putkipuristin ja ruuvipenkki.

Mitä kilpailijan on itse tuotava kilpailupaikalle

Normaalit putkiasentajan käsityökalut sekä edellä mainittu työpöytä ja kolmijalka. Kummassakaan työssä ei sallita ennakkoon valmistettuja sabluunoja eikä ennakkoon tehtyjä asennusapuvälineitä. Töissä ei sallita laservalon käyttöä. Molemmissa töissä on käytettävä koko ajan turvakenkiä ja asianmukaisia suojalaseja sekä suojakäsineitä.