Esittelyssä Taitajien catering-lajivastaava Arja Kaikkonen

Taitaja2017-kisassa catering-alan lajivastaavana toimiva Arja Kaikkonen on päätynyt opettamaan alaa pitkälti oman taustansa vuoksi.

 

–Olen aikanaan työskennellyt suurtalouspuolella henkilöstöravintolasektorilla erilaisissa tehtävissä, ja sitä kautta hakeutunut opettajakoulutukseen ja lopulta alan opettajaksi.

Vaikka alalla on vain yksi kokkitutkinto, se jakautuu Taitajissa kahteen eri kilpailulajiin: kokki- ja cateringlajiin. Kaikkosen mukaan molemmat alat vaativat joustavuutta, intohimoa ja kiinnostusta alaa ja omaa tekemistä kohtaan.

–Asiat muuttuvat koko ajan yhteiskunnassa, myös meidän alalla. On tärkeää pysyä ajan tasalla.

Töitä voi tehdä monipuolisesti kokin ammatissa. Erilaiset ravintolat, kahvilat, laivat, päiväkodit ja sairaalat ovat esimerkkejä paikoista, joissa työskennellä. Kaikkonen painottaakin, että kannattaa lähteä tekemään sitä, mikä kiinnostaa, koska työn kirjo on niin laaja.

Kaikkoselta kysyttäessä minkälaisena hän näkee alan kymmenen vuoden päästä, hän pitää varmana faktana esimerkiksi sitä, että ulkona syöminen sekä palveluiden ostaminen ja hankkiminen lisääntyvät. Myös kestävän kehityksen mukainen ruokailu, ympäristönäkökohdat huomioiva ruoan tuottaminen ja ruokailu tulevat lisääntymään.

–Jos ajatellaan tämän hetkisiä asioita, niin tällä hetkellä kasvisruokailu on vahvasti kartalla. Samoin kansainvälisyys ja monikulttuurisuus, joka on jo lisääntynyt. Laatutasoon pitää kiinnittää vielä entistä enemmän huomiota ruokatuotteen sekä palvelun osalta.

Cateringlajissa on kyseessä parikilpailu. Sen yleiskuvaus on, että kilpailijat suunnittelevat, valmistavat ja tarjoilevat houkuttelevia mutta samalla terveellisiä ateriakokonaisuuksia erikoisruokavaliot huomioiden. Myös juhla- ja teemaruoan ideointi ja toteutus ovat osa kilpailua. Lisäksi alan atk-taidot sekä kielitaito ovat kilpailussa arvioitavia tekijöitä.

–Yhteistyö on tosi isossa roolissa, kun on parikilpailusta kysymys. Jos ajatellaan osaamisvaatimuksia, siellä on hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat, työturvallisuus ja omavalvonta.

Kaikkonen painottaa erityisesti tiimityön tärkeyttä antaessaan vinkkejä kilpailijoille.

–Kannattaa seurata alan ajankohtaisia asioita. Semmoinen rento ote, keskittyminen ja ennen kaikkea se, että on mukavaa siellä keittiössä, eikä liian ryppyotsaisesti lähde tekemään sitä omaa tai parin suoritusta.

Caterinkokki lajina aikoo osallistua Taitaja-kilpailussa pidettävään kestävän kehityksen kilpailuun.

–Siinä huomio kiinnittyy erityisesti raaka-aineiden hankintaan ja logistiikkaan. Esillelaitossa huomioidaan kestävää kehitystä esimerkiksi puhdistusainevalinoilla sekä hävikin välttämisellä. Arvioinnissa arvioidaan sitä kestävän kehityksen mukaista työskentelyä, mitä kilpailijat sitten suorittaa.

Kaikkosen mukaan Taitaja2017:sta voi odottaa Suomen suurinta ammattitaidon tapahtumaa. Suurta yleisöä odottava kilpailu tarjoaa taitavien nuorten ihmisten suorituksia ja onnistumisia.

–Paljon on siis nähtävää. Vaikka kyse on kilpailusta, Taitajissa on semmonen kannustava ja rehti meininki. Ei muuta kun tervetuloa 15.–18.5.2017 Helsingin Messukeskukseen katsomaan ja olemaan osana Suomen suurinta ammattitaidon tapahtumaa ja kilpailua!

Haastattelija: Heli Kuronen

Teksti: Waldemar Blommendahl

Kuva: Panu Niemi

Seuraa Taitaja2017 semifinaaleja!

Ammattitaidon SM-kilpailun semifinaalit järjestetään tammi-helmikuussa.  Yli 1500 semifinaalikilpailijaa näyttävät osaamisensa ympäri Suomea, tavoitteenaan saada kilpailupaikka 15.-18.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään Taitaja2017-finaaliin. Oppilaitosten joukkueet on julkistettu, kannusta suosikkisi finaaliin!

Semifinaalit järjestetään tammi-helmikuussa

Taitaja-semifinaaleja järjestetään ympäri Suomea. Ensimmäiset semifinaalikilpailut järjestetään 18.1.2017 viherrakentaminen -lajissa ja viimeinen semifinaalikilpailu käydään hevostenhoito -lajissa 9.2.2017. Neljän viikon aikana käydäänkin huikeat lähes viisikymmentä semifinaalikilpailua, joissa yli 1500 Nuorta Taitajaa näyttävät osaamisensa, tavoitteena kilpailupaikka 15.-18.5.2017 järjestettävään Taitaja-finaaliin Helsingin Messukeskukseen.

Tarkemmat lajikohtaiset tiedot, kuten kilpailupaikkakunta, aika, sekä semifinaalikuvaukset, voi lukea lajit –osiosta.

Kannusta suosikkisi finaaliin!

Oppilaitosten kilpailijat on julkistettu. Kannusta oma suosikkisi finaaliin saakka. Taitaja uutisoi semifinaalien vaiheista sitä mukaan, kun oppilaitokset lähettävät tietoa ja uutisjuttuja kilpailuista.

Taitaja2017: ammattitaidon SM-kilpailu Helsingin Messukeskuksessa 15.−18.5.2017

Taitaja2017 Helsinki on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma. Se järjestetään 15.−18.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa. Nelipäiväinen tapahtuma koostuu ammattitaidon SM-kilpailusta sekä yläkoululaisten kädentaitokilpailusta ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailusta. Kilpailijoita on mukana yli viisisataa ja mestaruuksia ratkotaan yli viidelläkymmenellä eri ammattialalla. Tapahtumaan on yleisölle vapaa sisäänpääsy.

Taitaja2017 Helsinki -tapahtuma järjestetään pääkaupunkiseudun oppilaitosten yhteistyön voimin ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä satojen eri ammattialojen yritysten kanssa. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaatio ja kehittäjä on Skills Finland ry.

Rauhallista joulua ja uutta vuotta 2017!

Vuosi 2016 on ollut upeita kohtaamisia täynnä. Monet sadat oman alansa ammattilaiset ja nuoret Taitajat, ovat olleet mukana rakentamassa  Taitaja2017 Helsinki – tapahtumasta, tulevan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtumaa. Suomi100 -teema: YHDESSÄ toimii inspiraationa jakaa osaamista ja tehdä yhteistyöllä ammatillisen koulutuksen näyteikkunaa. YHDESSÄ tulemme tekemään ammatillisen koulutuksen historiaa.

Taitaja2017 Helsinki -tapahtuman valmistelut etenevät ja nyt onkin sopiva hetki nauttia joulun rauhasta ja valmistautua kohti tulevaa vuotta 2017. Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, opettajille, kasvattajille, koululaisille, opiskelijoille, elinkeinoelämän edustajille, sekä kaikille osaajille ja Taitajille, jotka ovat kanssamme tekemässä Taitaja2017 Helsinki -tapahtumasta ainutlaatuisen ja ikimuistoisen.

Taitaja2017 Helsinki toivoo kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

joulukortti

Glad jul!

taitaja2017_julkort

Merry christmas!

taitaja2017_helsinki_christmas_card

 

Joulukortin on suunnitellut Taitaja2017 kansainvälisyys- ja yhteistyövastaava Outi Kankaanpää

Anu Kiiskinen – Matkailijan silmin

Anu Kiiskinen on matkailulajin lajivastaava Taitaja2017-kilpailussa. Alan opettajaksi hän on päätynyt pitkän työhistorian kautta. Laaja kokemus on tarttunut töistä eri osastoilla aina Karibianmeren risteilyaluksilta Helsingin Hotel Kämpiin.

Kiiskinen pitää matkailualaa mielenkiintoisena esimerkiksi laajojen työllistymismahdollisuuksien vuoksi. Alalla voi työskennellä missä tahansa työtehtävissä matkailupalveluiden ketjun eri vaiheissa.

– Voit myydä ja markkinoida matkoja, työskennellä matkailuneuvonnassa, hotelleissa, ravintoloissa tai erilaisissa ohjelmapalveluyrityksissä. Alan monissa eri toimipaikoissa.

Kiiskisen mukaan alalle soveltuakseen opiskelijoiden toivotaan olevan hyväkäytöksisiä, positiivisia, aktiivisia, iloisia ja hyvän englannin kielen taidon omaavia. Sekä ryhmätyö että yksin tekemisen taito ovat huomattavan tärkeitä, kun ottaa alan luonteen huomioon.

– Kulttuurien tuntemus katsotaan myös eduksi, eli on kiinnostunut matkailusta ja matkustamisesta, ja näkee Suomen ja meidän palvelut matkailijan silmin.

Taitajissa matkailualan kilpailussa on kyseessä parikilpailu. Se perustuu siihen, että kilpailulajissa yhdistyvät kaksi koulutusohjelmaa: matkailuvirkailija sekä matkailupalvelujen tuottaja.

Kiiskinen selventää, että tehtävät jaottuvat eri päiville pääsääntöisesti siten, että yhtenä päivänä on enemmän matkailuvirkailijan puolta. Matkailuohjelman ja tarjouskirjeen laadintaa, sekä matkan suunnittelua ja sen esittelyä. Toisena päivänä taas matkailupalveluiden tuottajien koulutusohjelmaan liittyviä tehtäviä, esimerkiksi erilaisten aktiviteettien ohjausta ja kehittämistä.

– Kolmas päivä on sitten yleensä ollut yhdistelmä näistä.

Taitajateemat näkyvät matkailualalla Kiiskisen mukaan muun muassa yrittäjyyden ja lähiruoan suosimisena. Aktiviteetin suunnittelussa otetaan huomioon ryhmän hallinta, sekä ryhmän turvallinen toiminta. Taitajateemat näkyvät pieninä osina kaikissa tehtävässä.

Työhyvinvointi on Kiiskisen mukaan myös tärkeää.

– Parikilpailussa näkee hyvin nopeasti, miten parin yhteistyö sujuu. Jakautuuko työ tasapuolisesti ja arvostavatko he toisiansa työnteossa.

Kiiskisen mukaan Taitaja2017-kilpailussa yleisö voi odottaa mielenkiintoisia esityksiä.

– Meillä pitäisi olla tulossa hyvin näyttävä lajialue. Meidät löytää Taitaja2017 Kampin kaupunginosasta, ja sehän sijaitsee lähellä tapahtumatoria. Tulkaa katsomaan!

 

Haastattelu: Panu Niemi
Teksti: Waldemar Blommendahl

Stadin Ammattiopiston AV-viestinnän opiskelijat

Taitaja9 Varsinais-Suomen aluekarsintakilpailut Paraisilla 24.11.2016

Varsinais-Suomen Taitaja9- kisojen aluekarsintakilpailu järjestettiin tänä vuonna Axxelin tiloissa Paraisilla. Varsinais-Suomen alueella paikalliskarsintakilpailuja oli pidetty syksyn 2016 aikana yhteensä seitsemällä eri paikkakunnalla. Joukkueita paikalliskarsintakilpailuihin oli yhteensä ilmoittautunut alueella noin 300. Paraisten aluekarsintakilpailussa kilvoitteli kuudesta finaalipaikasta Helsinkiin yhteensä 24 joukkuetta.

Tehtävien kirjo kilpailussa oli melkoinen, sillä oppilaat saivat kokeilla esimerkiksi puisen pyramidin rakentamista, sähköasennuksia, piparkakkumausteiden tunnistamista sekä kosmetologin työvälineiden nimeämistä.

t9_solmu

Sähkötehtävä taisi olla vaikein, ja olivathan nämä tehtävät paljon haasteellisempia kuin paikalliskarsintakilpailussa, totesivat kilpailijat kisan tiimellyksessä. Eniten pidettiin puisen pyramidin rakentamisesta.

t9_pyramidi

Kilpailu alkoi aamulla alkuerillä. Ensimmäisistä alkueristä parhaat pääsivät suoraan välieriin, mutta myös toisten alkuerien kautta oli mahdollisuus selvittää itsensä jatkoon.

Aluekarsintakilpailun kuusi parasta joukkuetta saivat paikan ensi toukokuussa Helsingissä järjestettävään loppukilpailuun. Finaali järjestetään Taitaja2017 Helsinki -tapahtuman yhteydessä 16.5.2017.

Varsinais-Suomen parhaan taitaja9- joukkueen tittelin vei Piikkiön yhtenäiskoulun joukkue Mestarit.

t9_aluekarsintakilpailun-voittaja

”Mestareilla” hyvä ryhmähenki

9A-luokalta tuleva kolmikko on vapaa-ajallaankin kavereita keskenään. Olga ja Eemeli ovat tuttuja ala-asteelta alkaen.

– Meillä on hyvä ryhmähenki ja toimimme yhtenäisesti, Olga Elonen kertoo.

– Kilpailussa joku otti aina eri tehtävissä pääroolin, eikä erikseen tarvinnut sopia, että kuka tekee mitäkin, Mimosa Ajalin jatkaa yhteistyöstä.

Eemeli Mäkelän mukaan jokaisella joukkueen jäsenellä on omat vahvuusalueensa.

Olga on hyvä kotitalousasioissa, hän kertoo.

– Ja Eemeli osaa älytehtävät kuten Mimosakin, Olga Elonen toteaa

 

Jatkoon Varsinais-Suomen aluekilpailusta pääsivät seuraavat joukkueet:

Mestarit Mimosa Ajalin Piikkiön Yhtenäiskoulu
1. Olga Elonen Kaarina
Eemeli Mäkelä  
Vaisaari 9H Noah Löfgren Vaisaaren koulu
2. Iida Lautakankare Raisio
Maisa Turunen  
Tarvasjoen Ponsse Henna Niinisaari Tarvasjoen koulu
3. Tiitus Hannula Loimaa
Roni Tuominen
Team Noupadit Sini Toivonen Auran yhtenäiskoulu
4. Eva-Lotta Pajula Aura
Mikko Ilmanen  
Team Meloni Inka Jaakkola Puistokadun koulu
Max Puisto Loimaa
Samuli Saarijärvi  
Sarlinska 2 Adam Fjällström Sarlinska skolan
Vilma Sjöström Parainen
Anna Lindström  

 

Teksti ja kuvat

Jarmo Linkosaari

Nyt haetaan Suomen parasta yrittäjyysopetuksen mallia!

Suomen Yrittäjät ja Taitaja2017 järjestävät vuotuisen yrittäjyysopetuskilpailun. Vuoden 2017 kilpailun teemana on YHDESSÄ, Suomi100 – juhlavuoden hengessä. Hyvät käytännöt tulee lähettää 14.4.2017 mennessä Susanna Tuomiselle (susanna.tuominen@yrittajat.fi). Kilpailuun voi lähettää ehdotuksia kaikista ammatillisen toisen asteen oppilaitoksista. Samasta oppilaitoksesta voi lähettää myös useampia kilpailutöitä. Yrittäjyysopetusmalli lähetetään blogi-tekstin muodossa. Tekstissä voi olla upotettuna kuvaa, videota ja tekstiä jotka antavat lisätietoa kuvatusta kilpailusta. Kirjoituksen pituus tulee olla enintään 2000 merkkiä. Parhaimmillaan kirjoituksessa kuuluvat myös yhteistyöprojektiin osallistuneiden äänet. Kilpailutyö voi olla myös videomuodossa.

Yrittäjyysopetuskilpailu

Yrittäjyysopetuskilpailun tavoitteena on rohkaista toteuttamaan yrittäjyyttä ja yrittäjämäistä toimintaa tukevia projekteja yhdessä opiskelijoiden, alueen yrittäjien, yrittäjäjärjestön ja muiden verkostojen kanssa.

Yhteistyöprojekti voi olla uusi tai jokin olemassa oleva, säännöllisesti toteutettava yhteinen hanke. Yhteistyöprojektin sisältö ja menetelmät ovat vapaasti valittavissa.

Yrittäjyysopetus on parhaimmillaan innostavaa, luovaa, toiminnallista ja yhdessä tekemistä – kuten yrittäjyyskin. Nämä arvot toimivat myös kilpailun arviointikriteereinä.

 

Lähetä mallisi blogi-tekstin muodossa 14.4.2017 mennessä

Kilpailutyöt toimitetaan blogi-tekstin muodossa. Blogitekstiin voi upottaa linkkejä videoihin, kuviin ja teksteihin, jotka antavat lisätietoa kuvatusta mallista. Kirjoitus voi olla pituudeltaan enintään 2000 merkkiä. Parhaimmillaan kirjoituksessa kuuluvat myös yhteistyöprojektiin osallistuneiden äänet. Kilpailutyö voi olla myös videomuodossa.

Kilpailuun voi lähettää ehdotuksia kaikista ammatillisen toisen asteen oppilaitoksista. Samasta oppilaitoksesta voi lähettää myös useampia kilpailutöitä.

 

Yrittäjyysopetuskilpailun käytännöt lähetetään 14.4.2017 mennessä

 

Pyydämme hyviä käytäntöjä 14.4.2017 mennessä osoitteeseen: Susanna Tuominen, susanna.tuominen@yrittajat.fi

Paras malli palkitaan Taitaja-tapahtumassa

Kilpailutyöt julkaistaan Suomen Yrittäjien sivustolla www.yrittajat.fi ja voittaja julkistetaan 15.-18.5.2017 Helsingissä pidettävässä Taitaja2017 –tapahtumassa.

Palkittavan mallin valitsee kilpailuraati, jossa ovat edustettuina Suomen Yrittäjät, Helsingin Yrittäjät, Taitaja2017, Osku ry ja Sakki ry.

 

Lisätietoja kilpailusta: Veli-Matti Lamppu,
p. 050 344 2554
veli-matti.lamppu@yrittajat.fi

 

sy_logo_rgb_vari

Lajiesittelyssä: CAD-suunnittelu

cad3

Cad-suunnittelun Lajivastaava ja teknisen suunnittelun opettaja Maarit Pylkkänen, sekä teknisen suunnittelun (suunnitteluassistentti) opiskelija Belinda Ruokolainen tietävät CAD-suunnittelusta paljon. Belinda on yksi monista semifinaaliin matkaavista nuorista Taitajista. Arkkitehti-opinnoista haaveileva Belinda on kilpailuhenkinen ja halu näyttää oma osaaminen tulee vahvasti esille.

Tekninen suunnittelu

Maarit Pylkkänen on toiminut pitkään infrapuolen työmailla töissä. Opettajana hän aloitti kuusi vuotta sitten Stadin ammattiopistossa. Pylkkäsen mukaan teknisen suunnittelun ala vaatii tarkkaavaisuutta, huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Kärsivällisyyttä tarvitaan, koska piirustuksia muokataan miljoonia kertoja. Lisäksi tarvitaan matemaattista osaamista ja kolmiulotteista hahmottelukykyä. Kysyttäessä millaisena hän näkee alan kymmenen vuoden kuluttua, Pylkkänen toteaa alan menevän yhä enemmän teknisemmäksi. 3D mallintaminen tulee lisääntymään ja samalla malleihin liittyy muuta tietoa, eli tietomallintaminen kehittyy. Tietomallintamisessa ohjelma kertoo suunnitteluassistentille esimerkiksi mitä materiaalia tarvitaan, tai paljonko tätä materiaalia tarvitaan.

CAD-suunnittelu lajina

CAD-suunnittelu on yksilökilpailu. Pylkkänen toteaa, että mikäli kilpailija hallitsee ohjelmat hyvin, ei ole mitään hätää. Mahdollisia harjoitteluvinkkejä Pylkkänen antaa muutaman kilpailijoille: kannattaa harjoitella projektioiden tekemistä, että ymmärtää mikä on projektio ja mitä ohjelmassa näkyy. Lisäksi kilpailijan pitäisi osata Inventorissa tehdä kokoonpano ja kiinnittää osat oikein, sekä onnistua tekemään animaatio.

Tuleva Taitaja2017 Helsinki –tapahtuma tulee olemaan yleisön kannalta mielenkiintoinen. Pylkkänen kuvailee, että CAD-suunnittelun kilpailun seuraamisen lisäksi yleisöllä on upea tilaisuus päästä näkemään ja kokemaan ”Ole hyvä” –tehtäväpisteillä millaista historiassa taaksepäin tehtiin asioita mm. piirtämällä tusseilla. Lisäksi katsaus tulevaisuuteen on mahdollista, kun virtuaalilasien avulla voi aidosti kävellä piirustuksen (mallinnuksen) sisällä. Lisäksi 3D-printteri tulee olemaan ahkerassa käytössä yleisön iloksi.

Arkkitehtiopinnot suunnitelmissa

Stadin ammattiopistossa teknisen suunnittelun (suunnitteluassistentti) YO-pohjaisessa koulutuksessa opiskeleva Belinda Ruokolainen kiinnostui arkkitehtuurista opiskellessaan Helsingin kuvataidelukion teknisen piirtämisen kursseja. Valmistumisen jälkeen hän haluaa jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa, tavoitteenaan arkkitehtuuriopinnot. Teknisen suunnittelun perustutkinto antaa uravalinnalle hyvän pohjan. Nuori Taitaja tietää mitä haluaa ja vastaukset ovat kuin ammattilaisen sanomina. Päämäärätietoisuutta tarvitaan myös vapaa-ajalla, sillä harrastuksena Belindalla on lenkkeileminen Rottweiler Rokin kanssa.

cad1
Belinda Ruokolainen

Kilpailemaan lähteminen jännittää hieman

Belinda toteaa, että hän on kilpailuhenkinen ja osallistuminen tulee varmasti olemaan hyvä kokemus. Tuleva semifinaali jännittää kuitenkin hieman. Tuleviin koitoksiin Nuori Taitaja toteaa valmistautuvan mm. koulutehtävien ja työssäoppimisen avulla. Parasta mukaan lähtemisessä on kavereiden ja opettajien kannustus. Belinda kuvailee hyvän suunnitteluassistentin ja CAD-suunnittelijan olevan tarkka ja kärsivällinen, joka pystyy toimimaan joko itsenäisesti ja tiimissä.

Missä olen hyvä?

Belinda toteaa olevansa hyvä oppimaan mallinnusohjelmien käyttöä, tarkka ja kärsivällinen. Nuori taitaja toteaa myös, että hänellä on into oppia uutta. – Tämä myös näkyy, sillä nuori Taitajamme ei ole vielä ehtinyt edes semifinaaleihin, kun häntä pyydetään jo messuille esittelemään omaa lajiaan. Katsotaan, jos saamme Studia messujen haastattelun kotisivuille kaikkien ihasteltavaksi.

cad2

Belinda kannustaa haastattelun lopuksi kaikkia tutustumaan CAD-suunnitteluun Helsingin messukeskuksessa 15.–18.5.2017. Tervetuloa!

Taitaja2017 mukana Suomi100 -oppaassa kouluille ja oppilaitoksille!

suomi100_opas

Taitaja2017 Helsinki on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Nyt Taitaja2017 löytyy myös Suomi100 -oppaasta joka on suunnattu kouluille ja oppilaitoksille. Oppaasta opetusalan ammattilaiset ja aiheesta kiinnostuneet löytävät mielenkiintoista sisältöä ja tapahtumia tulevana itsenäisyyden juhlavuonna. Lue ja tutustu mitä kaikkea tulee vuonna 2017 tapahtumaan. Taitaja2017 Helsinki löytyy sivuilta 105-106. Lue ja tule toukokuussa juhlimaan itsenäistä Suomea ammatillisen koulutuksen päätapahtumaan Helsingin Messukeskukseen. Sisäänpääsy on ilmainen!

http://suomifinland100.fi/wp-content/uploads/2016/11/Suomi-100-kouluopas-kouluille-ja-oppilaitoksille-marraskuu-2016.pdf

Suomi 100 ohjelman teema on YHDESSÄ

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Juhlavuoden teema on yhdessä, ja kaikki on kutsuttu mukaan juhlintaan. Juhlat alkavat vuoden 2017 alusta ja jatkuvat koko Suomessa koko vuoden aina itsenäisyyspäivään saakka. Juhlavuoden ohjelma rakennetaan teeman mukaisesti yhdessä.

Suomi100 -opas on tehty päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten avuksi Suomen suureen vuoteen valmistautumiseksi. Opas esittelee sellaisia Suomi 100 –ohjelman sisältöjä, joita on mahdollista hyödyntää kouluissa ja oppilaitoksissa. Oppaan on laatinut juhlavuotta koordinoiva valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -sihteeristö yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Oppaassa esiteltävät hankkeet on suunnattu pääsääntöisesti varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitoksille.

Nähdään Helsingin messukeskuksessa 15.-18.5.2017! Sisäänpääsy on ilmainen ja tekemistä ja nähtävää riittää. Tervetuloa!

Lajiohjausryhmät kehittävät ja pitävät huolta oman lajinsa työelämävastaavuudesta

Taitaja-tiimistä Nora Khelif ja Sanna Salmi, sekä AV-viestinnän opiskelija olivat vastaanottamassa lajiohjausryhmän jäseniä 22.11.

 

Omien alojensa huippuosaajat kokoontuivat Helsinkiin suunnittelemaan lajiensa Taitaja2017 semifinaali- ja finaalin yksityiskohtia 22.11.2016 järjestetyssä lajiohjausryhmäpäivässä.

Lajiohjausryhmä tärkeässä roolissa Taitaja-tapahtumassa

Lajiohjausryhmät koostuvat oman alansa ammattilaisista ja asiantuntijoista. Lajiohjausryhmä tekee esitykset lajikuvauksista, tehtäväkuvauksista ja semifinaalin toteutuksesta sekä hyväksyy lajivastaavan esitykset lajijärjestelyistä. Lajiohjausryhmän päätökset hyväksyy kilpailujohtaja, ellei säännöissä ole toisin määrätty.

Taitaja-kilpailun tehtävät kehitetään lajiohjausryhmissä

Lajiohjausryhmällä onkin tärkeä ja vastuullinen tehtävä kehittää ja pitää huolta oman lajinsa työelämävastaisuudesta. Käytetään siis hetki ja tutustutaan niihin huippuosaajiin, jotka ovat suunnittelemassa Suomi 100 itsenäisyyden juhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtumaa, Taitaja2017 Helsinkiä:

Katso video täältä (samalla kannattaa tilata Taitaja Youtube-kanava)

Vuoden 2016 Taitajien Taitaja Tuure Ruhasen vinkki semifinaalijärjestäjille

22.11. lajiohjausryhmäpäivässä vieraili myös Vuoden 2016 Taitajien Taitaja Tuure Ruhanen, joka kertoi hyvän vinkin uusille semifinaalin järjestäjille. Kilpailupäivän aikatauluista kannattaa pitää kiinni, niin kilpailijat kiittävät!

Katso Tuuren vinkki täältä (samalla kannattaa tilata Taitaja Youtube-kanava)

Taitaja2017 mukana Studia messuilla 29.-30.11.2016

Taitaja2017 Helsinki on mukana Studia messuilla 29.-30.11.2016. Suomen suurin ura- ja opiskelutapahtuma Studia järjestetään Helsingin messukeskuksessa. Osastollamme on tavattavissa mm. Taitaja2017 Helsinki kilpailulajien pelituotannon ja CAD-suunnittelun (teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti), sekä turvallisuusalan opiskelijoita. Messuosastolla yleisö voi tutustua millaista pelituotanto on, sekä kuulla lisää CAD-suunnittelusta ja nähdä alan historiaa ja kokea tulevaisuutta. Messuosastolla paikalla on myös tavattavissa Taitaja2017 semifinaaliin matkaavia kilpailijoita kello 9-15. Lisäksi tarjoamme toimintaa ja haastatteluja Uusi ura ohjelmalavalla kello 11.00 ja 14.00. Studia messupiste on yhteinen Stadin ammattiopiston kanssa.

img_20161102_154315
Tule paikalle 29.-30.11. kuulemaan ajankohtaiset Taitaja-terveiset!

Tiistaina 29.11.

Tiistaina osastollamme 5N31 on runsaasti ihmeteltävää ja kokeiltavaa. Osastolla pelituotannon opiskelijat esittelevät itse tekemiään pelejä, sekä kertovat alasta. Pelituotanto on paikalla kello 10-15. Tule pelaamaan!

Ohjelmalavalla kello 11.00 on lähihoitajaopiskelija Aino Takala haastateltavana. Aino osallistui Taitaja2016-kilpailuun ja kilpaili aina finaalissa saakka. Taitaja2016 lähihoitajalaji kilpailtiin parikilpailuna. Tänä vuonna laji on yksilölaji. Tule kuulemaan mitä mietteitä vuoden 2017 semifinaaleihin valmistautuvalla Ainolla on tuleviin haasteisiin. Nuori Taitajamme on myös tavattavissa tiistaina messuosastollamme 5N31 kello 9.00-10.40.

Haastattelun jälkeen yleisö pääsee nauttimaan vaatetusalanopiskelijoiden taidonnäytteistä. Muotinäytös järjestetään kello 11.15 ja kello 14.15. Tule ja ihastu!

Kello 11 lavaohjelman juontaja on ihana Hannele Määttä.

Kello 14.00 lavaohjelmassa on perustason ensihoidon näytös. Tule katsomaan, millaista ensihoito oikein on! Juontaja säkenöivä Petra Morbin.

Keskiviikko 30.11.2016

Keskiviikkona Messuosastolla kello 10-15 on CAD-suunnittelun Taitaja2017-kilpailun semifinaaleihin valmistautuva ja teknisen suunnittelun alan opiskelija kertomassa mitä alalla opiskellaan ja millainen laji CAD-suunnittelu on. Historian havinaa ja tulevaisuuden näkymiä nähdään, sillä paikalla vanhanajan CAD-suunnittelun työvälineitä ja tulevaisuuden teknologiaa yleisön kokeiltavana. Kirsikkana kakussa Turvallisuusalan Taitaja2016 näytöslajin voittanut Tommi Raittila kertomassa kilpailemisesta ja turvallisuusalasta.

Lavaohjelmassa kello 11.00 asennetaan ikkuna rakennusalan opiskelijoiden toimesta ja ensihoidon perustason opiskelijat näyttävät pelastustaitonsa lavalla. Kello 14.00 Kone- ja metalliala esiintyy lavalla. Kello 14.15 haastattelussa semifinaaliin valmistautuvia Taitajia!

Keskiviikon Uusi ura ohjelmalavan juontaja on klo 11 ja 14 Petra Morbin!

Lue lisää Studiasta ja tule kuulemaan uusimmat ajankohtaiset Taitaja-terveiset! Taitaja2017 Helsinki messualue on 5N31. Tapahtumapaikka Helsingin messukeskus.

 

Muista myös Kilpailu, jossa voit voittaa itsellesi ja yhdelle kaverillesi liput Studia messuille. Lippuja jaossa kolmelle onnekkaalle. Osallistua voit kertomalla mitä Pelituotannossa tai CAD-suunnittelussa tehdään, vastaamalla Facebookissa Taitaja2017 tekemään päivitykseen Studia-messuista. Lipun voittanut henkilö tulee hakea liput Studiasta, Helsingin Messukeskuksesta, tapahtuma-aikaan (29.-30.11.2016).