Taitaja2017 mukana talviloman suurimmassa nuorten tapahtuma Reaktorissa

Nyt kannattaa suunnistaa Helsingin Messukeskukseen 22.-24.2. Talviloman suurin nuorten tapahtuma reaktorissa on tekemistä kaikille. Taitaja2017 Helsinki on myös mukana näyttävästi Taitaja-tehtäväradalla, jossa jokainen voi kokeilla ja kokea osaamisen iloa hauskalla tavalla. Tehtäväpisteissä olevat ammattialat vaihtelevat päivittäin. Tehtäväpisteissä löydät mm. pelialaa (pelataan opiskelijan tekemää peliä), suunnitteluassistentin (suunnistetaan rakennetussa talossa), tarjoilijan (sokkona kuljetetaan tarjoiluvatia ilman astioiden tai ruuan kaatumista), hiusalan (kampaus, letitys), autoalan (haalarit päälle ja menoksi mahdollisimman nopeasti sekä hylsysarjan tunnistusta) ja metallialan (tunnista työkalut). Tehtäväpisteissä voi nuori tehdä joko yhden tai useamman tehtävän. Tapahtuma on avoinna keskiviikosta-perjantaihin klo 13-20. Kuten Taitaja2017-tapahtumaan, myös Reaktori on vapaa sisäänpääsy yleisölle. Tuu messiin ja näytä missä ammattialassa sinä olet hyvä!

Taitaja2017 finalistit on selvillä!

Ammattitaidon SM-kilpailun semifinaalit kilpailtiin ajalla 18.1.-9.2.2017. Semifinaalissa kilpailtiin 50 eri ammattitaitokilpailulajissa. Lähes 1600 huippuosaajaa ja tulevaisuuden ammattilaista näyttivät osaamisensa ympäri Suomea. Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.5.2017 järjestettävään Taitaja2017 Helsinki –tapahtumaan matkustavat finalistit ovat nyt selvillä. Katso lista ja kannusta omat suosikkisi voittoon toukokuussa!

Täydellisen listan finalisteista löydät Skills Finland ry:n kotisivuilta: täältä

http://skillsfinland.fi/fi/taitaja-tapahtuma/taitaja2017/

Laji- ja varavastaavien koulutuspäivä 14.2.

Taitaja2017 Helsinki -tapahtuman laji- ja varavastaavat kokoontuvat kehittämään ja suunnittelemaan viimeisiä yksityiskohtia tulevaan Taitaja2017 -tapahtumaan.

Koulutuspäivä järjestetään 14.2. klo 8-16 Keskuspuiston Ammattiopiston toimipisteessä osoitteessa Tenholantie 10 B, 00280 Helsinki

Päivää voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter instagram) hashtagilla #taitaja2017

Runebergin päivä 5.2. on merkittävä suomalainen juhlapäivä

5.2. vietetään Runebergin päivää. Johan Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Runeberg on ollut vaikuttamassa Suomen kansallislaulun syntyyn ja vahvistamassa kansallista identiteettiä. Juhlapäivää vietetään usein syömällä Runebergin torttuja. Päivä on yksi tärkeitä suomalaisuuden päiviä.

Kuvassa Runebergin tortut ja Johan Runebergin patsas. Taitaja-tiimi kuulemassa oppaan opastuksella Suomi-historiaa.

Runeberg loi runoillaan Suomelle identiteetin

Johan Ludvig Runeberg (1804–1877) oli suomalainen runoilija, opettaja, pappi ja toimittaja. Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana.

Runeberg kirjoitti koko tuotantonsa ruotsiksi. Hänen tunnetuin teoksensa on Vänrikki Stoolin tarinat, johon kuuluu yhteensä 35 runoa. Runot kertovat vuosien 1808–1809 Suomen sodan sankareista. Fredrik Paciuksen säveltämänä kokoelman avausrunosta ”Maamme” (”Vårt land”) tuli Suomen kansallislaulu. Yksi Vänrikki Stoolin tarinoissa toistuva ja Runebergille läheinen teema on köyhien ja vähäisten ihmisten vilpitön isänmaanrakkaus ja siitä seuraava onni, joka kompensoi heidän osattomuuttaan.

Runeberg oli lyyrillinen ja eepillinen runoilija; häntä arvostettiin jo 1830-luvulla Ruotsissa ja Venäjällä. Suomalaisten silmissä Runebergin merkitystä lisäsi aikakausi, jona hän toimi. Yhdessä Elias Lönnrotin kanssa hän oli luomassa suomalaista kulttuuria sen omissa ja muiden silmissä. Hän loi 1830- ja 1840-luvulla ihannekuvan Suomen kansasta ja Suomen luonnosta ja antoi Vänrikki Stoolin tarinoissa Suomelle moraalisen identiteetin.

Maamme laulu kertoo suomalaisuudesta

Esplanadin puistossa sijaitsevalla Johan Ludvig Runebergin muistomerkillä Suomi-neito pitää käsissään kuparitaulua jossa on kaiverrettu kirjoitusta ruotsin kielellä. Kaiverruksella on oma tarkoituksen. Kuparitaululla on ikuistettuna Maamme-laulun sanat.

 

Maamme-laulu (Vårt land) on Suomen kansallislaulu. Se on Runebergin ruotsiksi kirjoittama runo, jonka on säveltänyt Fredrik Pacius. Runeberg kirjoitti runon eräänlaisena vastavallankumouksellisena runona kevätkesällä 1846.

Kansallislaulun asemaan laulu nousi, kun se sai suomenkieliset sanat nimellä Maamme. Suomalaiset sanat perustuvat Julius Krohnin johtaman runoilijaryhmän käännökseen vuodelta 1867.

Nykyisin kuultavan Maamme-laulun sanoitukset Runebergin runo sai Paavo Cajanderin korjausten jälkeen, mutta kansallislauluna lauletut ensimmäinen ja viimeinen säkeistö ovat peräisin Krohnin ryhmän alkuperäisestä käännöksestä. Maamme-laulu levisi ympäri Suomea erityisesti kuorojen ja kansakoulun avulla. Kansakoulujen laulunopetuksessa näkyi selvästi kansallinen herääminen, ja Maamme oli lauluopetusten suosituin laulu vuosien 1869–1881 aikana.

Maamme-laulu vakiintui koulujen ja seminaarien opetusohjelmaan kansallisen heräämisen ja kristillis-isänmaallisen hengen ansiosta. Sitä pidettiin tärkeänä erityisesti kansallislauluna, mutta sen menestykseen vaikuttivat myös muut tekijät: laulussa ihannoitiin Suomen luontoa, siinä nostettiin esille suomalaisten menneisyys ja maan omaleimaisuus ja vahvistettiin kansallista identiteettiä.

5.2. päivää vietetään herkutellen

5.2. vietetään Runebergin päivänä. Vaikka Runeberg onkin tunnettu runoistaan, perinteisimmin päivä tunnetaan herkullisista Runebergin tortuista. Tätä juhlapäivää onkin hyvä viettää nauttien suomalaisuudesta ja herkutellen.

 

Yläkoululaisten kädentaitokilpailun Helsingin aluekilpailusta Taitaja9-finaaliin kaksi joukkuetta Helsingistä ja yksi Porvoosta.

Suomen liikemiesten kauppaopistossa järjestettiin Taitaja9 Helsingin aluekilpailu torstaina 26.1.2017. Helsingin aluekilpailusta toukokuussa järjestettävään finaaliin selvittivät tiensä kolme joukkuetta: Helsingin Pakilan yläkoulusta joukkueet PYA 2 ja PYA 4, sekä Porvoosta Kolme Varista Pääskytien koulusta.

 

Helsingin aluekilpailussa 36 joukkuetta Uudeltamaalta, Itä- ja Keski-Uudeltamaalta

 

Taitaja9 aluekilpailuita järjestetään ympäri Suomea. Helsingin aluekilpailussa mukana olivat omista paikalliskilpailuista jatkoon päässeet 36 parasta kolmen hengen joukkuetta: Helsingistä, Askolasta, Mäntsälästä, Pornaisista, Keravalta, Porvoosta, Järvenpäästä, Nurmijärveltä ja Tuusulasta.

 

Taitaja9 kilpailupäivä on hauska ja erilainen koulupäivä

 

Kilpailupäivän aikana joukkueet selvittivät useita erilaisia kädentaitoja vaativia tehtäviä. Tehtävien selvittäminen vaatii näppäryyttä ja luovuutta. Samalla joukkueet tutustuivat hauskalla tavalla eri ammattialoihin.

 

Yläkoululaiset joukkueet olivatkin innolla mukana tekemässä tehtäviä. Nuorilla oli hauskaa ja päivä koettiin ”erilaiseksi koulupäiväksi”. Kilpailupäivässä oli useampi eri vaihe, ennen voittajien selviämistä.

 

Kilpailupäivä koostui alkueristä, joiden nopeimmat joukkueet pääsivät suoraan päivän välieriin. Keräilyerissä joukkueilla oli uusi tilaisuus päästä päivän välieriin. Välierien nopeimmat joukkueet kilpailivat päivän finaalissa paikasta toukokuussa järjestettävään Taitaja9-finaaliin. Yhdenkään joukkueen ei tarvinnut lähteä kotiin tyhjin käsin, mukaansa kotimatkalle jokainen sai kiitokseksi lahjapussin.

Pya 2 joukkue kännykkäpussin ompelu -tehtävän parissa

–Alkuerissä joukkueet tunnistivat paikkoja kartalta, ompelivat kännykkäpussukoita, sekä tunnistivat erilaisia työvälineitä.

 

–Keräilyerissä joukkueet vaihtoivat vaipan nukkevauvalle ja tunnistivat erilaisia pakkausmerkintöjä

 

–Välierässä joukkueiden tehtävänä oli asetella Suomen presidentit oikeaan järjestykseen aakkosjärjestyksessä, asetella neljä arkistokansiota pahvilaatikkoon siten, että laatikko voidaan myös sulkea ja lähettää eteenpäin, sekä tunnistettiin paikkoja Suomen kartalta.

PYA 4

 

–Aluekilpailun finaalissa oli Excel-tehtävä, majoneesin valmistamista ja kynsien lakkaamista.

Kolme Varista Exscel-finaalitehtävän parissa. Kuvaaja Kiril Kainulainen
Pya 4 Kuvaaja Julianna Ahto

Finaaliin tiensä selvittivät kolme nopeinta joukkuetta: ensimmäisen ja kolmannen paikan napannut Pakilan yläasteen koulun joukkueet PYA 2 (Tilda Lassila Marianne, Pyry Reunanen, ) ja PYA 4 (Aapo Rintatalo, Iida Rusi, Fia Dahlström), sekä toiseksi tullut Kolme Varista Porvoon Pääskytien (Sanna Ahvenainen, Viki Kaikkonen, Kalle Hyttinen) koululta.

 

Vasemmalta oikealle: Kolme Varista, Pya 2, Pya 4

 

Taitaja9: koko yläkoulun kädentaitokilpailu

 

Taitaja9-kilpailu on hyväntuulinen ja reipas kädentaitokilpailu, joka tempaa mukaansa niin 7.–9.-luokkalaiset kilpailijat kuin kannustusjoukotkin. Kilpailu käydään kolmen hengen sekajoukkueissa (sekä tyttöjä että poikia). Vauhdikas tapahtuma on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Kisalla halutaan innostavalla tavalla nostaa kädentaitoa vaativien alojen, erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden, tuntemusta. Samalla pyritään kasvattamaan ammatillisen koulutuksen vetovoimaa sekä tehostamaan paikallista yhteistyötä peruskoulujen, ammattioppilaitosten ja yritysten välillä. Taitaja9-finaali järjestetään vuosittain Taitaja-tapahtuman yhteydessä.

Uusimaan haastattelu

 

Kolme Varista päätyi uutisiin, katso täältä:

http://www.uusimaa.fi/artikkeli/480887-huumorilla-ja-erilaisuudella-parjaa-taitaja9-kisassa

Semifinaalikilpailut käyvät vilkkaina ympäri Suomea

Taitaja2017-semifinaalikilpailut ovat täydessä vauhdissa. Tammi-helmikuun aikana osaamisensa näyttävät lähes 1600 kilpailijaa ympäri Suomea. Nuorilla on yksi tavoite: kilpailupaikka 15.-18.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään Taitaja2017 Helsinki -tapahtumaan. Osa semifinaaleista on jo järjestetty ja virallisia tuloksia odotellaan. Kaikki finaaliin päässeet kilpailijat julkistetaan taitaja2017.fi -sivustolla tulosten selvittyä. Semifinaalikilpailuja voi  seurata esimerkiksi sosiaalisessa mediassa hästägillä #taitaja2017.

 

Tulevien semifinaalikilpailujen ohjelma:

Tarkemmat kilpailupaikkakuntien tiedot löytyvät http://taitaja2017.fi/lajit/ -sivustolta.

 

Laji Ajankohta Kilpailupaikka Semifinaali- koordinaattori, oppilaitos Koordinaattorin sähköpostiosoite ja puhelinnumero
206 Verkkosivujen tuottaminen 27.1.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Leena Järvenkylä-Niemi, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto leena.jarvenkyla-niemi@tampere.fi, 050 323 1972
202 Painotekniikka 31.1.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Kimmo Koskinen, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto kimmo.k.koskinen@tampere.fi, 040 800 7460
313 Taloushallinto 31.1.2017 Suomen Liikemiesten kauppaopisto Kari Luukinen, Suomen Liikemiesten Kauppaopisto kari.luukinen@businesscollege.fi, 044 775 6387
504 Tarjoilija 31.1.2017 Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Savon ammatti- ja aikuisopisto Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sastamalan koulutuskuntayhtymä Mari Rantanen, Sastamalan koulutuskuntayhtymä mari.rantanen@sasky.fi, 044 728 9187
308 Visuaalinen myyntityö  31.1-1.2.2017 Ideapark, Lempäälä Marja-Leena Pajusaari, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto marja-leena.pajusaari@tampere.fi, 050 576 1401
201 CAD-suunnittelu 1.2.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Timo Heikkilä, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto timo.heikkila@tampere.fi, 040 801 2640
304 Floristiikka 1.2.2017 Sastamalan koulutuskuntayhtymä, Kokemäki Anne Halminen, Sastamalan koulutuskuntayhtymä anne.halminen@sasky.fi, 0400 129 633
307 Vaatteenvalmistus 1.2.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Päivi Kankaanpää, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto paivi.kankaanpaa@tampere.fi, 040 779 9392
502 Ravintolakokki 1.2.2017 Tampereen palvelualan ammattiopisto, Koulukatu 18, 33200 Tampere Tampereen palvelualan ammattiopisto sari.forss@sasky.fi , 044 7745 021
103 Automaalaus  1.-2.2.2017 Ammattiopisto Tavastia Marika Laine, Ammattiopisto Tavastia marika.laine@kktavastia.fi, 050 440 0495
102 Autokorinkorjaus  1.2.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Tommi Kettunen, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto tommi.kettunen@tampere.fi, 040 711 5391
306 Puhdistuspalvelu  1.2.2017  Tampereen palvelualan ammattiopisto, Koulukatu 18, 33200 Tampere Satu Lind, Tampereen palvelualan ammattiopisto satu.lind@sasky.fi , 044-7745033
604 Laborantti 1.2.2017 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Mia Pirttimaa, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä mia.pirttimaa@kpedu.fi, 040 808 5562
603 CNC-koneistus 1.2.2017 kello 08.00-17.30 Osallistujien omat oppilaitokset Lasse Tuominen, Sastamalan koulutuskuntayhtymä/Vexve Oy lasse.tuominen@vexve.com, +358 50 5643 248
101 Autoasennus 1.2.2017 tai 2.2.2017. Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Risto Kivipensas, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto risto.kivipensas@tampere.fi
104 Kuljetuslogistiikka 1.2-2.2 Ammattiopisto Tavastia Olli Seppälä, Ammattiopisto Tavastia olli.seppala@kktavastia.fi, 0504400548
205 Tietokoneet ja verkot  2.2.2017  Turun ammatti-instituutti, Turku Seppo Laurila, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto seppo.laurila@tampere.fi, 0500 622262
301 Asiakaspalvelu ja myynti  2.2.2017 Omnia, Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Tavastia, Sasky, Osao Tiina Mätäsjärvi, Sastamalan koulutuskuntayhtymä tiina.matasjarvi@sasky.fi, 044 7288802
311 Eläintenhoito  2.2.2017  Ahlmanin ammatti-ja aikuisopisto, Tampere ja Ylä-Savon ammattiopisto, Peltosalmi Anna Kortekangas, Ahlmanin koulun Säätiö sr, Ahlmannin ammatti- ja aikuisopisto anna.kortekangas@ahlman.fi, 043 824 0533
401 Huonekalupuuseppä  2.2.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto Kalajoen ammattiopisto Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, Luksia Ismo Pentinlehto, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto ismo.pentinlehto@tampere.fi, 040 801 2526
P1 TaitajaPLUS – puhdistuspalvelu  2.2.2017 Invalidiliitto, Validia Ammattiopisto Sirja Rousi, Invalidiliitto, Validia Ammattiopisto sirja.rousi@eduvalidia.fi, 044 7650581
606 Mekatroniikka  2.2.2017 ja 3.2.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Matti Hellsten, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto matti.hellsten@tampere.fi, 040 800 7383
305 Lähihoitaja 7.2.2017 Etelä-Savon ammattiopisto, Mikkeli Vaasan ammattiopisto / Vasa Yrkesinstitut Mari Salmi, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto mari.salmi@tampere.fi, 0400 276064
602 Elektroniikka 7.2.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Tommi Sirén, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto tommi.siren@tampere.fi, 040 800 7884
601 Automaatioasennus  7.2-9.2.2017 Länsi-uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia, Pohjois-Karjalan ammattiopisto / Ammattiopisto Joensuu Tommi Puustinen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto tommi.puustinen@pkky.fi, 0400 438 287
407 Talonrakennus, kirvestyöt  7.2.2017  Ammattiopisto Lappia (Tornio), Pohjois-Karjalan ammattiopisto (Joensuu), Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto Kari Lehtinen, VAAO kari.lehtinen@vaao.fi, 044 706 1038
P3 TaitajaPLUS – lähihoitaja  7.2.2017 Vamia Satu Rönnlöf, Vamia satu.ronnlof@edu.vaasa.fi, 0401899534
405 Putkiasennus 7.2-9.2.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Petri Jyrinki, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto petri.jyrinki@tampere.fi, 040 868 7694
302 Hiusmuotoilu 8.2.2017. Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Johanna Ojamäki, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto johanna.ojamaki@tampere.fi, 040 801 6792
105 Metsäkoneenkäyttö 8.2.2017 Etelä-Savon ammattiopisto, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto, Ammattiopisto Valtimo (Pohjois-Suomeen pyritään saamaan vielä yksi paikka) Juha Korva, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto juha.korva@tampere.fi, 0400 197 020
208 Pelituotanto  8.2.2017 Stadin ammattiopisto (Helsinki), Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Outokumpu Markku Luotonen, Stadin ammattiopisto markku.luotonen@edu.hel.fi, 040 334 9177
406 Sähköasennus  8-9.2.2017 Kainuun ammattiopisto, Ammattiopisto Tavastia, TREDU, Tampereen seudun ammattiopisto Petri Raudaskoski, Ammattiopisto Tavastia petri.raudaskoski@kktavastia.fi, 050 443 7942
309 Hevostenhoito 9.2.2017 Harjun oppimiskeskus Katri Korpi, Harjun oppimiskeskus katri.korpi@harjunopk.fi, 044 088 7606
404 Maalaus ja tapetointi 9.2.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Juha Periviita, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto juha.periviita@tampere.fi, 050 528 7073
314 Turvallisuusala  9.2.2017  Stadin ammattiopisto Pälkäneentien toimipaikka Pirkko Viskari, Stadin ammattiopisto pirkko.viskari@edu.hel.fi, 050 401 3705

 

Kilpailulajit joiden semifinaalikilpailu on järjestetty aiemmin:

 

Laji Ajankohta Kilpailupaikka Semifinaali- koordinaattori, oppilaitos Koordinaattorin sähköpostiosoite ja puhelinnumero
410 Viherrakentaminen  18.1.2017  Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto/ Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto  Susanna Koivusalo, Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto susanna.koivusalo@ahlman.fi   043-8242781
601 Automaatioasennus  18-19.1.2017 7.2-9.2.2017 Länsi-uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia, Pohjois-Karjalan ammattiopisto / Ammattiopisto Joensuu Tommi Puustinen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto tommi.puustinen@pkky.fi, 0400 438 287
204 Tietojenkäsittely 24.1.2017 Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Ammattiopisto Tavastia Samuli Mikkonen, Pohjois-Karjalan ammattiopisto samuli.mikkonen@pkky.fi, 050 568 1904
605 Levy ja hitsaus 24.1.2017 – Jyväskylän ammattiopisto – Savon ammatti- ja aikuisopisto SAKKY, Kuopio – Ammattiopisto Lappia, Kemi-Tornio – Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinna – Lounais-suomen ammattiopisto Novida – VAMIA, Vaasa Harri Nieminen, Ammattiopisto Tavastia harri.nieminen@kktavastia.fi, 050 553 3566
503 Cateringkokki 24.1 (Sasky, Tavastia, Jyväskylän ammattiopisto) 25.-26.1. Rasekon, 25.1 Suupohjan ammatti-instituutti Sasky Sastamalan koulutuskuntayhtymä , Ammattiopisto Tavastia, Rasekon ammattiopisto, Suupohjan ammatti-instituutti Annukka Halonen, Sastamalan koulutuskuntayhtymä annukka.halonen@sasky.fi, 044 755 4423
203 Painotuotteen suunnittelu 25.1.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Johanna Veijanen, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto johanna.veijanen@tampere.fi, 040 806 4895
303 Kauneudenhoito 25.1.2017 Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto Mirkka Sahlsted, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto mirkka.sahlstedt@tampere.fi, 040 486 0993
408 Talonrakennus, muuraus ja laatoitus 25.1.2017 Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinna / Sami, Savonlinna Jouni Oravisjärvi, Ammattiopisto Tavastia jouni.oravisjarvi@kktavastia.fi, 050 550 4049
607 Koneenasennus ja kunnossapito 25.1.2017 Oulun seudun ammattiopisto OSAO, Antti Lyhteilä, Tredu, Tampereen seudun ammattiopisto antti.lyhteila@tampere.fi, 050 571 2992
312 Matkailu 26.1.2017 Tavastia, Oulun seudun ammattiopisto, Keuda Päivi Seppälä, Ammattiopisto Tavastia paivi.seppala@kktavastia.fi, 050 440 0481
501 Kondiittori  25.-26.1.2017  Stadin ammattiopisto, Prinsessantien toimipaikka, Helsinki  Miia Repo, Pauliina Tokola Stadin ammattiopisto miia.repo@edu.hel.fi, 040-3362284, pauliina.tokola@edu.hel.fi, 040-3340736
P2 TaitajaPLUS – logistiikka  25-26.1.2017 Kiipula/Tammertukku Tuula Lahti tuula.lahti@kiipula.fi, 040 450 1976
402 Ilmastointiasennus  26.1.2017 Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Joensuu Jorma Käyhkö, Pohjois-Karjalan ammattiopisto jorma.kayhko@pkky.fi, 050 530 6295
310 Yrittäjyys 26.1.2017 (Oulu 19.1.2017) Vaao, Osao, Turun ammatti-instituutti, Omnia, Mercuria, Vaasan ammattiopisto, Lapin ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto Jan Nigmann, Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto jan.nigmann@vaao.fi, 044 7061 169

 

Taitaja2017 Helsinki on kohtaamispaikka tuleville ja nykyisille ammattilaisille

 

Taitaja2017 Helsinki -tapahtumassa koululainen kohtaa yritysjohtajan ja professori pääsee kokeilemaan kädentaitoja. Yhteistä on halu näyttää, miten hyviä me yhdessä olemme.

Yleisölle Taitaja2017 Helsinki tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua yli 50 eri ammattialaan. Nähtävillä on niin niin perinteisiä kuin tulevaisuuden ammattialoja. Näistä innostavimpina tulevaisuuden ammattialoina tapahtumassa nähdään kaupunkiviljely, robotiikka ja pelituotanto. Tapahtumaan osallistuu myös lukuisa joukko kilpailijoita muista maista.

Helsingin Messukeskuksessa 15.–18.5.2017 järjestettävä Taitaja2017 Helsinki -tapahtuma antaa mahdollisuuden nähdä, kokea ja löytää oman juttunsa. Tapahtumaan on maksuton sisäänpääsy.

Esittelyssä Taitajien catering-lajivastaava Arja Kaikkonen

Taitaja2017-kisassa catering-alan lajivastaavana toimiva Arja Kaikkonen on päätynyt opettamaan alaa pitkälti oman taustansa vuoksi.

 

–Olen aikanaan työskennellyt suurtalouspuolella henkilöstöravintolasektorilla erilaisissa tehtävissä, ja sitä kautta hakeutunut opettajakoulutukseen ja lopulta alan opettajaksi.

Vaikka alalla on vain yksi kokkitutkinto, se jakautuu Taitajissa kahteen eri kilpailulajiin: kokki- ja cateringlajiin. Kaikkosen mukaan molemmat alat vaativat joustavuutta, intohimoa ja kiinnostusta alaa ja omaa tekemistä kohtaan.

–Asiat muuttuvat koko ajan yhteiskunnassa, myös meidän alalla. On tärkeää pysyä ajan tasalla.

Töitä voi tehdä monipuolisesti kokin ammatissa. Erilaiset ravintolat, kahvilat, laivat, päiväkodit ja sairaalat ovat esimerkkejä paikoista, joissa työskennellä. Kaikkonen painottaakin, että kannattaa lähteä tekemään sitä, mikä kiinnostaa, koska työn kirjo on niin laaja.

Kaikkoselta kysyttäessä minkälaisena hän näkee alan kymmenen vuoden päästä, hän pitää varmana faktana esimerkiksi sitä, että ulkona syöminen sekä palveluiden ostaminen ja hankkiminen lisääntyvät. Myös kestävän kehityksen mukainen ruokailu, ympäristönäkökohdat huomioiva ruoan tuottaminen ja ruokailu tulevat lisääntymään.

–Jos ajatellaan tämän hetkisiä asioita, niin tällä hetkellä kasvisruokailu on vahvasti kartalla. Samoin kansainvälisyys ja monikulttuurisuus, joka on jo lisääntynyt. Laatutasoon pitää kiinnittää vielä entistä enemmän huomiota ruokatuotteen sekä palvelun osalta.

Cateringlajissa on kyseessä parikilpailu. Sen yleiskuvaus on, että kilpailijat suunnittelevat, valmistavat ja tarjoilevat houkuttelevia mutta samalla terveellisiä ateriakokonaisuuksia erikoisruokavaliot huomioiden. Myös juhla- ja teemaruoan ideointi ja toteutus ovat osa kilpailua. Lisäksi alan atk-taidot sekä kielitaito ovat kilpailussa arvioitavia tekijöitä.

–Yhteistyö on tosi isossa roolissa, kun on parikilpailusta kysymys. Jos ajatellaan osaamisvaatimuksia, siellä on hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat, työturvallisuus ja omavalvonta.

Kaikkonen painottaa erityisesti tiimityön tärkeyttä antaessaan vinkkejä kilpailijoille.

–Kannattaa seurata alan ajankohtaisia asioita. Semmoinen rento ote, keskittyminen ja ennen kaikkea se, että on mukavaa siellä keittiössä, eikä liian ryppyotsaisesti lähde tekemään sitä omaa tai parin suoritusta.

Caterinkokki lajina aikoo osallistua Taitaja-kilpailussa pidettävään kestävän kehityksen kilpailuun.

–Siinä huomio kiinnittyy erityisesti raaka-aineiden hankintaan ja logistiikkaan. Esillelaitossa huomioidaan kestävää kehitystä esimerkiksi puhdistusainevalinoilla sekä hävikin välttämisellä. Arvioinnissa arvioidaan sitä kestävän kehityksen mukaista työskentelyä, mitä kilpailijat sitten suorittaa.

Kaikkosen mukaan Taitaja2017:sta voi odottaa Suomen suurinta ammattitaidon tapahtumaa. Suurta yleisöä odottava kilpailu tarjoaa taitavien nuorten ihmisten suorituksia ja onnistumisia.

–Paljon on siis nähtävää. Vaikka kyse on kilpailusta, Taitajissa on semmonen kannustava ja rehti meininki. Ei muuta kun tervetuloa 15.–18.5.2017 Helsingin Messukeskukseen katsomaan ja olemaan osana Suomen suurinta ammattitaidon tapahtumaa ja kilpailua!

Haastattelija: Heli Kuronen

Teksti: Waldemar Blommendahl

Kuva: Panu Niemi

Seuraa Taitaja2017 semifinaaleja!

Ammattitaidon SM-kilpailun semifinaalit järjestetään tammi-helmikuussa.  Yli 1500 semifinaalikilpailijaa näyttävät osaamisensa ympäri Suomea, tavoitteenaan saada kilpailupaikka 15.-18.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään Taitaja2017-finaaliin. Oppilaitosten joukkueet on julkistettu, kannusta suosikkisi finaaliin!

Semifinaalit järjestetään tammi-helmikuussa

Taitaja-semifinaaleja järjestetään ympäri Suomea. Ensimmäiset semifinaalikilpailut järjestetään 18.1.2017 viherrakentaminen -lajissa ja viimeinen semifinaalikilpailu käydään hevostenhoito -lajissa 9.2.2017. Neljän viikon aikana käydäänkin huikeat lähes viisikymmentä semifinaalikilpailua, joissa yli 1500 Nuorta Taitajaa näyttävät osaamisensa, tavoitteena kilpailupaikka 15.-18.5.2017 järjestettävään Taitaja-finaaliin Helsingin Messukeskukseen.

Tarkemmat lajikohtaiset tiedot, kuten kilpailupaikkakunta, aika, sekä semifinaalikuvaukset, voi lukea lajit –osiosta.

Kannusta suosikkisi finaaliin!

Oppilaitosten kilpailijat on julkistettu. Kannusta oma suosikkisi finaaliin saakka. Taitaja uutisoi semifinaalien vaiheista sitä mukaan, kun oppilaitokset lähettävät tietoa ja uutisjuttuja kilpailuista.

Taitaja2017: ammattitaidon SM-kilpailu Helsingin Messukeskuksessa 15.−18.5.2017

Taitaja2017 Helsinki on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtuma. Se järjestetään 15.−18.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa. Nelipäiväinen tapahtuma koostuu ammattitaidon SM-kilpailusta sekä yläkoululaisten kädentaitokilpailusta ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailusta. Kilpailijoita on mukana yli viisisataa ja mestaruuksia ratkotaan yli viidelläkymmenellä eri ammattialalla. Tapahtumaan on yleisölle vapaa sisäänpääsy.

Taitaja2017 Helsinki -tapahtuma järjestetään pääkaupunkiseudun oppilaitosten yhteistyön voimin ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä satojen eri ammattialojen yritysten kanssa. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaatio ja kehittäjä on Skills Finland ry.

Rauhallista joulua ja uutta vuotta 2017!

Vuosi 2016 on ollut upeita kohtaamisia täynnä. Monet sadat oman alansa ammattilaiset ja nuoret Taitajat, ovat olleet mukana rakentamassa  Taitaja2017 Helsinki – tapahtumasta, tulevan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ammatillisen koulutuksen päätapahtumaa. Suomi100 -teema: YHDESSÄ toimii inspiraationa jakaa osaamista ja tehdä yhteistyöllä ammatillisen koulutuksen näyteikkunaa. YHDESSÄ tulemme tekemään ammatillisen koulutuksen historiaa.

Taitaja2017 Helsinki -tapahtuman valmistelut etenevät ja nyt onkin sopiva hetki nauttia joulun rauhasta ja valmistautua kohti tulevaa vuotta 2017. Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, opettajille, kasvattajille, koululaisille, opiskelijoille, elinkeinoelämän edustajille, sekä kaikille osaajille ja Taitajille, jotka ovat kanssamme tekemässä Taitaja2017 Helsinki -tapahtumasta ainutlaatuisen ja ikimuistoisen.

Taitaja2017 Helsinki toivoo kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

joulukortti

Glad jul!

taitaja2017_julkort

Merry christmas!

taitaja2017_helsinki_christmas_card

 

Joulukortin on suunnitellut Taitaja2017 kansainvälisyys- ja yhteistyövastaava Outi Kankaanpää