504- Finaali

504- Tarjoilija Finaali

Taitaja2017 Helsinki –tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.5.2017. Tältä sivulta löydät 504- Tarjoilijan finaalikuvauksen, sekä finalistit.

Finalistit


Suvi Minkkinen
Jyväskylän ammattiopisto


Tiia Korhonen
Jyväskylän ammattiopisto


Neea Hauvala
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä, Omnia


Casimir Snellman
Oulun seudun ammattiopisto


Christian Angelov
Perho Liiketalousopisto


Ella Valmela
Turun ammatti‐instituutti


Emilia Viitanen
Tampereen seudun ammatiopisto Tredu


Kalle Uusitie
Hyria


Kansainvälinenkilpailija
Erik Tammeleht
Foundation Innove
Estonia


Kansainvälinenkilpailija
Henna Kangas
WSC -team Finland
Perho

Finaali

Maanantai 15.5.2017

Lajialueeseen ja kilpailupaikkoihin tutustuminen

Tiistai 16.5.2017

Cafe- ja bistropäivä ”Sisulla ja sydämellä”

 

Cafe-tehtävä

Moderniin kahvilaan saapuu kaksi asiakasta. Näyttävässä vitriinissä on useita makeita tuotteita Coffee Housen tyyliin. Lisäksi tarjolla on erikoiskahveja: espresso, cappuccino, caffe latte, haudutettua teetä sekä smootheja. Kilpailija esittelee tuotevalikoimaa, vastaa asiakkaiden kysymyksiin ja ottaa tilauksen vastaan. Tämän jälkeen kilpailija ohjaa asiakkaat pöytään, valmistaa tuotteet, tarjoilee ne pöytään ja varmistaa asiakastyytyväisyyden.

 

Bistro-tehtävä

Kilpailija työskentelee rennossa helsinkiläisbistrossa. Päivän aluksi kilpailija liinoittaa ja kattaa neljän hengen pöytään yksinkertaisen katteen ja viinilasin. Kilpailijan asemalle saapuu neljän hengen seurue mutkattomalle lounaalle. He tilaavat paikan päällä bistron ruokalistalta alku- ja pääruoan sekä ruokajuomat. Kilpailija esittelee ruokalistan ja ruokajuomat, kertoo tuotteiden alkuperästä ja ottaa tilauksen vastaan. Kilpailija korjaa/täydentää ennakkokatetta tilauksen mukaisesti. Kilpailijan tulee huomioida asiakaspalvelussa erikoisruokavaliot ja lisämyynti. Kilpailija tarjoilee tilatut tuotteet ja huolehtii asiakkaista koko palvelutapahtuman ajan.

 

Bistron ruokalista:

Alkuun

Gazpacho

Antipastolautanen

Toast Skagen

Päälle

Marmoroitu ulkofilepihvi, bearnaisekastiketta ja paahdettua bataattia

Haukiwallenberg ja vihersalaattia

Pähkinägratinoitua kukkakaalia

Viinit (www.arvidnordqvist.fi/horeca):

Steininger Riesling

ARA Single Estate Sauvignon Blanc

Melini Chianti

The Habitat Shiraz

Muut juomat:

Laitilan Agricola Suomi 100 V Juhlaolut

Alkoholiton olut

Kivennäisvesi

Keskiviikko 17.5.2017

”Suomi 100v” Fine dining – tehtävä

Tasokkaaseen klassikkoravintolaan on tulossa neljän hengen seurue illalliselle. Asiakasyrityksestä on etukäteen varattu pöytä ravintolasalista ja tilaisuuden kulku sekä menu on sovittu etukäteen. Yksi vieraista on englanninkielinen. Tarvittavat tiedot löytyvät tilausvahvistuksesta, jonka kilpailija saa kyseisen kilpailupaikalla. Kilpailija kattaa pöydän tilausmääräyksen mukaisesti laadukasta illallista varten ja käyttää lautasliinataitoksena yhtä ennakkoon ilmoitetusta kuudesta taitoksesta. Kilpailija ottaa vastaan asiakkaat. Ruokalajit kilpailija tarjoilee sovittujen tarjoilutapojen mukaisesti. Alkuruoka nostellaan osittain, pääruoka tarjoillaan lautasannoksena. Väliruokana tarjoillaan juustoja juustolaudalta. Kilpailija liekittää jälkiruoan salissa. Alkumaljaksi on tilattu pullo kuohuviiniä ja aterian päälle kahvi avec. Muut juomat asiakkaat tilaavat paikan päällä. Kilpailija suosittelee juomia ravintolan viinilistalta ja perustelee suosituksensa asiakkaille. Lähtökohta juomavalinnalle on ruokien ja juomien yhteensopivuus.

Lautasliinataitokset (www.duni.fi):

Swirl

Elegant

Viol

Butterfly

Maple leaf

Autumn

Menu

Aperitiivi: pullo kuohuviiniä

Parsaa & Ahvenanmaan karitsaa, lipstikkamajoneesia

***

Kuhaa à la Mannerheim

***

Juustoja laudalta

***

Liekitetty raparperi-marenkitartaletti

***

Kahvi tai tee, avec

Viinit (www.arvidnordqvist.fi/horeca):

La Escapada Cava

Chanson Viré-Clessé

Kuenz-Bas Pinot Gris Organic

Classic Collection Moscato KWV

ARA Single Estate Pinot Noir

La Consulta Malbec

Francois Arnaud Cœur de Terroir Côtes du Rhône Organic

Avecjuomat (www.alko.fi):

Helsinki Distilling Puolukka-Gin Likööri

Teerenpeli Suomi 100 Juhlaviski

Meukow Suomi 100 v

Katevesi: jäävesi tai kivennäisvesi

Torstai 18.5.2017

Juomasekoitustehtävä

Kilpailija työskentelee hotellin aulabaarissa. Hän valmistaa ja tarjoilee juomasekoituksia baarin asiakkaille. Juomat on ryhmitelty seuraavasti: klassikot, Suomi 100v, mocktails. Baariin saapuu kolme asiakasta. Kilpailija valmistaa asiakkaiden tilauksesta kolme erilaista juomasekoitusta, yhden jokaisesta ryhmästä alla olevan reseptiikan mukaisesti. Tuomarit arvioivat juomat ennen tarjoilua.

CLASSICS

Gin Fizz

4 cl gin

3 cl sitruunamehua

1 cl sokerilientä

Pidentäjänä: sooda n.4 cl

Valmistustapa: ravistamalla

Lasi: highball tai pieni valkoviini

Koriste: sitruunaviipale

Manhattan

3 cl bourbon viskiä

2 cl punaista vermuttia

dash angosturaa

Valmistustapa: hämmentämällä

Lasi: cocktail

Koriste: kirsikka

Lisätietoja: Tarjoilutapana voi myös käyttää on the rocks-lasia jäillä.

Mojito

4 cl vaaleaa rommia

4 kpl limelohkoja

2 tl ruokosokeria

8 kpl mintun lehtiä

Pidentäjänä: sooda

Valmistustapa: rakentamalla

Lasi: highball

Koriste: Minttutupsu ja limelohko

SUOMI 100

Ge-Ge

Kunniapuheenjohtaja Björn Brandtberg sijoittui tällä cocktaililla 4. Kööpenhaminassa 1958 I.B.A.n järjestämässä International Cocktail Competitionissa. Suluissa alkuperäiset raaka-aineet.

3 cl vaaleaa rommia (Ron Bacardi Superior)

1 cl banaanilikööriä (Bols Crème de Bananes)

1 cl sitruunamehua

Valmistustapa: ravistamalla

Lasi: cocktail

Koriste: punainen kirsikka cocktailtikussa

Avalon

Timo Haimin voittococktail Finlandia Long Drink kilpailussa vuonna 1991.

3 cl vodkaa (Finlandia Vodka)

1 cl Pisang Ambon

6 cl omenamehua

1,5 cl sitruunamehua

Pidentäjänä: Sprite

Valmistustapa: ravistamalla

Lasi: highball

Koriste: kurkun kuorispiraali ja punainen kirsikka

Suomen Neito

Legendaarisen cocktailbar:in A21 nimikkodrinkki vuosien takaa.

3 cl Bombay Gin

1 cl mesimarjalikööriä

2 cl limemehua

6 cl marjapommipyreetä, jossa vadelmaa, mansikkaa ja mustikkaa

Pidentäjänä: Sprite

Valmistustapa: rakentamalla

Jäät: jäämurska

Lasi: highball

Koriste: vadelma ja limekuorta

MOCKTAILS

Dark’n’stormy

4 cl omenamehua

2 cl limemehua

Pidentäjänä: ginger beer

Valmistustapa: rakentamalla

Lasi: highball

Koriste: limelohko

Mojito

4 cl omenamehua

2 cl limemehua

2 cl sokerisiirappia

12 kpl mintun lehtiä

Pidentäjänä: sooda

Valmistustapa: rakentamalla

Lasi: highball

Koriste: Minttutupsu

Cold Brew Mocktail

Kylmäuutettu kahvi eli Cold Brew -kahvi tarkoittaa kahvia, joka on valmistettu uuttamalla kahvia kylmässä vedessä vähintään kahdeksan tunnin ajan.

16cl kylmää Cold Brew-kahvia

3cl vaniljasiirappia

2 appelsiinin kuorta

Valmistustapa: ravistamalla

Lasi: viini

Koriste: kahvipapuja

 

Arvioinnin rakenne

Arviointi koostuu subjektiivisista ja objektiivisista arvioinnin kohteista. Tarjoilijalajissa on mahdollisuus saada kokonaisuutena 60 pistettä subjektiivisesta arvioinnista ja 40 pistettä objektiivisesta arvioinnista.

Pisteet jakautuvat kilpailussa seuraavasti:

  • * Cafe-tehtävä 13 pistettä
  • * Bistro-tehtävä 25 pistettä
  • * ”Suomi 100v” Fine dining – tehtävä 45 pistettä
  • * Yllätystehtävä 2 pistettä
  • * Juomasekoitustehtävä 15 pistettä

Objektiiviset arvioinnin kohteet on valittu yleisten tarjoilusääntöjen ja toimintamallien mukaisia selkeitä perustehtäviä, jotka voidaan yksiselitteisesti arvioida. Tällaisia arvioinnin kohteita ovat mm.:

  • * Pöydän liinoittaminen
  • * Juomasekoitusten valmistamisessa oikeat työvälineet ja raaka-aineet
  • * Viinin mittaaminen
  • * Asianmukaiset aterimet ja lasit
  • * Tehtävänannon mukainen kate
  • * Kahvijuomien tarjoilulämpötilat
  • * Tarjoilun kulkuun liittyvät tarjoilujärjestysohjeet

 

Kilpailija tuo tullessaan

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle tarjoilijan henkilökohtaiset työvälineet: korkkiruuvi, kierrelehtiö, kynä, tulitikut, tarjoiluliinoja, tarjoilukäsineet ja pullonavaaja.

 

Kilpailujen aikataulu

Yhteinen kokoontuminen kilpailupaikalla maanantaina 15.5.2017 klo 12.30, jolloin annetaan yleisohjeet kilpailusta ja tutustutaan lajialueeseen. Tarkka päiväkohtainen aikataulu annetaan kilpailupaikalla.

maanantai 15.5.2017

klo 12.00 ─ 12.30 akkreditointi, mahdollisuus ruokailuun

klo 12.30 – 15.00 lajialueeseen tutustuminen

tiistai 16.5.2017

klo 10.00 ─ 18.30 cafe- ja bistrotehtävät

Kilpailupäivänä finaalitehtävät tehdään porrastetusti.

keskiviikko 17.5.2017

klo 8.30-17.00 fine dining –tarjoilutehtävä

Kilpailupäivänä finaalitehtävät tehdään porrastetusti.

torstai 12.5.2016

klo 8.00-13.00 juomasekoitustehtävä

Kilpailupäivänä finaalitehtävät tehdään porrastetusti.

HUOM! Palkintojen jako päättäjäisten yhteydessä klo 17.00

 

Tuomarit

Andrei Cioanca, BW-Restaurants Oy
Veikko Hyvönen, Stadin ammattiopisto
Eija Kalliokoski, Koulutuskeskus Sedu Seinäjoki
Birthe Laitinen, Royal ravintolat Oy, Savoy
Johanna Lehtinen, Radisson SAS, Radisson Blu Seaside
Taneli Lehtonen, MURU Ravintola
Petra Morbin, Työelämä- ja oppisopimuspalvelut, Stadin aikuisopisto
Matias Pietarinen, Royal ravintolat Oy, Ravintola Teatteri, Kellobaari
Jyri Pylkkänen, Beverage Partners Finland Oy
Sari Tarvainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto
Marjut Tuominen, Ravintolakolmio-konserni, Meripaviljonki
Laura Vehniä, HOK-Elanto, Ravintola Belge
Neea Vuorinen, HOK-Elanto, Coffee House Jumbo
Elina Wälläri, SSP Finland
Kirsi Asposalo, Palmia

Lajin Yhteistyökumppanit

 

 

 

 

Lajivastaavat

TÖYRYLÄ MERVI

Mervi Töyrylä
Stadin ammattiopisto
mervi.toyryla@edu.hel.fi
040 334 5750

Tuuli Tommola
Stadin ammattiopisto
tuuli.tommola@edu.hel.fi
040 336 2286

Yleiskuvaus

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Kilpailunluonne

Kilpailu on yksilökilpailu

Osaamisvaatimukset

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon, ravintolapalvelun koulutusohjelman ja hotelli-, ravintola- ja catering-alan asiakaspalvelun koulutusohjelman kiitettävän (K3) tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Tarjoilijan osaamisalueet, hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, asiakaspalvelun koulutusohjelma:

  • asiakaspalvelu ja myynti
  • annosruokien ja juomien tarjoilu
  • a´la carte-tarjoilu
  • juomien myynti- ja tarjoilu
  • tilaus- ja juhlatarjoilu
  • kahvilapalvelut
  • kokouspalvelu

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset:

  • hyvän ystävällisen palvelun hallitseminen
  • aktiivinen asiakaslähtöinen myyntityö
  • palveluetiketin mukaisesti toimiminen
  • ravintolasalin kunnostaminen (kattaminen, erilaiset liinoitustavat ja lautasliinataitosten hallitseminen)
  • perustarjoilutaidot (tarjottimen sujuva käyttö, lautasten kantaminen).
  • eri ruokien tarjoilutekniikoiden hallinta
  • myynnin rekisteröinti
  • juomien tuotetietous ja juomien tarjoilu
  • ruoan ja juomien yhdistäminen, juomasuositukset
  • yleisimpien juomasekoitusten ja erikoiskahvien valmistaminen sekä tarjoilu
  • hygieniaosaaminen sekä puhdas ja siisti työympäristö
  • kokoustarjoilun hoitaminen
  • ruokien viimeistely salissa (liekitys, paloittelu, annostelu)
  • oman työn suunnittelu ja organisointi
  • palveluprosessin sujuva hallinta sekä tilanneherkkyys ja joutuisuus
  • sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky erilaisten asiakkaiden kanssa
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisukyky
  • toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot
  • henkilökohtainen olemus, ryhti, liikkuminen, työn ergonomia
  • yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden huomioon ottaminen

Lajiohjausryhmä 2017

Mervi Töyrylä, lajivastaava, Stadin ammattiopisto
Tuuli Tommola, varavastaava, Stadin ammattiopisto
Tuija Auramo, Jyväskylän ammattiopisto
Andrei Cioanca, BW-Restaurants Oy
Eija Kalliokoski, Koulutuskeskus Sedu Seinäjoki
Johanna Kiviö, Stadin ammattiopisto
Merja Lahdenkauppi, OPH
Birthe Laitinen, Royal ravintolat Oy, Savoy
Annika Niemonen, Ravintolakolmio-konserni
Matias Pietarinen, Haaga-Helia
Mari Rantanen, Sastamalan koulutuskuntayhtymä
Sari Tarvainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto
Laura Vehniä, HOK-Elanto
Neea Vuorinen, HOK-Elanto
Jaana Mäkinen, Perho liiketalousopisto