304- Finaali

304- Floristiikka Finaali

Taitaja2017 Helsinki –tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.5.2017. Tältä sivulta löydät 304- Floristiikan finaalikuvauksen, sekä finalistit.

Finalistit


Essi Kuuva
Keuda


Jasmine Leppä
Keuda


Aada Sunabacka
Huittisen ammatti- ja yrittäjäopisto


Sara Turklin
Ammattiopisto Livia


Pauliina Rintamäki
Järviseudun ammatti-instituutti


Tiia-Mari Aro
Järviseudun ammatti-instituutti

Marja Laatikainen
Kainuun ammattiopisto


Kansainvälinenkilpailija
Yulia Turchak
WorldSkills Russia
Russia


Kansainvälinenkilpailija
Daniel Takacs
Hungarian Chamber of Commerce and Industry
Hungary

Finaali

 

Kilpailutehtävän rakenne, keskeiset sisällöt, laajuus, käytettävissä oleva aika ja arviointikriteerit

Tiistai 16.5.2017

Alustava aikataulu

10.00 – 18.00

10.00 – 10.30 Tehtävänanto ja info kilpailijoille ja huoltajille

10.30 – 15.30 Tehtävä 1 ja 2 (3h) materiaalin käsittely ja esillepano

Ruokailu välissä 1h

15.30 – 16.00 Tauko (30min)

16.00 – 18.00 Tehtävä 3 (2h) tuotesarja, hinnoittelu ja hoito-ohjeen muokkaus

Tehtävä 1

Materiaalin käsittely ja huolto sekä esillepanon ylläpito 13 p
A)    Käsittele kaikki osastollasi oleva kasvimateriaali. Materiaali käsitellään esillepanoa varten. Käytä osastollasi olevia astioita.

  1. B)    Huolehdi osastolla ja osaston takana olevan kasvimateriaalin huollosta sekä esillepanon ylläpidosta toisen kilpailupäivän loppuun asti. Huollolle on varattu omat ajat, mutta huoltoa saa tehdä lisäksi kaikkien kilpailutehtävien aikana. Osa kilpailutöistä jää tai palautuu arvioinnin jälkeen kisaosastolle ja ne tulee sijoittaa esillepanoon. Huoltoon kuuluu myös osastolle palautuneet kilpailutyöt.

Jos haluat materiaalin yöksi kylmäsäilytykseen, muista huolehtia siitä itse kunkin kisapäivän lopuksi. Varusta maljakot nimilapuilla!    

Tehtävän 1 arviointi päättyy keskiviikkona.

Tehtävän 1 arviointi ja painotukset:

  • Työskentelyn johdonmukaisuus ja joutuisuus 1,00 subj.
  • Materiaalin käsittelytaito 0,50 subj.
  • Työvälineiden käyttötaito 0,50 subj.
  • Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 1,00 subj.
  • Kasvibiologian tuntemus 1,00 subj.
  • Materiaalin kunnioitus 1,50 subj.
  • Ylläpitotöistä huolehtiminen 1,00 subj.
  • Työergonomia 1,00 subj.
  • Hävikin hallinta 1,00 subj.
  • Ohjeiden noudattaminen 1,00 obj.
  • Jätteiden lajittelu ja jätteiden lajittelun hallinta 0,50 obj.
  • Veden määrä maljakoissa 0,50 obj.
  • Veden lämpötila 0,50 obj.
  • Ajankäytön hallinta 1,00 obj.
  • Työympäristön siisteys ja järjestys 1,00 obj.

Arvioinnista vähintään 30% on objektiivista.

Tehtävä 2

Esillepano 9 p.
Tee työpisteeseesi runsaan oloinen, myyntiä edistävä leikkokukkien ja ruukkukasvien esillepano, jossa on huomioitu myös myyjän työskentely. Työpöytä ja sen edessä oleva pieni apupöytä tulee säilyttää paikoillaan.

Käytä esillepanossa osastollasi olevia maljakoita. Esille ei tarvitse laittaa kaikkia käsiteltyjä materiaaleja. Huomioi kuitenkin, että kaikkien materiaalien huollosta on huolehdittava koko kilpailun ajan. Aseta materiaalit, joita et laita esillepanoon, osastosi taakse rullakkoon astioihin/maljakoihin.

Käytössäsi ovat kaikki tarvikepöydän materiaalit ja työvälineet.

Esillepano arvioidaan työskentelyn päätyttyä tiistaina klo 18.00.

Tehtävän 2 arviointi ja painotukset:

  • Työskentelyn johdonmukaisuus ja joutuisuus 1,00 subj.
  • Esillepano huollettavuus 0,50 obj.
  • Esillepanon toimivuus myyntitilanteessa 1,00 obj.
  • Pitävyys esillepanossa 0,50 obj.
  • Teknisten ratkaisujen tarkoituksenmukaisuus 0,50 subj.
  • Väriopin hallinta 1,50 subj.
  • Sommitteluopin hallinta 1,50 subj.
  • Idean ajanmukaisuus 1,00 subj.
  • Esillepanon laatu ja viimeistely 1,00 subj.
  • Työturvallisuus 0,50 subj.

Arvioinnista vähintään 25% on objektiivista.

Tehtävä 3

Ruukkukasvituotesarjan valmistus, hinnoittelu sekä hoito-ohjeiden laadinta 13p.

Valmista sesonkimyyntiin kolmen kappaleen sarja istutettuja viherkasvituotteita. Tuote on suunnattu yrityksille esimerkiksi toimistoon tai vastaanottotiskille. Kasvi-istutuksen kestovaatimus on kolme kuukautta. Käytä ennakkoon tilaamiasi astioita ja kasveja. Lisäksi käytössäsi on tarvikepöydän materiaalit.

Tee valmiista viherkasvituotteesta (yhdestä) hintalaskelma annetulle kaavakkeelle. Hinnat löydät hinnastoista, jossa ne on ilmoitettu jälleenmyyntihinnoin. Kiinnitä hintalaskelma valmiiseen työhön. Työtä ei hinnoitella erikseen, vaan se sisältyy kertoimeen.

Laadi suunnittelemallesi tuotteelle hoito-ohje. Hoito-ohjeen koko on A5 ja se annetaan toimiston siistijälle yhdessä viherkasvituotteen kanssa. Toimita hoito-ohje sähköpostilla teija.tengvall@keuda.fi viimeistään 31.4. Sinulla on mahdollisuus muokata hoito-ohjetta ensimmäisenä kilpailupäivänä: käytössäsi olevat ohjelmat Word 2016 ja Powerpoint2016.

HUOM! Kilpailija tilaa ennakkoon tehtävään valitsemansa astiat ja kasvit. Astia- ja kasvivalikoima lähetetään kilpailijoille sähköpostitse maaliskuussa. Kilpailija tekee ennakkotilauksen kolmen viikon sisällä saatuaan valikoiman tiedoksi. Tilaus tehdään sähköpostitse. Tilauksen tekemistä ei arvioida.

Tehtävän 3 arviointi ja painotukset:

  • Työskentelyn johdonmukaisuus 1,00 Subj.
  • Sarjatuotannon toteutuminen 0,50 Subj.
  • Hoito-ohjeiden sisällön oikeellisuus 1,00 Obj.
  • Hoito-ohjeen visuaalinen ilme 0,50 Subj.
  • Materiaalin valinta 1,00 Subj.
  • Istutuksen kastelu 0,50 Obj.
  • Istutussyvyys 0,50 Obj.
  • Tekniikan tarkoituksenmukaisuus 0,50 Subj.
  • Tekniikan pitävyys 0,50 Obj.
  • Väriopin hallinta 1,00 Subj.
  • Sommitteluopin hallinta 1,00 Subj.
  • Teeman ja kohderyhmän huomiointi ideassa 1,00 Subj.
  • Työympäristön siisteys 1,00 Obj.
  • Ergonomia 0,50 Subj.
  • Ohjeiden noudattaminen 0,50 Obj.
  • Hintalaskelman oikeellisuus (yksi virhe -0,5p) 1,00 Obj.
  • Arvonlisäveron oikeellisuus 0,50 Obj.
  • Hinta-laatusuhde 0,50 Subj.

Arvioinnista vähintään 40% on objektiivista.

Keskiviikko 17.05.2017

Alustava aikataulu

8.00 – 8.15 Tehtävänanto 

8.15 – 8.45 Tehtävä 1 materiaalin huolto 

8.45 – 9.45 Tehtävä 4 yllätystyö

9.45 – 11.00    Tehtävät 5 ja 6 kukkasidontatyökokonaisuus

11.00 – 12.00    Ruokailu 

12.00 -13.45    Tehtävät 5 ja 6 kukkasidontatyökokonaisuus

13.45 – 14.00    Tauko

14.00 – 16.00    Tehtävä 7 kimppu ja hinnoittelu

Tehtävät tehdään numerojärjestyksessä. Tehtävä 1 tehdään kuitenkin aina tarvittaessa. Tehtävä 1 jatkuu materiaalin huollolla sekä esillepanon ylläpidolla päivän loppuun saakka. Huolla materiaaleja aina, kun siihen on mahdollisuus.

Tehtävä 4

Yllätystyö 13p.

Tehtävän 4 arviointi ja painotukset:

  • Teeman ilmeneminen 1,00 subj.
  • Materiaalin käyttö ja sen kunnioitus 2,00 subj.
  • Valitun tekniikan tarkoituksenmukaisuus 1,00 subj.
  • Materiaalin valinta 1,00 subj.
  • Väriopin hallinta 1,00 subj.
  • Sommitteluopin hallinta 1,00 subj.
  • Idean ilmeneminen 2,00 subj.
  • Pitävyys 2,00 obj.
  • Tekninen tasapaino 1,00 obj.
  • Tuotteen laatu ja viimeistely 1,00 subj.

Arvioinnista vähintään 20% on objektiivista.

Tehtävä 5

Tilaustyö, kukkasidontatyö noutopöytään 13p.
Asiakas tilaa pöytäkoristeen Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 tapahtuman noutopöytään. Asiakas toivoo asetelman olevan juhlava ja arvokkaan oloinen. Asiakas tilaa samaan tilaisuuteen myös tehtävän 6 puhujakorokkeen koristelun. Asiakas toivoo, että kukkasidontatyöt muodostavat keskenään kokonaisuuden.

Pöydän koko on 220 x 100 cm. Tyhjää tilaa pöydässä käytettävissä 220 x 45 cm.

Käytä hallitsevana tekniikkana kukkasienitekniikkaa ja annettua astiaa.

Pöydässä valkoinen pöytäliina ja valkoiset astiat.

Kestovaatimus: 1 vrk

Huomioi, että sama asiakas tekee tilauksen myös tehtävässä 6

 Tehtävän 5 arviointi ja painotukset:

  • Tilauksen huomioiminen 1,00 Subj.
  • Käyttötarkoituksen huomioiminen 2,00 Subj.
  • Materiaalin käyttö 1,00 Subj.
  • Materiaalin valinta 1,00 Subj.
  • Väriopin hallinta 1,00 Subj.
  • Sommitteluopin hallinta 1,50 Subj.
  • Ergonomia 0,50 Subj.
  • Idean omaperäisyys 1,00 Subj.
  • Asettelutavan hallinta 0,50 Subj.
  • Sienitekniikan pitävyys (1 virhe= -0,5, 2 virhettä= -1,0) 1,50 Obj.
  • Sienen korkeuden tarkoituksenmukaisuus 0,50 Obj.
  • Sienen pysyminen astiassa 0,50 Obj.
  • Varsien puhtaus 0,50 Obj.
  • Veden määrä astiassa 0,50 Obj.

Arvioinnista vähintään 25% on objektiivista.

Tehtävä 6

Tilaustyö, kukkasidontatyö, puhujakorokkeen koristelu 10 p.

Asiakas tilaa puhujakorokkeen koristelun Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 tapahtumaan. Puhujakoroke on nähtävillä lajialueella. Asiakas tilaa samaan tilaisuuteen myös tehtävän 5 pöytäkoristeen. Asiakas toivoo, että kukkasidontatyöt muodostavat keskenään kokonaisuuden.

Tekniikka vapaa

Kestovaatimus: 1 vrk

Puhujakorokkeeseen ei saa jäädä jälkiä kiinnityksestä tai muitakaan vaurioita koristeesta.

Kuva puhujakorokkeesta lähetetään kilpailijoille ja huoltajille sähköpostitse viikolla 16.

Tehtävän 6 arviointi ja painotukset:

  • Käyttötarkoituksen ja kokonaisuuden huomioiminen 1,00 Subj.
  • Materiaalin käyttö 0,50 Subj.
  • Tekniikan valinta ja hallinta 1,00 Subj.
  • Tekniikan tarkoituksenmukaisuus 1,00 Subj.
  • Tekniikan pitävyys 1,00 Obj.
  • Materiaalin valinta 0,50 Subj.
  • Väriopin hallinta 1,00 Subj.
  • Sommitteluopin hallinta 1,00 Subj.
  • Työn viimeistely ja laatu 0,50 Subj.
  • Työympäristön turvallisuus 0,50 Subj.
  • Työympäristön siisteys 0,50 Obj.
  • Tuoteturvallisuus 1,50 Obj.

Arvioinnista vähintään 30% on objektiivista.

Tehtävä 7

Kimppu ja hinnoittelu 15 p.

  1. A)    Tee kimppu ojennettavaksi Taitaja2017 kilpailun Taitajien taitajalle.  Kimpun saaja asettaa kimpun maljakkoon. Kimppu tulee toteuttaa spiraali- tai yhdensuuntaisvarrettekniikalla. Kimpun määritelmä: Kimpussa tulee olla yksi hallitseva sidos ja kimppu on voitava nostaa astiasta ja palauttaa siihen uudelleen. Rakennelmat ovat mahdollisia. Aseta kimppu astiaan, astiaa ei arvioida.
  2. B)    Hinnoittele kimppu annetulle hinnoittelulomakkeelle jälleenmyyntihinnoin. Jos teet kimppuun rakenteen tai muita käsityötä vaativia osia, hinnoittele ne käytetyn työajan mukaan 48€/h. sis.ALV

Tehtävän 7 arviointi ja painotukset:

  • Teeman huomioiminen 1,00 Subj.
  • Työvälineiden käyttötaito 0,50 Subj.
  • Materiaalin valinta 0,50 Subj.
  • Materiaalin käyttö 0,50 Subj.
  • Väriopin hallinta 1,00 Subj.
  • Sommitteluopin hallinta 1,00 Subj.
  • Kasvintuntemuksen hallinta 1,00 Obj.
  • Kimpun idean ajanmukaisuus 0,50 Subj.
  • Kimpun pitävyys 1,00 Obj.
  • Kimpun tekninen tasapaino 0,50 Obj.
  • Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 1,00 Subj.
  • Varsien puhtaus 0,50 Obj.
  • Asettelutavan hallinta 1,00 Obj.
  • Hintalaskelman oikeellisuus (yksi virhe -1,00p) 4,00 Obj.
  • Arvonlisäveron oikeellisuus 1,00 Obj.

Arvioinnista vähintään 60% on objektiivista.

Torstai 18.5.2017

Alustava aikataulu

8.00 – 8.15 Tehtävänanto

8.15 – 9.00 Paketointi

9.00 – 9.20 Siivous

9.20 – 9.50 Asiakaspalveluryhmien arpominen ja perehdyttäminen asiakaspalvelupisteeseen

9.50 – 10.50 Asiakaspalvelu ryhmällä 1

ryhmä 2 tutustuu muihin lajeihin

10.50 – 12.00 Ruokailu

12.00 – 13.00 asiakaspalvelu ryhmällä 2

ryhmä 1 tutustuu muihin lajeihin

15.00 – 16.00 Palaute ja palkintojenjako lajialueella

17.00 – 19.00 Päättäjäisjuhla

Tehtävä 8

Kimpun paketointi 4p

Pakkaa kimppu ojennettavaksi. Pakkausmateriaaleja löydät tarvikepöydästä. Kimppu ojennetaan klo 18.00. Kimppu ojennetaan sisätiloissa, eikä sitä kuljeteta ulkona.

Tehtävän 8 arviointi ja painotukset:

  • Paketin käyttötarkoituksen huomioiminen 1,00 Subj
  • Paketin tuoteturvallisuus 1,00 Obj.
  • Paketin visuaalinen ulkonäkö 0,50 Subj.
  • Paketin laatu 0,50 Subj.
  • Pitävyys 1,00 Obj.

Arvioinnista vähintään 50% on objektiivista.

Tehtävä 9

Asiakaspalvelu 10p.
Asiakaspalvelu tapahtuu kahdessa ryhmässä (3-4 kilpailijaa/ryhmä). Kilpailijat myyvät myymälän tuotteita. Kilpailijoilla on käytössään kassakone, maksupääte ja tarvittavat pakkaustarvikkeet.

Ryhmät arvotaan torstaina.

Asiakkaita palvellaan kukkakaupan asiantuntemuksella.

Tuotteet pakataan kilpailualueen myymälän pakkaustarvikkeilla.

Tehtävän 9 arviointi ja painotukset:

  • Työskentelyn johdonmukaisuus 2,00 Subj.
  • Asiakaspalvelutilanteen hallinta 2,00 Subj.
  • Kassatyöskentelyn hallinta 2,00 Subj.
  • Myytävien tuotteiden tuntemus 1,00 Subj.
  • Viestintä- ja vuorovaikutustaidot asiakkaat ja työtoverit huomioiden 1,00 Subj.
  • Sisäinen yrittäjyys 1,00 Subj.
  • Lisämyynti 1,00 Subj.

Kuvaus arvioinnin toteutustavasta

Arviointi on subjektiivista ja objektiivista. Arviointikokonaisuudet ja pääasialliset arviointikriteerit perustuvat puutarhatalouden perustutkinnon kukka- ja puutarhakaupan osaamisalaan tutkinnon osien asiakkaiden palveleminen ja myymälätyöskentely kukkakaupassa sekä kukkasidontatyökokonaisuuksien tekeminen kiitettäviin arviointikohteisiin ja arviointikriteereihin.

Kilpailija tuo tullessaan

Kilpailija tuo tullessaan henkilökohtaisen työasun ja jalkineet. Tämän lisäksi kilpailija tuo omat työvälineensä: veitset, sakset, pihdit, leikkurit, liimapistoolin, laskimen ja muistiinpanovälineet sekä muut tarvitsemansa työvälineet.

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

Kilpailunjärjestäjä varaa jokaiselle kilpailijalle työpisteen, jossa on työpöytä, tuoli, tietokone, esillepanotasoja, sähköpistorasia, roska-astiat sekä materiaali tehtäviä varten. Materiaalina on elävä kasvimateriaali sekä oheismateriaalit. Lajialueella on erillinen kukkakauppa, jossa toteutetaan tehtävä 9.

Kilpailija tilaa materiaalit ennakkoon tehtävää 3 varten erillisen ohjeen mukaan.

Esimerkkitehtävä

Vuoden 2016 tehtävä löytyy tehtäväpankista www.skillsfinland.fi
Esimerkkitehtävä

Tuomarit

Saija Sitolahti, päätuomari, Järvenpään kukkatalo Oy

Tuija Etula, Tmi Tuija Etula

Anne Friman, SASKY

Minna Penttala, Penttala Floral Design

Anna Salomaa, HOK Elanto

Minna Tolvanen, Kukkakauppa ja hautaustoimisto Tolvanen

Kirsi Vesalainen, Ammattiopisto Livia

Lajin yhteistyökumppanit

Lajivastaavat

KARVONEN PETRA

Petra Karvonen
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
petra.karvonen@keuda.fi
050 415 0875

Teija-Tengvall

Teija Tengvall
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
teija.tengvall@keuda.fi
050 386 0900

Yleiskuvaus

Kukkasidonnan tehtävät perustuvat puutarhatalouden perustutkinnon tutkinnon perusteiden kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan tutkinnon osiin Asiakkaiden palveleminen ja myymälätyöskentely kukkakaupassa sekä Kukkasidontatyökokonaisuuksien tekeminen tavoitteisiin. Vaatimustaso on tutkinnon perusteiden kiitettävän (K3) tason mukainen.

Osaamisvaatimukset

Menestyvän kilpailijan on osattava valita sidontamateriaali muoto- ja väriopin sekä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Kilpailijan on osattava huoltaa ja käsitellä sidontamateriaalia tarkoituksenmukaisesti ja laittaa materiaalit ja sidontatyöt myyvästi esille.

Hänen on osattava sitoa itsenäisesti ja joutuisasti kukkakaupassa myytäviä sidontatöitä ja edistää kestävän kehityksen mukaisia sekä työkykyä ylläpitäviä toimintatapoja. Hänen on osattava hinnoitella, esitellä ja myydä tuotteita. Kilpailijan on osattava tuottaa asiakaspalvelussa tarvittavaa informaatiomateriaalia käsin sekä tietotekniikkaa hyödyntäen, huoltaa ja pakata sidontatöitä sekä pitää työpiste siistinä. Hän ymmärtää yhteistyön ja vuorovaikutuksen merkityksen työssään sekä toimii asiakaslähtöisesti.

Lajiohjausryhmä 2017

Petra Karvonen, lajivastaava, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Teija Tengvall, varavastaava, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Anne Friman, Sastamalan koulutuskuntayhtymä
Anne Halminen, Sastamalan koulutuskuntayhtymä
Anna Salomaa, HOK-elanto kukkasitomo
Minna Penttala, Suomen kukkakauppiasliitto
Tiina Räihä, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Tuija Etula, Tmi Tuija Etula
Saija Sitolahti, Järvenpää Kukkatalo
Kati Gummerus, Jämsän ammattiopisto
Heli Ketola, Järviseudun ammatti-instituutti, Alajärvi
Kirsi Vesalainen, Ammattiopisto Livia
Minna Tolvanen, Hautaustoimisto ja Kukkakauppa Tolvainen: Lappeenranta